El president dels Estats Units, Donald Trump, ha ratificat la llei de drets humans i democràcia a Hong Kong, una normativa que dóna suport a les protestes de la regió administrativa especial xinesa i que ha suscitat crítiques a Pequín.

‘He signat la legislació per respecte al president xinès, Xi Jinping, per la Xina i per la gent d’Hong Kong’, ha anunciat el president estatunidenc, que també ha donat el vistiplau a un segon projecte de llei que prohibeix l’exportació de material com gasos lacrimògens, gas pebre, bales de goma i pistoles elèctriques per control·lar les protestes a Hong Kong.

La nova legislació, que va ser aprovada per la Cambra de Representants amb només un vot en contra i per unanimitat al Senat, requereix que el Departament d’Estat certifiqui almenys una vegada a l’any l’autonomia de Hong Kong. Així mateix, podria donar lloc a sancions en contra dels alts càrrecs responsables de les violacions de drets humans durant les protestes.

La Xina, que ha condemnat la mesura amb contundència, va convocar aquest dilluns l’ambaixador dels Estats Units, Terry Branstad, en senyal de protesta per l’aprovació del projecte de llei. Per a Pequín la llei és una eina que té la finalitat d’interferir en els assumptes interns del país, per la qual cosa ha pressionat Washington perquè ‘corregeixi els seus errors i no interfereixi en els assumptes d’Hong Kong i en els de la Xina’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.