El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha publicat la interlocutòria que argumenta la decisió d’ahir de mantenir la suspensió cautelar del decret d’ajornament electoral, mentre no emet un veredicte final –abans del 8 de febrer– sobre si les eleccions s’han de fer el 14 de febrer. Cal destacar que la decisió no fou unànime, i el magistrat José Manuel de Soler Bigas ha emès un vot particular.

En la interlocutòria, el tribunal assegura que es manté la suspensió del decret perquè en cas contrari seria impossible de fer les eleccions el 14-F. “Els recursos perdrien la seva finalitat”, argumenta. Així mateix, assegura que hi ha un interès públic “molt intens” de fer els comicis, “perquè s’obre un període molt perllongat de provisionalitat que afecta el funcionament normal de les institucions democràtiques”.

A més, el tribunal considera que el decret afecta el dret de vot i assegura que la seva suspensió no està prevista en el marc normatiu de l’actual estat d’alarma. “Finalment, s’ha considerat que les mesures sanitàries actuals no limiten els desplaçaments per a activitats no essencials, així com la implementació de mesures preventives per part de les administracions amb competència sanitària i electoral”, afegeix.

De totes maneres, el mateix tribunal recorda que la suspensió cautelar del decret “no implica que s’obligui a votar irreversiblement el 14 de febrer de 2021”. A més, diu que abans del 14-F hi pot haver “canvis substancials” tant en la regulació de l’estat d’alarma, com en l’àmbit sanitari o epidemiològic, que “podrien justificar una altra decisió de les autoritats competents adoptada d’acord amb el dret i les noves circumstàncies”.

El vot discrepant

D’altra banda, el magistrat José Manuel de Soler Bigas, en el vot particular, assegura que entén les al·legacions presentades per la Generalitat contra la suspensió del decret. En aquest sentit, afirma que no es pot descartar un repunt de la pandèmia arran de l’augment de la mobilitat i de la interacció social per les eleccions.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.