Trias acosta Junts a Convergència sense complexos

  • Una part de la dreta sembla que veu en la possible victòria de Trias a Barcelona una manera de reivindicar-se

VilaWeb
Fotografia de Marta Pérez

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presentació de Xavier Trias com a candidat a la batllia de Barcelona ha propiciat un autèntic revival de l’entorn convergent. L’acte de dilluns a l’Auditori –amb la presència simbòlicament tan destacada i aclamada de Jordi Pujol i Artur Mas– va sonar molt a reivindicació d’un partit i d’una època del país que són passat i que difícilment tornaran. Per no dir que no tornaran mai.

Dit això, la lògica del moviment es pot entendre des del punt de vista diguem-ne tècnic, encara que té molts riscs. Que Xavier Trias podria guanyar les eleccions municipals a Barcelona avui és una hipòtesi completament creïble. I que això és factible perquè ell es presenta com l’única alternativa real i contrastable a Ada Colau crec que no admet dubte. Però tampoc no hi ha dubte que les seues opcions de victòria requereixen anar més enllà de l’espai estricte de Junts i, encara més, de l’espai identificat amb Convergència. Les enquestes que s’han publicat fins ara són ben clares. Trias atreu molt de vot d’ERC i el PSC i fins i tot se n’emporta de partits ben allunyats de la seua ideologia. Ara mateix a Barcelona Trias és més que Junts i clarament més que Convergència, per això sorprèn l’escenografia d’aquest dilluns.

Sorprèn que l’arrencada de la seua campanya haja estat tan convergent –i faig servir l’adjectiu amb la màxima càrrega descriptiva possible. Potser l’equip de l’alcaldable, que només va dir la paraula Junts una sola vegada en tot el discurs, considera que cal recosir primer allò que fou l’espai pujolista, trencat en fragments de fa bona cosa d’anys. Però no podem saber si, darrere d’això, també assistim a una maniobra que va més enllà i que buscaria de resituar Junts com a projecte de futur. Fent una mena de retorn del pèndol a l’ordre i a la gestió i deixant enrere, per tant, les propostes de construir un espai transversal independentista.

D’ençà que el president Puigdemont s’ha apartat de la vida partidista i ha perdut pes dins el seu partit, és constatable que Junts dubta més que mai sobre quin camí ha de seguir. Perquè se li n’obren dos d’incompatibles: o ser Convergència o ser l’SNP català. I així Junts va abandonar el govern català en un gest democràticament molt remarcable –i no únicament això, car fonts del mateix partit afirmen que han “perdut” vint milions d’euros en sous. Però ara les municipals a Barcelona, i la possibilitat, no ens enganyem, de frenar en sec Esquerra, passen per Trias i semblen propiciar el viratge cap al vell model convergent.

En aquest sentit, el sector més d’ordre i gestió probablement veja Barcelona com un avançament d’allò que podria venir després al conjunt de Catalunya. Perquè la gestió que han fet de la ciutat els comuns i el PSC, amb el suport gairebé sempre d’ERC, no pot ser més desastrosa, per desgràcia. I això fa que una part de la dreta, la més espavilada i sensata, trobe que ha arribat el moment de reivindicar-se, hi veja una oportunitat, gràcies al fet que hi ha molta gent que no és de dretes però està tipa de la frivolitat i els invents surrealistes de l’esquerra que representa Colau. I potser pensen que aquesta gent avui podria ser sensible a un discurs i unes maneres de fer que la revolució independentista va escombrar fa anys i va deixar molt enrere.

Ells sabran què fan i cap on volen anar. Jo no tinc cap dubte que el temps ho anirà aclarint tot i ho farà de pressa. Però, vist el que vam veure dilluns, em sembla clar que a hores d’ara una victòria de Trias a la capital escoraria molt Junts cap al model Convergència, allunyant-lo de l’opció SNP. I això sí que tindrà repercussions, no crec que ningú ho puga dubtar, més enllà, molt més enllà, de la Casa de la Ciutat. I més enllà de Junts.

 

VilaWeb necessita el vostre suport. Si voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors, perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent i oferint-vos tots aquests continguts. La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Com sempre ha fet el millor periodisme a tot el món.

 

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
07.02.2023  ·  22:04

Malgrat tots els esforços, no es pot tornar enrere. La vella Convergència ja és passat. Els anys de l’època de Pujol no tornaran. Espanya ja ha caigut a l’abisme.

Maria Rosa VIilella
Maria Rosa VIilella
07.02.2023  ·  22:15

Han enterrat el procés.

Iolanda Ribes
Iolanda Ribes
07.02.2023  ·  22:19

No en sé de política municipal de BCN, pero a Lleida avui en Trias, recolzant al candidat de Junts, Toni Postius, ha anomenat diverses vegades a Puigdemont. Potser també tenen en compte la gent de base que empenyem cap a la independència!

Xavier Clèries
Xavier Clèries
07.02.2023  ·  22:20

Molt d’acord en què cal generar un espai transversal independentista que ens allunyi del regne corrupte d’Espanya. Ja haurà temps després per fer política de partits.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
07.02.2023  ·  22:23

L’ANC fa molt bé promovent la Llista Cívica …
Fins i tot si Junts acabava redreçant-se i a ser controlada pels qui hi defensen que ja està fet i guanyat el referendum i declarada la DUI (pendent d’activar-la), caldria també la Llista Cívica per donar opció als qui ja no es fiaran més de cap dels tres partits grossos (molt més necessària serà si dins Junts s’hi acaben d’imposar els extrictament convergents)

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
07.02.2023  ·  22:28

“Sorprèn que l’arrencada de la seua campanya haja estat tan convergent”.

Vaig als primers judicis que es van fer a independentistes al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Mentre es jutjava Carme Forcadell vam sentir per ràdio com Xavier Trias, entrevistat, es queixava que Rajoy no havia acceptat un “pacte fiscal” per tal de Catalunya no necessités cap independència.
Ho vam sentir tots els que érem davant del Palsu de Justicia i Trias parlava amb un convenciment autonomista evident.

És una persona honesta però la seva ideologia és convergent.

Una llàstima que comenci al costat de Mas i Pujol sense amagar que la independència és una cosa massa greu per a ell.

Espero que ens ho vagi aclarint.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
07.02.2023  ·  22:35

Em sembla més interessant el tema de Na Laura Borràs que desenvoluparàs -segurament- demà.

Que pot ésser un punt d’inflexió realment disruptiu.

Fa mesos vaig reclamar que hi haguera la candidtura d’En Jordi Graupera que no va acabar de congriar-se finalment.

Ara, en demane, de nou que hi haja un acostament entre la Llista Cívica de l’ANC i eixa candidatura per tal d’encabir un bon toll de regidors independentistes que capgiren les negociacions de tots els temes entre tots els altres partits d’obediència nacional.

En un altre ordre de temes: Quins torpedes ha fotut l’españa eterna a les comarques del Baix Maestrat per mitjà de la MAGDA, tallant 60.000 arbres.

La Conselleria de Territori tenia un programa de cobrir les cobertes de polígons industrials i cases. I sembla que l’estudi donava prou de megakw.h i en segona embranzida ocupar camps. Però això no donava prou diners a l’IBEX-35.
Per això, l’enemic public núm. 1 dels valencians ha fet una cacicada colonial a les què ens tenen acostumats junt al PP.
Fets consumats perquè tenen mentalitat d’estat colonial, però d’Estat.

Heus ací la diferència dels nostres pobres Compromís, ERC i els Més Illencs, els he estat empaitant una bona estona aquesta vesprada:

Això des de 1707 és la 1ª volta que passa.

Perdoneu-los i aproveu-los tots els pressupostos.
En són els nostres amos i cal no fer-los emprenyar massa.

Els devem el nostre humil respecte. Ho fan pel nostre bé.

Els indígenes del Levante EspaÑol som encara per civilitzar.

Em tenen “calentet d’orella”.

Josep Blesa (València)

Carles Serra
Carles Serra
07.02.2023  ·  22:57

Gràcies Vicent per l’editorial; per la resta alçades d’ara i vist lo que estem veient que vols que et digui, ja em diràs quins personatges ténen opcions a l’alcaldia a la Barcelona provinciana i nyorda; Collboni del PSO€, una Colau dels Comuns i ja que dir d’Ernest Maragall d’ER; aquest que ja han forjat un nou tripartit i apareix en Trias sabent aquesta realitat d’aquesta societat que faig esment; aquest “polítics” són el reflexe de la societat; en fi Vicent, molt trist i decebedor.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
07.02.2023  ·  23:01

En Trias NO es independentista.Qui en tingui prou amb un batlle aixi,que’l voti,tenint sempre present,que votarà una llista no una persona.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
07.02.2023  ·  23:04

Pot ser que aquest revival convergent els fa pujar a les municipals, i molt.
Però aquesta és, a hores d’ara, una batalla menor.
La important vindrà més endavant i molts independentistes no ens veiem representats ni per aquest ni per cap altre partit. Quan més va, més s’allunyen tots de l’independentisme.
Al capdavall serà o llista cívica o abstenció.

Enric Queraltó
Enric Queraltó
07.02.2023  ·  23:10

Quan tinguem clar que el important no és a qui votar sinó a qui NO votar, podrem començar a canviar les coses, de mentres estarem caien sempre al mateix parany, ells ho saben i ho aprofitan. A les properes eleccions el meu vot NO serà per a cap partit dels que hi ha ara al consistori, cap d’ells s’ho mereix. I votaré.

joan rovira
joan rovira
07.02.2023  ·  23:23

Amb N’Enric Queraltó, perquè brolli el nou: Votar a qui no votar!

Gerber van
Gerber van
07.02.2023  ·  23:26

Aquests dies amb el desastre del terratrèmol, no m’importo els jocs estúpids dels polítics aquí. Ho sento.

El desastre natural mostra la nostra impotència en relació a la natura, però també les conseqüències del mal govern del règim d’Erdogan i de l’omnipresent frau en la constructió.

Coses que ens haurien de fer pensar.

Joan Benavent
Joan Benavent
07.02.2023  ·  23:31

Tenir fe en la resurrecció dels morts no combrega pas amb la ciència. Aquests que sembla que hi creuen no deuen haver sentit a parlar de la entropia i el segon principi de la termodinàmica. No acaben d’entendre que la probabilitat que un jerro de vidre fet miques torni al seu estat original de manera natural, com si la pel·lícula es projectés al revés, és gairebé nul·la. Diguem que han celebrat el seu propi funeral i ni se n’han adonat.

Jaume Riu
Jaume Riu
07.02.2023  ·  23:38

EL NUCLI DEL FOC
Hi ha un incendi a la Casa de la Ciutat, eufemisme per dir Ajuntament de Barcelona, i ara ens ocupem a descobrir amb urgència què s’està cremant i on ha començat el foc.
Analitzem primer què és el que es crema:
1. Tots els candidats a l’alcaldia són conservadors, i no hi ha cap candidatura revolucionària per fer el necessari canvi de Barcelona des dels fonaments, perquè tots són autonomistes i ja els va bé el genocidi que fa el regne d’Espanya sobre Catalunya.
2. La foto de Xavier Trias amb Artur Mas i, sobretot, amb Jordi Pujol és un fet públic, consumat i irreversible, que socarrima el que quedava de Junts.
3. Tant Junts, com socialisteus, comuns i republicans, tots necessiten conservar el partit polític, cadascú per unes urgències diferents com explica molt bé Partal a l’editorial.
Ara que tot crema i ho veu tothom, no hi ha cap dubte doncs, que la política de partit és on hi ha el nucli del foc.

Victor Serra
Victor Serra
07.02.2023  ·  23:53

És ben lluny del que seria ideal, però així estem. La realitat és que Junts, fora del Govern no pinta res. Si ara treu un mal resultat a les municipals estarà més a prop de la desaparició que de fer “efectiu” l’1-O. l’única manera de revifar és que Trias sigui alcalde de Barcelona i tornar a començar, encara que sigui amb contradiccions. Tota la resta és poesia.

Berta Carulla
Berta Carulla
08.02.2023  ·  00:32

Aquests són els més fiscalitzats per l’estat, els han deixat ben desplomats però hi tornen. Potser una mica més de respecte haurien de merèixer perquè els fiscalitzen precisment perquè tenen opcions de fer el que cal i el que els altres ja està vist que no. En lloc de ideologitzar-los i penjar-los la llufa. Quina pena que no hi hagi imaginació més que per nombrar un cop i un altre els noms i els fantasmes del passat. I no encendre més llum que auesta. Tot suma, diuen. Però hi ha molta resta també.

Alfons Nadal
Alfons Nadal
08.02.2023  ·  00:34

En les darreres eleccions han après com funciona Barcelona. Bloquegen la opció de l’ANC i forçen un pacte de marca blanca Pdcat/junts amb suport de IBEX 35.
Com explicava ahir Dolors Sabater de Guanyem, fins i tot Albiol (expert en marques blanques), desprès de la retirada de llaços grocs, ara fa una campanya en groc a la recerca de tot tipus de vot.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
08.02.2023  ·  00:54

Segurament Trias serà el candidat més votat. Però si Comuns, PSC, PP i Vox voten Colau i ERC s’absté la propera alcaldesa de Barcelona serà Colau.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
08.02.2023  ·  02:22

Admeto que el que passi a l’Ajuntament d’una ciutat que no és la meva no em diu res i m’ho miro amb distància. Sobre Convergència tornant a ser Convergència, allà ells, ja s’ho trobaran. Sobre que no quedi cap partit independentista, ja sabem que no en queda cap des de fa almenys dos anys. I sobre Barcelona, és capital, però d’ella mateixa: és un altre país, com Andorra, i per a constatar-ho només cal veure als mitjans com Barcelona només parla d’ella mateixa. Ja posats, Visca Barcelona Independent.

Joana Casadevall
Joana Casadevall
08.02.2023  ·  06:38

Jo visc en un poble petit, pero cada vegada que vaig a Barcelona et cau l’anima els peus de la brutícia que hi ha i de les obres que s’hi fan.

JAIME LLECHA
JAIME LLECHA
08.02.2023  ·  07:28

Tot és art de la màgia.
Allò que és important és el espoli, ningú en parla.
La resta de reivindicacions son la distracció.
Ens discutim, ens preocupem per coses que son pura anècdota per ells.
Espanya està en bancarrota, res li importa més que els diners.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
08.02.2023  ·  07:55

Jo veig que Trias truca a la porta del votant convergent, d’ordre que, potser, es va entusiasmar amb la idea de la independència i que, després, va veure la “inestabilitat” que això comportava.
En Trias és un polític indiscutible, no parla de independència , no enganya, no diu que promet coses per fer-se amb uns vots i “ja està” com han fet d’altres que coneixem molt bé.
Segur que a la campanya parlarà de Puigdemont més d’una vegada. És un element important en Puigdemont!! Ha de demostrar que tenen una relació directa, permanent i afectuosa.
Puigdemont està fent un gran paper internacional per Catalunya!!
Molts independentistes de Junts, de la Borràs, de Puigdemont….votaran a Trias. De moment és un descans. S’ha de posar Barcelona en el seu lloc i fer fora a persones tan contradictòries com la Colau i tan vividores com en Collboni.

Pere Subirana
Pere Subirana
08.02.2023  ·  08:00

No necessitem un SNP. Necessitem un moviment que defensi a ultrança la democràcia, de manera que no es malmeti el sentit del vot de la gent ni pels partits ni pel lawfare espanyol.
El SNP guanya eleccions I no fa mai l Independència. Ni tampoc farà cap referèndum si no el deixen. Un SNP seria el mateix que tenim ara.
El poble peruà ens dóna una lliçó defensant la restitució d un president escollit democràticament i destituït il.legalment, Pedro Castillo. Aquí ni el mateix president es va defensar ell mateix.
La voluntat popular ha de ser innegociable. Si transigint en això tot s ensorra com hem vist.

Josep Ma. Martí
Josep Ma. Martí
08.02.2023  ·  08:03

Quan veiem less velles glòries de Convergència revifar-se devant el Trias…marrameu! Ahir el Xavier Trias va dir només una vegada Junts i cap independència…molt més marrameu! Hem tocat el moll de l’òs del procés. Partal, molt bons anàlisis a les editorials.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
08.02.2023  ·  08:13

La Kaos.okupa Kolau i els dos manobres collboni i maragall s’han dedicat a putejar a tots els barcelonins amb invents i gilipollades. Barcelona cal respectar.la, no destrossar.la com ha fet el trio de la Kolau. Els lloguers disparats gracies a que la gent veien la barbarie colau han venut als pisos, comprats per estrangers rics de l’@22 un Pedralbes d’oficines amb sous que tripliquen als del pobres barcelonins. Barcelona pels estrangers rics, muy bien trio d’esquerra

Josep Morell
Josep Morell
08.02.2023  ·  08:15

Sí per guanyar unes eleccions a la capital de Catalunya els partits dits independentistes han de portar gent de vora 80 anys ja em diràs tu quin dinamisme té la política catalana.
Hi ha unes ganes de tornar a la normalitat autonòmica que fa pena de veure. En fi.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
08.02.2023  ·  09:28

Sr. Partal, vagi per endavant que no he votat mai convergent.
Trobo el seu article una mica pejoratiu vers JxCat, i vers la gent honestament independentista.

La independència d’una nació no es fa construint la casa per la teulada.
La independència ha de ser transversal, i per tant els conceptes esquerra (ER no sé el que és, abans l’havia votat) i dreta no són vàlids per assolir la llibertat nacional.

Un cop independent Catalunya, el poble definirà, amb tots els recursos propis, el model de país que voldrem.
Per això trobo infantilistes els posicionaments de la CUP quan fan èmfasi en temes socials fibs i tot pel davant del pragmatisme d’assolir la independència primer. Molts pals a es rodes han posat.

Perquè la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, la que ha donat suport internacional al PSOE de Pedro Sánchez, ha estat blanquejant espanya internacionalment i aigualint el sentir independentista, sobre tot amb l’engany d’eixamplar la base, si clar, vers l’espanyolisme i la submissió al colonitzador.

Dit tot lo anterior, què tenim al davant la servil ER de Junqueras, ni tant sols autonomista, els Podemos/Comuns autoanomenats falsament esquerres i tan espanyolistes com la resta, el PSOE franquista d’Illa i Pedro Sánchez, o el franquisme brutal de PP i VOX?

Es clar que, malgrat no haver votat mai convergent, hores d’ara i a falta d’altres opcions, JxCat amb Trias és el millorper a Barcelona i per a Catalunya. No mereixen el cert tracte mig despectiu que vostè els adreça esmentant la paraula convergent en més d’una ocasió.
Primer siguem independents.

Pep Agulló
Pep Agulló
08.02.2023  ·  09:31

NO HI BUSQUEU PLANS DIRECTORS D’URBANISME…

L’elecció de l’alcalde a Barcelona va de noms i de vol curt: partidisme.

Colau és al govern de la ciutat, com els Mac Donald als restaurants. Tot gira amb qui traurà de la circulació aquest circ unionista tan lamentable, brut i buit…

Felip Ojeda
Felip Ojeda
08.02.2023  ·  09:35

Si només calia activar la indepedència, per què no ho va fer el president Torra? Enlloc de penjar i despenjar cartells!!!!

Joan López
Joan López
08.02.2023  ·  09:36

Jo ho tenia clar el meu vot,ara ja no,asins de senzill,no vui res de convergencia,res de erc,res del psc,per descomptat res de las dretas i dels fatxas, ara mateix no mes espero la llista civica. Aquesta gent,familias burguesas volan ocupar l’espai que el independentistes van guanyar. Amb el meu vot no.

Guillermo Florit
Guillermo Florit
08.02.2023  ·  09:51

Vull ser pragmàtic. Quines alternatives tenim a l’alcaldia de Barcelona? Ja no compto la Colau. Queda en Collboni, que ha “desgovernat” amb la Colau durant 8 anys vivint del càrrec? En Maragall, del partit que ha resultat ser autonomista i s’ha venut a Espanya, i ni per un plat de llenties? La Basha Change, dels que només saben dissenyar samarretes i posar pegues a tot? En Gonzalo de Oro-Pulido de Vox? (…em peto!). Tampoc no compto ni C’s, ni PP, ni Valents. Quí queda? En Sandro Rosell, (una altra persona amb seny i valors) que s’ha retirat perquè no vol competir amb en Trias?. Que l’ANC designi un candidat? Qui? En Pesarrodona amb el nas de pallasso?. També queda no votar o votar en blanc. La solució més intel.·ligent, vinga! I que surti qui surti. Total…estarem igual de fotuts, oi?
Però passa que en Xavier Trias ja va demostrar ser un molt bon alcalde fins que el Fernández Díaz (i la Colau) li van fer la traveta; un per ser indepe (i l’altra per esgarrapar-li el poder estirant la ma una mica). També va demostrar ser un molt bon gestor a la Conselleria de Sanitat, cosa gens fàcil amb el què ens donen de Madrid. I tots els metges del país l’estimen i respecten. Però ara tenim tots els barcelonins emprenyats perquè en Trias és de Convergència, de la dreta! … La dreta! I què és l’esquerra? La que deia “La República serà d’esquerres o no serà”? I han acabat fent, una altra vegada, el tripartit que tenien planificat i pactat des del principi? Per desgràcia, tenim una esquerra populista que només sap viure dels càrrecs i dir que sí a Madrid. I què li passa a la dreta catalana? La dreta a Catalunya només és PP, C’s, Vox, Valents, … i segons hem vist, ara també el PSC i els Comuns. La CUP no és res ni mai no ho serà, perquè també volen viure del votant sense fotre brot, i no tenen ni el més mínim que s’ha de tenir: ser presentable, com a mínim externament.
I què li passa a en Trias? Doncs que el seu saber fer i tarannà personal fa que, quan convoca la gent a la seva presentació com a candidat, hi va tothom. De tots els colors. Perquè sempre ha demostrat la seva vàlua com a persona i com a gestor. Ai amics, però sembla que només hi van anar en Pujol i en Mas perquè, naturalment, la premsa subvencionada va fer aquestes fotos. I tothom estirant-se els cabells i tornant a la mateixa cantarella de la “dreta” que ER i la CUP ens van falsament inculcar a tots. I val a dir, mentre ens fotien el pel!
Deixem-nos de tonteries. La dreta és Espanya (en general) i l’esquerra ja hem vist que també s’hi troba la mar de bé amb Espanya. la qüestió és la poltrona, tu! Si la independència ha de venir, ja vindrà (tant de bo). I penso que només hi ha una persona que ho pot precipitar: el MHP Carles Puigdemont. Però mentrestant, tinguem gent preparada i decent que ens governi, si us plau.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
08.02.2023  ·  10:02

Els partits dits independentistes tornant a l’autonomisme, cada cop amb menys manies ni miraments, i els seus seguidors -suposadament independentistes- defensant-los.

Els enganys i les misèries de l’altre partit no justifiquen les del teu.

Com ens hem de veure!

Marc Adell
Marc Adell
08.02.2023  ·  10:09

Cal un autèntic moviment liberal a favor de la llibertat de les persones per a Catalunya [=sinònim PPCC] (i per cada racó d’europa). Una política que fugi dels dogmes esquerra/dreta que ja són caducs i porten a un autoritarisme creixent i que allunyin els estats de la vida de la gent. Que puguem auto-determinar-nos al màxim des de l’individu al poble / nació. Que la política deixi de ser un mercadeig i esdevingui una manera de resoldre les necessitats col·lectives.

L’esquerra vol tenir-nos a tots controlats i a la menjadora, amb la riquesa mínima per a que no ens revoltem, però tots pobres. I per aconseguir això ens entreté amb debats estèrils (woke) que des del punt de vista liberal haurien d’estar més que resolts (llibertat individual, tots som iguals davant la llei, responsabilitat i reparació dels danys, etc…). Es fan lleis que van minant la llibertat individual punt per punt i ens fan més dependents de l’estat, i l’igualtat de les persones davant la llei ja és història. Segons de quin col·lectiu un sigui hi ha un tracte diferenciat. Això és molt pervers.

La dreta vol crear una oligarquia que igualment ens controli, doncs necessiten clients i apaivagar qualsevol possible competència i l’estat esdevé un instrument.

La dreta fa polítiques d’esquerra i l’esquerra fa polítiques de dreta. Perquè al final, en realitat, les propostes són o socialdemocràcia o socialdemocràcia.

Necessitem liberalisme. Urgentment.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
08.02.2023  ·  10:11

Em sabria molt de greu que Junts caigués en aquest patany de tornar al peix al cove convergent. Tot l´esforç de l´ANC ÒMNIUM etc de que valdria? esperem tirar endavant

Roser Caminals
Roser Caminals
08.02.2023  ·  10:25

Ni el retorn al tripartit ni a Convergèncien solucionen el futur de Catalunya. Cal un moviment nou, ampli, una suma d’entitats civils i figures independents de l’independentisme, que traspassi les fronteres dels partits. Els partits es volen perpetuar i nosaltres volem trencar.

Carles Viñals
Carles Viñals
08.02.2023  ·  10:26

No sé si Escòcia assolirà la independència per mitjà del Scottish National Party, però el sentit comú em diu que, si més no, els escocessos han sabut dotar-se de l’eina més adient per arribar-hi.
Dit d’una altra manera, no me’ls imagino lluitant per la llibertat amb un “Junts per Escòcia”, una “Esquerra Republicana d’Escòcia” i una “Candidatura d’Unitat Popular Escocessa”; Com que volen la independencia, concentren les seves forces en una única formació i un sol líder. Reeixiran o no en el seu propòsit, però ningú no podrà dir que no ho intentaren de debó. Els catalans, que de la independència ens limitem a dir que la volem, ens dividim en tres formacions i altres tants lideratges com a garantía de fracàs; sempre, és clar, per culpa de “l’altre”.

I no ens enganyem, amics: Si hores d’ara i de fa molt temps no hem estat capaços d’aixoplugar-nos sota un PNC (Partit Nacional de Catalunya) i no ha eixit ningú capaç de liderar-lo, no és per manca d’intel.ligència, sinó per excés de por a les consequències d’un plantejament inequívoc de les nostres reivindicacions com a poble i a la lògica i inevitable repressió. I no ens enganyem tampoc pensant qe aquesta por és exclusiva dels polítics; és també la por de la nostra societat, cantera dels polítics. I així seguiran les coses mentre no arribem a dominar-la.

Res no té doncs d’estrany que, congelat “sine die” per la por col.lectiva el projecte de llibertat, les mirades de molts retornin als temps que, amb totes les seves mancances, és encara percebut com l’ època més suportable de la nostra dependència d’Espanya o, si voleu, la menys dolenta. I al capdavall, no estaría malament començar per retornar a Barcelona la condició de Cap i Casal de Catalunya o, al menys, una certa aparença.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
08.02.2023  ·  10:34

El nou enfocament independentista de la capital catalana! Padrins de 80 i envoltant un lladre de milers de milions del poble. Pobre poble català!

Tomas Pérez
Tomas Pérez
08.02.2023  ·  11:06

Editorial que em porta el record de l’aroma de naftalina de temps passats i hque es posava als armaris per espantar les arnes. Que cal mirar el dit o la lluna?. Com em sento exclòs, per ser de comarques, vull pensar i creure que el que volem va de tota Catalunya, no sols d’una BCN urbanita-equidistant i de lluites polítiques compartides, cada cop més allunyada de la realitat social i lluny de tornar a ser el cap i casal original.
Us recomano llegir l’article d’avui d’en Julià de Jòdar Dominació i unilateralitat.

Joan Parera
Joan Parera
08.02.2023  ·  11:08

Que quedi clar,
Jo votaré Trias per què és l’única opció contra Colau, després del que va fer Manuel Valls, està clar que fins hi tot votanr PP és regalar vots a Colau. Però ni a les estatals ni a les autonòmiques votaré cap dels partits que existeixen actualment ni autonomistes ni suposadament independentistes.

conxa raspall
conxa raspall
08.02.2023  ·  11:09

Convengencia??? em porta records i ferum de corrupció d’alt nivell…
Colau no en te de casos de corrupcio, al menys de moment.
Al meu parer, fa molt bona feina, tenint en contra tot “l’establiment”, català, deu ni do, com sent surt!!!

Josep Soler
Josep Soler
08.02.2023  ·  11:36

Tots sabem que és la política i com de diverses poden ser les intencions de cada ésser o grup humà, a l’hora de dur-la a terme.
Dic i reitero que l’objectiu principal que m’ha portat (d’afeccionat) a la política , és que crec que és millor mitjà que en mans adequades pot canalitzar les voluntats o les necessitats d’un país, cap a l’obtenció dels seus objectius.
Vaig ser uns anys dins aquesta Convergència de Jordi Pujol, fins que determinades accions de corrupció em van decidir a fugir-ne, però aclarint que aquestes accions, no procedien precisament de l’àmbit de control que exercia el President.
El que sí que puc dir, i ho afirmo, que dels partits vigents en aquell període (1982-1987 el que jo vaig ser-hi) on mes en general es respirava ànsia d’independència, era justament dins d’aquest partit anomenat CDC.
Trias no ressusitarà l’antiga Convergència, per la senzilla raó que aquesta partit no sobreviurà al seu fundador i anima indiscutible, que en va ser Jordi Pujol.
L’únic que pot fer Xavier Tries, és reorganitzar i reordenar aquest sector social (JUNTS, PedeCat, ectra, que catalogat o no de dretes o d’esquerres seria irrellevant, davant dels objectius a obtenir) que avui podríem anomenar, com l’únic que té clara que la prioritat per poder salvar el país i aixi poder tirar-lo endavant, és amb la independència.
Si Trias descol·loca moviments tan matussers com l’actual de la Colau, socialistes a l’estil Collboni i amen dels PPs i Ciutadans havituals, el gran desartor que s’ha convertit aquesta ERC dirigida pel, en tots sentits, nefast Oriol Junqueras.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
08.02.2023  ·  11:37

Jo no sóc de Barcelona però estic trist i si ho fos estaria molt més trist. No ens enganyem, a la nostra capital sempre, des que hi ha democràcia, han manat els socialistes, també durant l’era Colau, amb matisos populistes cosmètics aportava Iniciativa per Catalunya, rotllo arbre de nadal-bicicleta d’Imma Mayol, actualitzats amb les coloraines de l’eixample. Ara resulta que l’alternativa de canvi és un senyor -Xavier Trias- de 77 anys, d’una família de 12 germans propera a l’opus, que tenia un oncle que va ser secretari de “Falange Española y de las JONS”, amb un cosi del PP i un altre espanyolista considerat un dels pensadors de l’escriptura hispana més importants despres de Ortega, que el seu pare va fer la guerra al bàndol dels franquistes i que ell mateix ha dit que era molt amic de Jorge Fernandez Diaz. Quan el govern d’Ada Colau no va autoritzar la missa al Castell de Montjuic pels morts a la guerra civil el 19 de juliol de 2015, Trias ho va considerar un error. Estem parlant d’un vell polític totalment amortitzat, tradicionalista i amb un model de país i ciutat que hauria d’estar caducat. Durant la curta alcaldia de Trias -juliol 2011 a juny 22015- vam veure que el model turisme per sobre el veïnat i els cotxes per sobre els vianants, en una ciutat sense un pla d’usos que protegís les botigues emblemàtiques que van desaparèixer i permetent la banalització dels souvenirs al mig del passeig de la Rambla. Aquest model és l’alternativa?, sortir del foc i caure a les brasses?. És molt trist que una ciutat com Barcelona no tingui la capacitat de generar alcaldes de la categoria dels tristament desapareguts Xavier Rubert de Ventós o Josep Maria Espinàs. Segur que hi són però el fet que no apareguin ens mostra d’una manera crua el moment de declivi que estem vivint.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
08.02.2023  ·  11:58

Gràcies, Salvador Aregall.

josep ortinez
josep ortinez
08.02.2023  ·  12:04

Dissortadament, Comuns+PSOE+PP+Vox sumen

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
08.02.2023  ·  12:42

Convergència, Pujol, Mas .. Ja han passat a la historia de Catalunya amb lletres d’or.
JxCat és un maó per construir el futur. Que tos volem que sigui el d’un país independent.
ER té tots el números per ser el Judes de Catalunya.

