El Suprem espanyol anul·la per primera vegada el projecte lingüístic de dues escoles catalanes

  • L'anul·lació, que no admet recurs, ratifica la sentència del TSJC del març del 2021 · Obliga la Generalitat a assumir els costos judicials

VilaWeb
Redacció
09.08.2022 - 14:14
Actualització: 09.08.2022 - 16:15

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem espanyol (TS) ha ratificat, en una decisió contra la qual no s’admet recurs, l’anul·lació dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dels projectes lingüístics de l’escola Bogatell de Barcelona i l’escola Josefina Ibáñez d’Abrera (Baix Llobregat) perquè no preveuen el castellà com a llengua vehicular. És la primera vegada que l’alt tribunal espanyol anul·la el projecte lingüístic d’una escola catalana, en una decisió que també obliga la Generalitat a assumir els costos judicials del procés, de 1.000 euros (més IVA) per cadascuna de les resolucions. La sentència va ser signada el 13 de juliol, però no s’ha fet pública fins avui, quan l’ha filtrada el diari ABC.

El text de la sentència, al qual ha tingut accés VilaWeb, és especialment contundent contra la Generalitat, a la qual els magistrats acusen de “no haver fonamentat prou” el seu recurs i no presentar “res d’útil” a l’hora d’argumentar-lo. El govern català va al·legar que la sentència original del TSJC “podria ser greument perjudicial per als interessos generals”, i qüestionava la legitimitat de la part demandant, però el TS considera ara que aquesta argumentació “manca de qualsevol utilitat que sostingui la invocació d’aquest supòsit”.

Fins ara, el tribunal de més rang que s’havia pronunciat contra el projecte lingüístic d’una escola catalana havia estat TSJC, que l’any passat va anul·lar els projectes dels dos centres implicats perquè no preveien el castellà com a llengua d’ensenyament. La Conselleria d’Educació va recórrer contra la decisió el novembre passat, per la qual cosa l’anul·lació del TSJC va quedar suspesa, pendent de la sentència del Suprem espanyol, que ara ha ratificat per unanimitat la sentència original del TSJC.

En aquell cas, l’alt tribunal espanyol va reconèixer el dret “dels fills menors [dels pares demandants] a rebre, durant l’educació obligatòria, juntament amb els seus companys, en el centre i en el curs que segueixin els seus estudis, una educació que inclogui el castellà com a llengua vehicular, en proporció raonable”.

Els de l’escola Bogatell i l’escola Josefina Ibáñez són els dos primers projectes lingüístics que el TSJC anul·là, en una sentència dictada el març del 2021. El novembre passat, el tribunal anul·là el projecte de quatre centres més: els de l’escola Aura de Reus (Baix Camp), l’institut els Pallaresos dels Pallaresos (Tarragonès), l’escola Frangoal de Castelldefels (Baix Llobregat) i l’escola Puig de les Cadiretes de Llagostera (Selva). La Generalitat també va recórrer contra aquestes quatre sentències al TS, que encara s’hi ha de pronunciar.

La sentència arriba en un moment en què el Tribunal Constitucional espanyol ha de resoldre la qüestió d’inconstitucionalitat presentada pel TSJC a instàncies de l’entitat espanyolista Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) sobre la llei del català a l’escola –amb què el govern espera d’esquivar la sentència, també del TSJC, que imposa un mínim d’un 25% d’hores lectives en castellà a l’educació catalana, cosa que trenca el model d’immersió lingüística. Mentre no es resolgui aquesta qüestió, l’execució forçosa de la sentència del 25% ha quedat suspesa pel mateix TSJC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor