Un tribunal d’Itàlia ha autoritzat l’Open Arms a entrar en aigües italianes i ja ha posat rumb per a desembarcar al port de Lampedusa. Duu 147 migrants salvats a bord i feia tretze dies que esperava una autorització per a portar-los a un port segur. Aquesta és una mesura cautelar del Tribunal Administratiu Regional del Laci, que contradiu la prohibició del ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, vigent fins ara.

El tribunal argumenta la decisió per la ‘situació de gravetat i urgència excepcionals’ i diu que cal una resposta sense dilacions. L’ONG s’ha dirigit cap al port de Lampedusa tan bon punt ha sabut la decisió judicial, que no especifica on pot desembarcar. La resolució respon a un recurs d’Open Arms contra la decisió de Salvini, que l’amenaçava amb detencions i una multa d’un milió d’euros.

El fundador de l’ONG, Òscar Camps, ha anunciat la decisió del tribunal contra el decret de Salvini, que l’ha suspès. En declaracions recollides per Europa Press, ha dit que demanaran l’evacuació mèdica de tots els migrants i ha explicat que el vaixell era només trenta milles lluny de Lampedusa. ‘Demanarem d’acostar-nos-hi, però ara no hi ha cap prohibició’, ha dit, satisfet. Camps s’ha reunit avui a Madrid amb l’ambaixador d’Alemanya a l’estat espanyol i li ha demanat que faci de mediador per a crear un eix reforçat entre Alemanya, França i Espanya. Després de la reunió, ha dit que creia que la solució era ‘més a prop’.

De moment, el vaixell de Metges Sense Fronteres, l’Ocean Viking, espera per poder entrar en un port segur. Aquest vaixell de salvament porta uns 400 migrants a bord.

Reacció furibunda de Salvini

Salvini hi ha reaccionat minuts després assegurant que hi ha ‘un pla’ per a ‘tornar enrere i obrir els ports italians perquè Itàlia torni a ser el camp de refugiats d’Europa’. Ha afegit que signarà un altre decret les hores vinents perquè no és ‘còmplice de traficants’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.