La reordenació de freqüències de televisió digital terrestre pel Segon Dividend Digital, que ha d’alliberar espai radioelèctric per al desplegament de la telefonia mòbil 5G, obliga des d’avui a resintonitzar els canals a la majoria de comarques de Catalunya. El canvi de freqüència ha generat problemes a Catalunya Nord, que han deixat de rebre el senyal del múltiplex de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (que inclou TV3, el 33, 3/24, Esport 3 i IB3) per incompatibilitat entre els canals dels estats espanyol i francès. Malgrat tot, fonts de TV3 han explicat a VilaWeb que ja treballen en una solució que garanteixi la continuïtat de les emissions a Catalunya Nord.

Les úniques comarques on no caldrà resintonitzar els canals són l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Cal tenir en compte, a més, que aquesta mesura no afecta només les cadenes de la CCMA, sinó totes les que fins ara s’ubicaven a la franja entre 694 i 790 MHz de l’espectre radioelèctric.

Als habitatges unifamiliars amb antena individual i els edificis amb amplificador de banda ampla (immobles de fins a 3 o 4 domicilis) n’hi ha prou amb resintonitzar els canals amb el comandament del televisor.

En canvi, als edificis amb centraletes programables o amplificadors monocanal caldrà que l’’administrador de la finca o el president de la comunitat de veïns es posi en contacte amb l’empresa instal·ladora de l’antena perquè faci l’adaptació corresponent. Després, cada veí haurà de resintonitzar els canals amb el comandament del televisor.

Durant el canvi de freqüències de TDT, amb la finalitat de facilitar la transició i minimitzar l’impacte per a la ciutadania, les cadenes de televisió emetran simultàniament a través de les freqüències nova i antiga abans d’apagar la vella. L’emissió simultània durarà sis mesos en la majoria de municipis i, en els que sigui més ràpida, tres.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb