El Tribunal de Comptes informa al Suprem que els presos polítics ja han dipositat els 4,1 milions de fiança

  • L’Advocacia de l’Estat va demanar aquesta informació abans d’emetre el seu parer sobre els indults, fet que n'ha alentit encara més la tramitació

VilaWeb
Redacció
17.03.2021 - 16:44

El Tribunal de Comptes ha informat al Tribunal Suprem espanyol que els presos polítics i els exiliats ja han dipositat la fiança de 4,1 milions d’euros fixada com a possible responsabilitat civil per les despeses del referèndum. D’aquesta manera, es fa un pas més en la llarga tramitació de l’informe sobre els indults als presos polítics. El Suprem va demanar l’1 de març si els presos polítics havien dipositat els 4,1 milions d’euros a instàncies de l’Advocacia de l’Estat, que ha demanat tenir accés a aquesta informació abans de presentar el seu informe al Suprem sobre la petició d’indult.

L’Advocacia de l’estat és l’única de les parts que encara no ha presentat el seu informe sobre la concessió o no dels indults, fet que n’allarga la tramitació perquè el Suprem no pot emetre el seu propi informe sense tenir primer el criteri de totes les parts. La fiscalia ja s’hi ha pronunciat en contra, i tota la tramitació es troba a l’espera del document que presenti l’Advocacia de l’Estat. L’informe del Suprem és preceptiu, però no vinculant, i quan acabi tot el procés serà el Consell de Ministres qui adopti la decisió que consideri més oportuna.

En concret, la sala segona del Suprem havia demanat a la Secció d’Enjudiciament del Tribunal de Comptes que li remetés les actuacions prèvies i altres procediments d’exigència de responsabilitat comptable que tingui en tramitació amb motiu de l’1-O. Volia que li enviï les liquidacions provisionals, i en particular la del 28 de gener del 2020 per acreditar si han fet efectiu el pagament de 4,1 milions d’euros que li va reclamar el 28 de gener del 2020.

Aquest import –3,9 en despeses i quasi 243.000 euros d’interessos–, deriva de la responsabilitat civil que el Tribunal Suprem no va determinar en la seva sentència de l’1-O i s’ha fixat quan ha acabat la instrucció de la causa al Tribunal de Comptes. Durant el judici i la sentència s’haurà de fixar la quantitat definitiva. De moment els encausats ja van dipositar aquesta fiança de 4,14 milions el febrer passat.

D’altra banda, el Tribunal de Comptes ha informat que un cop tancada aquesta instrucció en va obrir una altra, encara en curs, en relació amb les responsabilitats comptables que es poguessin derivar de l’acció exterior de la Generalitat a través del Diplocat. Aquest assumpte es deriva de l’informe de fiscalització fet pel Tribunal de Comptes sobre el destí final dels recursos assignats a l’execució de polítiques d’acció exterior de Catalunya entre el 2011 i el 2017. Quan conclogui aquesta instrucció, el tribunal dictarà una acta de liquidació provisional complementària a la del 28 de gener per tal d’investigar els fets que no coincideixin amb la primera investigació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor