El TSJC obliga a mantenir el 25% de castellà en dos casos

  • Decideix de mantenir les mesures cautelars de més castellà adduint que la nova legislació catalana no les afecta

VilaWeb
ACN
22.09.2022 - 15:11
Actualització: 22.09.2022 - 17:21

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha mantingut la mesura cautelar d’aplicar el 25% de castellà en dos casos concrets, perquè considera que els darrers canvis legislatius de la Generalitat no contradiuen les resolucions prèvies. “De l’examen de la nova normativa, es constata que la modificació operada pel decret llei i la llei no incideix necessàriament en la decisió cautelar adoptada, ja que, si bé es modifica el model lingüístic de l’ensenyament públic, no es limita genèricament la intensitat de l’ús del castellà com a llengua d’ús curricular i educatiu”, diu la interlocutòria. La decisió afecta uns alumnes de primer d’ESO representats pel mateix advocat.

Segons els magistrats, la resolució cautelar contra la qual va recórrer la Generalitat “no resulta afectada de manera automàtica per la modificació normativa”. Així, consideren que el decret llei del govern fixa uns criteris que eliminen els percentatges de llengües per tal d’aprovar els projectes lingüístics de cada centre, però “no afecta el dret individual reconegut de manera cautelar a l’alumne, que es refereix al percentatge d’hores lectives que han de ser impartides en castellà, sense necessitat d’entrar a analitzar el projecte lingüístic”.

Això no obstant, el TSJC admet que si el centre afectat ha d’aplicar la nova normativa, aleshores potser sí que es podria veure afectada la mesura cautelar. Mentre no s’apliqui la nova legislació als centres dels dos casos concrets, “la mesura cautelar no resulta incompatible amb el nou marc normatiu”.

A començament de setembre, el conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Gonzàlez-Cambray, comunicà a les direccions d’escoles i instituts que aplicaven el requeriment d’un 25% de castellà per ordre judicial que abandonessin l’ús de percentatges lingüístics. Durant el curs passat, ja hi havia una trentena d’escoles on s’aplicava el 25% de castellà.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any