El TSJC cita com a investigat el conseller d’Interior Miquel Buch perquè declari davant del magistrat instructor de la Sala Civil i Penal que porta la causa per desobediència i prevaricació en relació al referèndum de l’1 d’Octubre. En aquells moments, Buch era el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Està citat pel dimarts 16 de juliol a les 10 hores.

Aquesta causa no és nova. Buch ja havia estat denunciat per la fiscalia conjuntament amb la llavors presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, per promoure l’1-O entre els batlles. En concret per tres correus electrònics que van enviar com a dirigents municipalistes entre el 6 i el 12 de setembre del 2017 als batlles catalans, instant-los a col·laborar amb l’organització del referèndum, després que el Parlament aprovés les lleis del referèndum i de desconnexió i que el Govern signés el decret de convocatòria de l’1-O.

Tots aquests preceptes legals van ser suspesos pel TC i es va advertir moltes autoritats públiques, inclosos els alcaldes, que no fessin cap pas per tirar endavant el referèndum. Les notificacions van arribar a l’ajuntament de Vilanova i Premià el 12 de setembre.

Buch i Lloveras van declarar al novembre al TSJC, però el tribunal ho va arxivar. Posteriorment va estimar parcialment a l’abril un recurs d’apel·lació de fiscalia i va reobrir la causa, i ara Buch és citat a declarar.

 

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.