Trump i Biden: Nou Hampshire ha mostrat les fortaleses i les febleses de tots dos

  • Aquestes eleccions seran inusuals en un aspecte important: normalment, hi ha més atenció sobre el candidat que és president en actiu, sia a favor o en contra, però aquesta vegada passarà al contrari

VilaWeb
Fotografia de Michael Reynolds
The Washington Post
24.01.2024 - 21:40

The Washington Post · Dan Balz

Manchester, Nou Hampshire. Sovint, els votants de Nou Hampshire han interpretat el paper de pertorbadors, i han capgirat la cursa de la nominació presidencial, a força d’avergonyir el candidat que arribava a les seves primàries com a líder.

Dimarts no va ser així. Donald Trump és el primer candidat republicà que no és al poder en el moment de les eleccions i guanya tant els caucus d’Iowa com les primàries de Nou Hampshire. I aquestes victòries li permeten de tancar a favor seu la nominació republicana, més de pressa que cap altre candidat mai.

Ara tant la campanya de Trump com la campanya de Joe Biden estan neguitosos per veure com les eleccions generals prenen una forma més clara i centren el debat.

Per a Trump, deixar enrere els seus rivals li permet de centrar-se en la batalla per la Casa Blanca, en compte de continuar gastant temps i diners en la nominació del partit.

I per a Biden, com més aviat pugui centrar-se a avisar que Trump podria tornar a la Casa Blanca, molt millor. El rendiment de Trump aquest dimarts a la nit va ser exactament el que necessitaven els seus estrategs.

A partir d’ara, la batalla entre Biden i Trump serà una lluita llarga. De molts mesos, fins que arribin les votacions finals al novembre. I poques eleccions hauran tingut la importància d’aquesta.

Les pròximes eleccions generals seran inusuals en un aspecte important: normalment, hi ha més atenció sobre el candidat que és president en actiu, sia a favor o en contra. Però aquesta vegada passarà al contrari.

Forma part de la naturalesa de Trump convertir-se en el centre d’atenció, i a Biden ja li interessa deixar-li fer aquest paper.

Les enquestes mostren que molts votants veuen Trump com el polític més capacitat per a gestionar l’economia i el més dur per a fer front a l’auge dels immigrants il·legals a la frontera amb Mèxic.

Però l’equip de Biden vol que els americans recordin uns altres aspectes de la presidència de Trump i després, des de les mentides sobre les eleccions del 2020 fins al comportament erràtic i la retòrica plena de queixes.

A més, compten que la fortalesa de Trump no serà la mateixa en les eleccions generals que en les primàries.

En les primàries, els seus seguidors s’han mostrat extremadament entusiastes amb ell. Però en les eleccions generals, els passius de Trump són significatius, començant pels quatre encausaments penals i les 91 acusacions de delicte en tribunals estatals i federals a les quals ha de fer front en plena campanya.

No queda clar encara quan es faran aquests judicis i no se sap si algun jurat emetrà un veredicte abans de les eleccions. Però els republicans juguen amb foc quan posen totes les seves esperances de recuperar la Casa Blanca en les mans de Trump, atesa la possibilitat que hi hagi una condemna.

Però Biden també és una barreja de punts forts i febles. Les xifres d’aprovació de la seva gestió són baixes i la seva edat, 81 anys, és motiu de preocupació, fins i tot, entre els votants que diuen que li donaran suport.

Amb això, resulta que el seu actiu principal és Trump. Perquè el seu oponent motiva més la base demòcrata i alguns independents anti-Trump que no Biden mateix.

I una dada d’aquest dimarts ho avala: el suport a Nikki Haley entre els votants registrats com a independents en les primàries del Partir Republicà a Nova Hampshire. Entre els qui es van registrar per votar a les primàries com a no declarats, el 65% va donar suport a Haley, una xifra molt superior a la que la candidata va aconseguir de mitjana (43%). I molts d’aquests independents abans es consideraven republicans.

La dada remarca que l’antipatia cap a l’antic president serà un problema per a Trump a la tardor, perquè mobilitzarà molta gent, amb independència que els agradi la gestió de Biden o no.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any