L’advocada Olga Tubau ha tallat de soca-rel l’intent d’un agent de la Guàrdia Civil de criminalitzar el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. Durant la declaració de l’agent a l’Audiència espanyola, la fiscalia ha volgut aprofundir en la suposada passivitat de la policia catalana l’1-O a Lleida i en l’espionatge dels Mossos als cossos policíacs espanyols. Han declarat com a testimonis dos guàrdies civils –l’instructor i el secretari dels atestats del cos–, que han assegurat que la cúpula dels Mossos volia tenir un ‘control ferri’ de totes les actuacions durant el Primer d’Octubre.

Tanmateix, Tubau ha explicat al tribunal que tant el jutjat 4 de Lleida com l’Audiència de Lleida ja han arxivat sengles investigacions contra els Mossos pels fets que han relatat els guàrdies civils avui a l’Audiència espanyola. L’interrogatori de l’advocada de Trapero ha estat breu, i la presidenta del tribunal, Concepción Espejel, l’ha tallada per a recriminar-li que preguntés sobre uns fets ja estudiats en uns altres tribunals i dient-li que no els vinculava. A la fiscalia, però, no li ha fet cap observació en aquesta línia.

Vegeu l’interrogatori de Tubau a l’agent de la Guàrdia Civil.

El secretari ha volgut presentar com a ‘prova’ un correu electrònic de Trapero als comissaris en què fixava els horaris de guàrdies, i l’ordre del major de concentrar a la comissaria d’informació els atestats que s’havien d’enviar a la fiscalia. Finalment, ha dit que en un grup de WhatsApp de Mossos per la Independència a Lleida un inspector va dir que es difondrien les pautes d’actuació del cos als mitjans de comunicació perquè la gent sabés què farien els Mossos l’1-O. Un fet que no té res a veure amb l’actuació de Trapero.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb