L’escola de Canet de Mar torna a viure plenament en català, però amb l’amenaça latent

  • El curs ha començat sense l’aplicació del 25% de castellà que exigia el TSJC, però en l’horitzó plana la decisió final del TC

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
14.09.2022 - 21:40
Actualització: 15.09.2022 - 15:40

El curs ha començat amb una normalitat i una tranquil·litat impensables tot just fa pocs mesos. La llei del català a l’escola, aprovada el mes juny pel Parlament de Catalunya, ha dibuixat un nou marc normatiu que ha permès de desactivar la sentència del 25% dictada pel TSJC. De moment, si més no. Unes de les grans beneficiades de tot plegat són les escoles on el curs passat ja s’aplicava el 25% del castellà. Concretament, eren trenta-cinc aules de tot Catalunya. Al capdavant, l’escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme), cara visible d’aquest petit grup que ha viscut en primera persona el conflicte lingüístic.

Ho sap prou bé Helena Díaz. És la mare d’un dels alumnes de la classe de P5 que el curs passat es va trobar obligada a fer més hores de castellà. Una sentència li ho exigia nominalment arran d’una denúncia dels pares d’un alumne. Enguany aquest grup ha començat la primària, però seguint la immersió lingüística amb normalitat. Igual que totes les aules catalanes. Ho fan així perquè el conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Gonzàlez-Cambray, abans de començar el curs va comunicar als directors d’aquelles escoles i instituts que per ordre judicial aplicaven el requeriment d’un 25% de castellà que abandonessin els percentatges lingüístics.

“La sentència deia que aquest curs hauríem d’impartir les matemàtiques en castellà. No haver-ho de fer és un estalvi important per als pares, perquè implicava que havíem de comprar el material educatiu en castellà”, explica l’Helena. I agraeix que la nova llei impedeixi que el dret d’un sol infant passi per sobre de la resta.

Al juliol el govern va presentar davant el TSJC el decret 6/2022 –conegut per “llei del català a l’escola”– per justificar que no s’apliqués la sentència del 25%. La clau de volta fou que el TSJC reconegués en una providència que aquell decret feia impossible l’execució de la sentència, perquè es basava en una legislació que ara havia deixat de ser vigent. Així i tot, digué que la sentència era contrària a la constitució espanyola i la traslladà al Tribunal Constitucional (TC) perquè l’avalués. Mentre no s’hi pronunciï, cap escola no haurà d’aplicar el 25%.

La defensa dels pares de l’escola de Canet de Mar ja havia presentat un escrit demanant que s’aixequessin les mesures cautelars que els exigien més hores de castellà. Ho van fer en el moment que es va aprovar la nova llei perquè entenien que, d’acord amb el nou marc normatiu establert per la Generalitat, ja no es podia sostenir la sentència que els afectava. Aquest recurs encara no s’ha resolt. L’advocat que se n’encarrega, Benet Salellas, veu difícil que els el tombin perquè si no el tribunal entraria en contradicció: “Crec que no és possible perquè en l’expedient genèric que afecta totes les escoles el TSJC ja ha dit que no es pot executar la sentència del 25%”

La mediatització del conflicte

Però aquí no s’acaba tot. L’última paraula la tindrà el Tribunal Constitucional espanyol: “Encara podem anar enrere. Fa por que ho deroguin i tornem a tenir les cautelars a sobre. És una amenaça permanent”, diu l’Helena. Alguns pares tenen l’esperança que el pronunciament el faci el nou TC, una vegada s’hagi acordat la renovació del Consell General del Poder Judicial espanyol. Aquesta nova composició podria significar una entrada d’aire nou al tribunal i una visió menys restrictiva de la constitució.

Però la batalla no es juga als tribunals i prou. Fa dies que alguns mitjans de comunicació espanyols proven de fer revifar el conflicte. “El nen de Canet torna a tenir totes les seves classes en català”, deia El Mundo en una notícia. L’ofensiva mediàtica va de bracet d’una activitat creixent de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), que ha organitzat una manifestació diumenge per a protestar contra la immersió lingüística i reclamar que s’apliqui la sentència del TSJC.  “Espanyol, llengua vehicular”, és el lema de la concentració.

Les famílies de l’escola de Canet tenen por que aquest acte alimenti la confrontació. De fet, el pare que va dur el cas al TSJC i que va aconseguir que el 25% de les hores lectives de P5 es fessin en castellà, és un dels promotors de la manifestació i fins i tot ha posat veu als anuncis que fan per les xarxes.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any