El TSJC assumeix que no pot executar ara la sentència i el curs que ve no hi haurà 25% de castellà

  • El tribunal vol denunciar al TC la nova legislació sobre el català a l'escola

VilaWeb

Redacció

04.07.2022 - 11:46
Actualització: 04.07.2022 - 16:32

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera que la nova llei sobre el català a l’escola i el decret llei aprovat pel govern per a evitar l’aplicació de la sentència que ordena un mínim del 25% de castellà a les aules són inconstitucionals, i vol que sigui el Tribunal Constitucional espanyol (TC) qui ho dictamini oficialment, tal com li ho va demanar l’entitat espanyolista Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB). Mentre no es resolgui aquesta qüestió, el TSJC suspèn els tràmits per a l’execució forçosa de la sentència.

En una providència, el TSJC diu que la nova legislació sobre el català a l’escola –que marca que la quantitat de castellà queda subjecte a la realitat sociolingüística dels centres— fa impossible l’execució de la sentència del 25% perquè es basava en una legislació anterior. Tanmateix, diu que veu aquesta nova legislació contrària a la constitució espanyola i demana a les parts –la fiscalia, Asamblea por una Escuela Bilingüe, la Generalitat de Catalunya i l’advocacia de l’estat espanyol– que es posicionin en un termini màxim de deu dies sobre la voluntat del tribunal de presentar una qüestió d’inconstitucionalitat.

En concret, creuen que la legislació pot vulnerar l’article 3 de la constitució espanyola, que estableix: “El castellà és la llengua espanyola oficial de l’estat. Tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret d’usar-la”, en relació amb l’article 27, que tracta el dret de l’educació. El TSJC recorda la interpretació que el TC en va fer quan va retallar l’estatut d’autonomia català, que va dir que no es podia establir en exclusiva l’oficialitat del català en el sistema educatiu.

En general, el TSJC diu que la llei i el decret llei aprovats impedeixen l’execució de la sentència sobre el 25% de castellà, cosa diuen que infringeix els articles 9.3, 24.1, 117 i 118 de la constitució espanyola, tots ells referents al dret a la tutela judicial i el compliment obligat de les sentències.

Per últim, diuen que també infringeixen l’article 86.1 de la constitució espanyola i el 64 de l’estatut d’autonomia, que regeixen sota quines circumstàncies un govern pot regular certes qüestions a través de decrets llei, i quines limitacions tenen. Davant d’això, demanen que el TC dictamini si existia una necessitat extraordinària i urgent que justifiqui la promulgació del decret llei.

Asamblea por una Escuela Bilingüe va demanar que el TSJC portés la legislació al TC

El 31 de maig, últim dia per complir l’execució forçosa de la sentència, la Generalitat va demanar que es declarés la impossibilitat legal d’executar-la i s’avalessin els diversos projectes lingüístics segons el decret llei aprovat dies abans. En canvi, l’Asamblea por una Escuela Bilingüe va demanar que es declari que no existeix la impossibilitat legal d’executar la sentència i que el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, no l’ha complerta. Si el TSJC considerés que el decret llei 6/22 n’impedeix l’execució, l’AEB demanava que es plantegi qüestió d’inconstitucionalitat sobre aquest decret i que mentrestant es requereixi el compliment de la sentència. L’entitat demanava una multa de 1.500 euros diaris per al conseller d’Educació mentre no es constati que tots els alumnes de Catalunya reben almenys el 25% de les classes en castellà i que s’obrís un procés penal contra ell per desobediència.

Per la seva banda, la Generalitat va respondre a les peticions de l’AEB demanant que es declari la pèrdua sobrevinguda de l’objecte de l’incident d’execució o que se’n suspengui la tramitació a l’espera que es declari la impossibilitat legal d’executar la sentència. Subsidiàriament, sol·licitava que es declarés que la Generalitat ja va complir la interlocutòria d’execució forçosa en haver “dictat les instruccions que garanteixen l’ús curricular i educatiu del català i el castellà en els termes de la normativa aprovada”.

L’Advocacia de l’Estat també creu que el nou marc legal ha alterat el que era vigent quan es va dictar la sentència del 25% de castellà, de manera que el tribunal “haurà d’apreciar la incidència d’aquestes normes legals sobre les mesures acordades” en la sentència.

Vistos els arguments de les parts i la nova normativa, el TSJC conclou que el decret i la llei determinen la impossibilitat legal d’executar la sentència i també “susciten dubtes seriosos sobre la seva validesa per vicis d’inconstitucionalitat”, i d’aquesta validesa depèn la decisió del tribunal sobre la impossibilitat d’executar la sentència o continuar amb l’execució forçosa. “Això ens obliga a plantejar la qüestió davant del TC”, diu el TSJC.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem