trump johnson brexit

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha afirmat que el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, és el ‘home ideal’ per a abanderar la sortida de la Unió Europea i li ha promès un ‘gran acord comercial’ per a esmorteir l’impacte econòmic del Brexit. ‘Prepararem un gran acord comercial amb el Regne Unit que esperem tancar d’aquí poc’, ha declarat Trump durant la cimera del G-7.

‘A mi em sembla que serà un gran primer ministre’, ha dit després a la seva primera reunió amb Johnson. Prèviament ja havia remarcat el bon ambient que es respira entre els participants de la cimera ‘malgrat les falses informacions’ publicades per mitjans nord-americans. En particular, amb el president francès, Emmanuel Macron, qui ha promès d’aplicar un impost addicional a les companyies tecnològiques nord-americanes a França. Trump hi havia respost amb l’amenaça d’imposar aranzels addicionals als vins francesos.

El mandatari nord-americà ha arribat a dir que els seus socis internacionals ‘respecten la guerra comercial’ que entaula amb la Xina. ‘És una cosa que havia d’ocórrer i ningú no me n’ha dit res’, ha afegit malgrat els recels dels dirigents i organismes econòmics internacionals sobre la inestabilitat que origina.

Johnson ha felicitat Trump ‘per tot allò que ha aconseguit en l’àmbit econòmic’, tot i que opta per mantenir una ‘pau comercial’ entre la Xina i els Estats Units. ‘No ens agraden els aranzels, en general’, ha declarat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb