La UIB reafirma el seu compromís amb la pau i els drets humans a Palestina

  • El consell de govern ha tornat a exigir el cessament immediat i definitiu de les operacions militars de l'exèrcit israelià

VilaWeb
EFE
27.05.2024 - 18:00
Actualització: 27.05.2024 - 19:53

El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears (UIB), com a màxim òrgan de govern, s’ha reunit en sessió extraordinària i ha aprovat per unanimitat una sèrie de mesures per reclamar la pau i el respecte dels drets humans a Palestina. Arran dels fets ocorreguts al campus les últimes setmanes contra alguns joves acampats per Palestina, la universitat pública ha mostrat la seva profunda preocupació per la tragèdia que es viu a Gaza.

La UIB ha reafirmat el seu compromís amb la pau, la convivència, la justícia, la defensa del dret internacional humanitari, així com amb els drets humans i els valors democràtics, i ha condemnat “fermament qualsevol guerra o acte terrorista”. El Consell de Govern de la UIB ha reiterat el cessament immediat i definitiu de les operacions militars de l’exèrcit israelià, així com de qualsevol acció de caràcter terrorista, i l’alliberament de les persones segrestades per Hamàs. També ha instat el govern d’Israel a respectar el dret internacional i permetre l’entrada a Gaza de tota l’ajuda humanitària necessària per atendre l’emergència de la població civil i, entre altres qüestions, ha demanat que les instàncies internacionals adoptin les mesures corresponents per a facilitar la reconstrucció i recuperació del territori palestí com més aviat millor.

La UIB, en el marc de les seves competències, atribucions i possibilitats, s’ha compromès a continuar exigint la fi del conflicte en els termes que dictaminin la Cort Internacional de Justícia i el Tribunal Penal Internacional. A més, la UIB ha aclarit que actualment no manté contractes, convenis ni acords marc amb universitats, empreses o altres entitats israelianes, i que es compromet a no establir relacions comercials o acadèmiques amb aquelles entitats que no respectin els drets humans, el dret internacional o les resolucions de l’ONU sobre la situació de Palestina.

La universitat també intenta constituir un grup de treball d’experts que elabori un informe sobre la incorporació, dins del marge que permet la Llei de contractes del sector públic a què està subjecta la UIB, de mesures per a la contractació ètica que afavoreixin l’establiment de relacions amb empreses compromeses amb la pau, els drets humans i la sostenibilitat. Així mateix, es pretén establir vies de finançament per a programes d’acollida d’estudiants, personal tècnic i administració i personal acadèmic de les universitats palestines, així com continuar potenciant els programes de cooperació i mobilitat que contribueixin a la recuperació de centres d’ensenyament universitari palestins.

“En cap cas, la llibertat d’expressió podrà emparar cap acte vandàlic o violent que atempti contra la integritat de les persones o instal·lacions de la UIB”, han posat èmfasi en un comunicat. La UIB també ha avançat que continuarà organitzant conferències i altres activitats culturals, dirigides tant a la comunitat universitària com a la societat en general, per difondre la història de la regió de l’antiga Palestina fins a l’actualitat, així com altres conflictes al món.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any