El TSJC rebutja la causa contra Francesc de Dalmases amb un correctiu dur al jutge Aguirre

  • Diuen que no ha investigat prou ni ha presentat indicis prou concrets per assumir la causa contra el diputat de Junts

VilaWeb
Redacció
19.07.2021 - 14:58
Actualització: 19.07.2021 - 17:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge Joaquín Aguirre, del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona i responsable d’instruir el cas Volhov contra dirigents independentistes en què els acusava de desviar fons, ha viscut avui un revés important. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat la petició que va fer perquè s’investigués el diputat de Junts Francesc de Dalmases per malversació. Com que és aforat, la investigació no la pot continuar Aguirre i l’hauria de fer el TSJC. Però el tribunal ha dit al jutge que no veia pas indicis delictius contra Dalmases, que hi mancava concreció, que practiqués noves diligències i fins i tot que oferís al diputat la possibilitat de declarar voluntàriament al jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona. El jutge instructor considera que Dalmases va desviar subvencions a les fundacions Igman i CATmón per altres despeses del procés d’independència.

Aguirre va fer la petició al TSJC fins i tot amb el criteri contrari de la fiscalia, perquè deia que no s’havien exhaurit totes les diligències que es podien fer, per exemple interrogar responsables de la Diputació de Barcelona com ara l’ex-president Salvador Esteve, l’ex-interventor i l’ex-gerent, tècnics de la institució que haguessin participat en els expedients de subvenció i treballadors de la Generalitat, de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que poguessin tenir informació sobre algunes subvencions. Els magistrats comparteixen el mateix criteri que la fiscalia i diuen que la investigació és embrionària i que no hi ha ni concreció ni individualització de les conductes de Dalmases que el jutge diu que podrien ser delictives. La interlocutòria és força contundent contra el magistrat Joaquín Aguirre: “No procedeix que per individualitzar les conductes que en l’exposició raonada es descriuen en impersonal reflexiu –es va presentar, es va concedir, van ser utilitzades– la sala hagi de submergir-se en la documentació acompanyada ingent.”

Els magistrats insten l’instructor a intentar comprovar més a fons les afirmacions dels informes policíacs, per exemple requerint més informació documental o interrogant més testimonis. Si apareguessin “indicis sòlids” de fets punibles contra Dalmases, el jutge instructor hauria d’elevar una exposició raonada nova al TSJC. Li recorden que fins i tot es pot interrogar Dalmases, amb el seu advocat, si hi accedeix lliurement.

En un piulet, Dalmases ha agraït el suport rebut durant els anys que ha durat la causa judicial. “Sempre he dit que, de por, en tinc molta! Però he fet per tal que no minvi ni un bri la meva determinació ni la meva acció política”, ha reconegut.

El jutge va començar els tràmits el mes de març passat per obrir formalment una investigació judicial. Dalmases va ser fundador de la fundació CATmón i president de l’associació Igman, dues entitats a qui la policia i el jutge acusen d’haver desviat més d’un milió d’euros en subvencions de la Diputació de Barcelona entre 2013 i 2016. El magistrat considera que Dalmases, com a directiu de totes dues entitats, va cobrar imports indeguts per a projectes que probablement no es van fer o no totalment. En l’exposició raonada enviada al TSJC, l’instructor detallava una per una totes les subvencions sospitoses i també les factures emeses per Dalmases a totes dues entitats per a justificar les despeses dels projectes subvencionats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes