Un tribunal belga reobre la causa per l’espionatge a Puigdemont

  • El tribunal d'apel·lació de Brussel·les ordena tres diligències per continuar investigant el cas, que s'havia arxivat

VilaWeb
Redacció
05.09.2019 - 11:58
Actualització: 05.09.2019 - 13:48

El tribunal d’apel·lació de Brussel·les acaba de reobrir la causa per l’espionatge de Carles Puigdemont a Bèlgica, segons que ha explicat a Twitter Gonzalo Boye, advocat del president. El tribunal ha acceptat el recurs que havia presentat Boye a l’arxiu del cas. I ha ordenat una sèrie de diligències en relació a les balises de seguiment que es van instal·lar als vehicles de Puigdemont a Bèlgica els primers mesos d’exili.

Segons han detallat a VilaWeb fonts coneixedores del cas, el tribunal ordena tres diligències: interrogar el representant de l’empresa italiana que va vendre les balises; interrogar els representants de tres empreses que van vendre part dels seus components i identificar els usuaris d’una sèrie de telèfons.

Boye considera ‘lògica’ la reobertura de la causa ‘perquè som davant de fets molt greus.’ Així, s’aprofundirà en la investigació que havia iniciat la policia belga.

Espionatge els primers dies d’exili

Segons que va publicar l’ACN, els presumptes espies del president de la Generalitat van aprofitar les reunions que mantenia durant els primers mesos de l’exili a l’Hotel Husa President Park de Brussel·les per col·locar als seus cotxes dues balises de seguiment. El primer dispositiu de seguiment es va col·locar al Renault Espace durant el matí del 2 de febrer de 2018 mentre era a l’aparcament de l’establiment. El segon s’hauria col·locat dos dies més tard, el 4 de febrer, al mateix hotel.

Els experts belgues van determinar que es tractava de dispositius ‘sofisticats’ que abans de ser col·locats es van preparar en l’àmbit tècnic amb ‘material d’alta qualitat i per mans expertes’, probablement, segons les investigacions, a la zona d’Arquennes, un municipi a vint minuts de Waterloo i a quaranta de la capital.

L’anàlisi de les dues balises localitzades i l’activitat de les targetes SIM, totes britàniques, que hi havien estat en contacte van permetre a la policia belga centrar la investigació en aquests diversos espais de la zona de Brussel·les i rodalies. Així, les investigacions belgues van permetre determinar que les balises amb les targetes SIM ja tenien activitat en els dies previs a ser col·locades als cotxes.

Per exemple, la SIM dins de la primera balisa ja es va comunicar amb un receptor la nit de l’1 de febrer a Arquennes, en una antena de telefonia que va connectar, en un moment o altre, amb la majoria de dispositius i targetes SIM investigades -com la que va trucar breument, el migdia abans, a la centraleta de la cadena d’hotels on s’allotjava el fiscal de l’Audiència espanyola.

Podria haver-hi fins a tres localitzacions relacionades amb la presumpta operació d’espionatge: l’hotel d’una cadena de Brussel·les on va trucar breument una de les targetes SIM vinculada a les balises -el Thon Bristol Stephanie on s’allotjava el fiscal Carlos Bautista Samaniego i on els agents situen cinc persones més que també destaquen en relació amb la investigació-, l’hotel President Park on es van col·locar, físicament, les balises; i un espai sense confirmar a la zona d’Arquennes on s’haurien preparat els dispositius a escala tècnica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor