El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, ha assegurat que ara com ara “no els consta” que s’hagi produït cap extracció de dades privades arran de l’atac informàtic de l’11 d’octubre. En una conferència de premsa, ha reconegut que l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya els ha advertit que a la internet fosca s’anunciava aquesta possibilitat, però ha insistit que la universitat “no dona validesa ni veu als ciberdelinqüents”.

El rector ha assenyalat que els centenars de milers d’arxius afectats contenen dades públiques relatives a convenis, sous o material docent, però que no temen que es puguin filtrar dades personals com números de compte o expedients acadèmics perquè aquests arxius els guarden en servidors no afectats per l’atac. “Les dades afectades són d’us habitual, ofimàtiques, i només hi ha el risc residual que en algun arxiu, per error, s’hagi introduït alguna dada personal que no tocava”, ha afegit Jordi Hernández, comissionat del rector per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

Javier Lafuente ha dit que tot i l’atac a la seva estructura –que ha definit de “bestial”–, la universitat no s’ha aturat en cap moment gràcies al pla de contingència i que ara treballen en els fonaments del sistema per garantir que tots els passos que es facin siguin per a “recuperar la màxima normalitat el més ràpid possible sense posar en risc a la institució”. Tot i que compten amb una de les tres còpies de seguretat amb el conjunt d’arxius de la universitat, Lafuente ha explicat que no han optat per reconstruir tot el sistema a correcuita perquè volen fer les coses pas a pas i de la mà de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per a evitar el risc de nous atacs.

El rector ha anunciat que el campus virtual es podria recuperar durant el segon semestre i que actualment treballen a estabilitzar el sistema de gestió acadèmica i econòmica. No ha posat data a la recuperació total, que es podria allargar mesos fins que s’enforteixi el sistema, però ha destacat que tant docents com alumnes utilitzen amb normalitat els seus correus i que l’activitat acadèmica i investigadora no s’ha aturat perquè la comunitat s’ha adaptat a la situació.

Lafuente ha assegurat que la seguretat del sistema informàtic sempre ha estat una prioritat. Ho demostra, ha afegit, el fet que en els últims dos anys, dos terços de la inversió en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) s’hagi destinat a la seguretat i que només en l’últim any s’hi ha invertit més d’un milió d’euros. “Abans de l’atac ho teníem clar, però la tecnologia va una velocitat a la qual hem d’adaptar-nos”, ha assenyalat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.