La cantant Jamala fou elegida diumenge per l’audiència ucraïnesa i un jurat la representant d’aquest país al concurs d’Eurovisió del mes de maig vinent a Estocolm. Originària de Crimea, la península al sud d’Ucraïna annexada per Rússia el març del 2014, la jove intèrpret fou escollida amb una cançó en anglès i tàtar que evoca la tragèdia viscuda per aquest poble durant l’època de Stalin. ‘1944’, el títol del tema, fa referència a l’any de la deportació cap a l’Àsia central de més de 240.000 tàtars de Crimea, sota l’acusació d’haver col·laborat suposadament amb els nazis.

Fins que no va caure la Unió Soviètica, el 1991, els supervivents i descendents tàtars no van poder començar a tornar a Crimea, on el 2014 es van oposar a l’annexió a Rússia per por d’una nova persecució.

Tot i que la cançó no conté referències a aquesta annexió, perquè les regles del concurs d’Eurovisió prohibeixen les lletres considerades polítiques, Jamala sí que assegura que va escriure-la arran de ‘la impotència’ que li va causar la integració de la península a la Federació Russa. Amb ‘1944’, segons la cantant, vol fer sentir a Occident que ‘els tàtars de Crimea estan desesperats i necessiten suport’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]