El TSJ anul·la la denominació “Castelló (de la Ribera)” per evitar confusions amb Castelló de la Plana

  • El nom oficial ara passa a ser "Villanueva de Castellón"  · L'ajuntament ha anunciat que impulsarà accions perquè hi hagi una denominació en català

VilaWeb
06.03.2025 - 22:18
Actualització: 06.03.2025 - 22:52

La secció quarta de la sala del contenciós administratiu del TSJ del País Valencià ha anul·lat el decret del 2020 pel qual el Consell aprovava que la localitat de Castelló, a la Ribera Alta, tingués com a oficial solament aquesta denominació en català. Arran d’aquesta sentència, el nom oficial passarà a ser Villanueva de Castellón.

La batllessa Hortensia Gómez ha informat la població que ha rebut la sentència contra el topònim, i que l’acataran, però ha anunciat que impulsaran iniciatives perquè  “el nostre poble mereix un nom en valencià”.

Els magistrats han pres la decisió perquè consideren que, a partir d’un informe elaborat pel secretari general de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, el nou topònim pot produir, i ja ha generat, “confusions” entre la ciutadania i administració entre les dues poblacions. Sobre això, es fa referència al fet que solament entre el 30 de març i el 10 de juny del 2021 hi va haver 474 registres d’entrada que anaven dirigits a la capital de la Plana Alta però van ser enviats per error a la seu electrònica de l’ajuntament de la localitat de la Ribera.

Així que, tot i que el tribunal, reconeix que tant el Consell com l’ajuntament han complert tots els tràmits legals i que no s’han produit cap “indefensió de cap mena”, tampoc aprecia que el topònim de Castelló per a referir-se a la localitat “no s’adeqüe a la tradició històrica i lingüística del municipi ni que siga coincident amb una altra ja existent”, però ho anul·la perquè considera que s’ha traspassat el límit previst en l’article 4.5 del Decret 69/2017, “relatiu al risc de confusió en la identificació de les administracions públiques, de forma real, significativa i no testimonial”.Estima així els recursos contra el decret del Consell interposats per l’Ajuntament de Castelló de la Plana, la Federació Coordinadora d’Entitats del Regne de València i tres particulars. Tot i això, la sentència, notificada avui a les parts pot ser recorreguda en cassació davant del Tribunal Suprem espanyol (TS).

De Villanueva de Castellón a Castelló de la Ribera, i viceversa

La qüestió del nom d’aquesta localitat de la Ribera d’uns set mil habitants ve de lluny, i ha canviat unes quantes vegades aquestes últimes dècades. Quan al poble manava l’esquerra, defensava el nom de Castelló de la Ribera, i quan manava la dreta, Villanueva de Castellón, en castellà.

L’últim canvi de nom fou el 2020. Amb la intenció d’evitar el conflicte polític, es va optar per la forma “Castelló”, sense cap qualificatiu. El canvi va ser avalat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que afirmà que Castelló era la denominació correcta i adequada del punt de vista històric i lingüístic, i considerant que és el nom tradicional amb què és coneguda la població en tota la comarca i per tots els veïns. “Castelló té sentit perquè va ser un castell amb un poblament cristià per part de Jaume I; per tant, s’ha de dir Castelló. I com que és a la comarca de la Ribera, doncs tindria sentit que es diguera Castelló de la Ribera. Però com que aquest nom el proposava Esquerra Unida, al poble té una connotació política. La resta de partits no es volen comprometre i prefereixen dir Castelló, per a evitar conflicte polític”, explicava Laura Bellver, historiadora i també veïna del poble.

Emili Casanova, l’acadèmic de l’AVL que va signar l’acord del canvi, explicava que la qüestió del nom en aquest poble de la Ribera va ser camp de lluita política durant molts anys. “Castelló n’hi ha molts, Castelló de Farfanya, Castelló de Rugat… I en aquest hi ha un plet històric entre els noms de Villanueva de Castellón i Castelló de la Ribera”, deia. L’Acadèmia volia catalanitzar el nom i els van fer més propostes, com ara Castelló del Xúquer, però no els va convèncer i finalment es va optar per Castelló i prou. Casanova també deia que quan hi havia dues poblacions que coincidien en el nom, habitualment la més important no duia el qualificatiu. No obstant això, en aquest cas semblava que Castelló de la Plana, que és capital i té un nombre d’habitants molt major que Castelló, estava a gust amb aquest nom. “És una anomalia que el nom d’una ciutat menys important que una altra tinga el nom sense qualificatiu i l’altra tinga el qualificatiu? Sí, però això és una voluntat dels ajuntaments. L’Acadèmia l’única cosa que pot fer és aprovar-ho o no, si està bé del punt de vista reglamentari”, assenyalava.

Malgrat tot, confessava que entre els acadèmics ja comentaven en aquell moment que això portaria algun problema. Però assegurava que no és una confusió única, que també passa amb més pobles que tenen noms pareguts, com ara Quatretonda i Quatretondeta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor