La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha recuperat l’activitat acadèmica després de l’atac informàtic de dilluns, prescindint dels dispositius connectats i recuperant les pissarres com a suport. Tota la xarxa del centre està fora de servei, ja siguin els serveis corporatius com la connexió wifi, i es preveu que durant tota la setmana estiguin inoperatius els suports audiovisuals, el campus virtual o l’accés a apunts en línia, entre d’altres. Ara es treballa a poc a poc en la reconstrucció dels sistemes per evitar una reinfecció.

La UAB no farà classes virtuals aquesta setmana a causa d’un atac informàtic

L’atac informàtic es va registrar la matinada de diumenge a dilluns, moment en què es va desconnectar la universitat de la xarxa per evitar que es robessin dades o altres informacions de valor, un extrem que ara com ara es creu que no ha passat perquè, entre d’altres, no s’ha demanat cap rescat. “És un atac clàssic, es van vulnerar les barreres de seguretat i es va fer una intrusió als sistemes, que van quedar inutilitzats i aïllats de la resta del món i del campus perquè no es fes més gran”, explica el comissionat del Rector de la UAB per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), Jordi Hernàndez.

Explica, a més, que aquest tipus d’atacs són habituals en la universitat per la mida considerable que té a la xarxa, però que aquest es pot descriure com el més greu que mai han patit. “Ara estem avaluant i fent una reconstrucció a poc a poc i sense que es faci cap pas en fals per evitar una nova reinfecció”, detalla.

Això implica recuperar les còpies de seguretat i analitzar la seguretat en cada una d’elles. En aquest sentit, s’ha bloquejat la connexió a la xarxa de qualsevol dispositiu del campus, un fet que ha obligat a recuperar llibretes i bolígrafs als despatxos i treballar amb els ordinadors en sistema local un cop s’ha determinat que no hi ha cap risc en la unitat en concret.

Aules amb aires de segle XX

A les aules l’activitat docent s’ha pogut desenvolupar de manera presencial, però sense l’ús de connexions en línia, de manera que no s’han pogut compartir continguts del campus virtual o de la intranet. Sí que s’ha permès connectar llapis de memòria a ordinadors o presentar diapositives, sempre que la unitat estigués lliure d’infeccions i que els suports siguin segurs, i tornar a fer ús més recorrent de les pissarres.

Alguns dels alumnes a les classes han optat per connectar els seus ordinadors personals o tauletes al telèfon mòbil per compartir les dades, donat que la wifi del campus està inoperativa. Segons fonts del centre, això ha provocat un ús més elevat del que és habitual de les xarxes de telefonia, amb una davallada de la qualitat d’aquest servei i interrupcions.

La previsió és que la situació s’allargui com a mínim el que queda de setmana, amb l’esperança que dilluns vinent les xarxes estiguin plenament operatives.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.