Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, tots tres representats per Jordi Pina, han presentat recursos d’empara davant del TC contra la sentència del Tribunal Suprem en la qual demanen la suspensió de la condemna com a mesura cautelar. Són els primers presos que presenten tals recursos. Les defenses d’Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Raül Romeva els presentaran en els pròxims dies.

En els recursos, Sànchez, Tururll i Rull apel·len a l’article 56 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional segons la qual, un tribunal pot suspendre una pena sempre que ‘no ocasioni una pertubació greu a un interès constitucionalment protegit, ni als drets fonamentals o llibertats d’una altra persona’.

En els recursos es demana diligència en la resolució i es ressalta que el TC ha tardat aproximadament ‘dos anys o més’ en resoldre els previs recursos. ‘Això vol dir que l’eventual estimació de l’empara i la consegüent nul·litat de la condemna es produiria quan el demandant ja haurà passat un període mínim de quatre o cinc anys com a pres, el que indubtablement faria perdre a la present demanda bona part de la seva raó de ser’.

El recurs d’empara al TC és el pas posterior a que el Suprem resolgués els incidents de nul·litat de la sentència presentats per les defenses. Ara l’alt tribunal espanyol haurà d’admetre el recurs a tràmit o no. En cas que sigui que sí, discutirà si admet la mesura cautelar de suspendre a tots els efectes la senència. Si l’admet, hi haurà una vista per tractar el cas i en els vint dies següents -aquí sí que hi ha termini-, haurà de dictar sentència.

Si és a favor del recorrent, cas tancat, perquè haurà dictaminat que hi ha hagut vulneració de drets fonamentals i que concedeix l’empara. Si és en contra del recorrent, llavors s’activa la via cap al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.