Gabriel Aparício
Gabriel Aparício
08.02.2023  ·  12:44

Entenc el missatge i la intenció, però la realitat és tossuda.

Ma mare em deia sempre “en els pobles la gent vota a la persona, no al partit”. Això és extrapolable a les eleccions municipals, on concorren moltes coses alienes a la ideologia, fins i tot en una ciutat tan gran com Barcelona. Els militants històrics de cada partit, que atrauen i allunyen votants, la pròpia ideologia del candidat, el seu carisma (fixeu-vos en el cas de Badalona amb el PP), les problemàtiques concretes del poble/ciutat, etc.

Els més ideologitzats és normal i recurrent que exigim una interpretació ideològica de les eleccions municipals, però, per desgràcia, nadem contra corrent.

Per tant, per més que ho intentem, les eleccions municipals són el que són i les conclusions que se n’han de treure s’han de relativitzar sempre, ens agrade o no. I en eixa línia, trobe lògic que el món municipal es reorganitze de la millor manera per a assolir el seu objectiu propi, que és guanyar eleccions municipals. Pensar que això té conseqüències ideològiques més profundes és enganyar-nos a nosaltres mateixa, de la mateixa manera que ens enganyàvem quan preteníem creure que Junts seria capaç de concentrar un espai hegemònic d’esquenes a les seues arrels convergents.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
08.02.2023  ·  12:56

Arran de cada Editorial, és molt enriquidor la diversitat d’opinions complementaries que suscita. Gràcies A TOTS!!!
Remarque la d’en Carles Viñals per afegir-hi la meua. sintetitzant, el que ens passa: Davant un plet entre dos pagesos (diguem-ne, “polítics”) sobre una propietat ( li direm “pollastre”), separadament, l’advocat donava la raó a tots dos. La seua esposa, en oir-lo, li va retreure per no dir-los, en veritat, a qui li corresponia, al que li respongué: “No sigues tonta, el pollastre és nostre.” No cal ser molt llestos per cloure, la RISSA que li donem a Espanya, mentre tots els partits polítics, que diuen representar-nos, segueixen discutint, mesquinament, sobre el minso dret partidista pels vots que NO els avalen fer el que els done la gana, seguint discutint, a la vora del precipici, que si llebrers o si conillers. “Moraleja”: El pollastre, qui talla el bacallà, segueix sent Espanya…., gràcies a nosaltres. Partits polítics “desunificats”: Com diuen al meu poble: “Tots al sac, però el sac en terra”. Naturalment, per culpa, sempre, de l’altre.

Joan Royo
Joan Royo
08.02.2023  ·  12:57

Dieu ” una victòria de Trias a la capital escoraria molt Junts cap al model Convergència”. No ho crec pas. Un alcalde nacionalista que abrace ideologies diverses és el que Barcelona necessita. El femer de l’esquerra pijo-progre cal agranar-lo.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
08.02.2023  ·  13:06

Carme Tulleuda i Joan F Ruiz, gràcies pels comentaris.

Només per la marranada que les esquerres, esquerretes i esquerrones li varen fer, es mereix ser votat.
Exactament com l’altra gran marranada que estan fent contra
la Borràs (sempre les esquerres, esquerretes i esquerrones).

Convergencia ja no existeix però es veu que en Partal encara no ho sap. O potser es tracta de fer tornar dubtes i de capgirar el vot cap a l’esquerra traidora i oportunista?
De debò?

Si passés alguna “cosa” independentista a Barcelona…. qui donaria la talla? La Colau? En Collboni? Vox?

Doncs jo crec que en Trias sabria donar la talla.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
08.02.2023  ·  13:14

No crec que una formació catalana a l’estil de l’SNP es pugui fer a partir de cap partit fake-indepe (JUNTS, ERC, CUP). Seria clarament una maniobra més de distracció i allunyament de l’objectiu final d’Independència.

Considero que el proper gran pas del Procés és superar els partits fake-indepes i bastir una Organització Popular transversal i plural (tipus SNP) al marge d’ells i de les organitzacions socials fake-indepes.

Evidentment caldrà crear una representació política d’aquesta Organització que planti cara a les eleccions (tipus “Llista Cívica”) per evitar que, des de les institucions, els partits fake-indepes segueixin fent miques el Procés. Però també per confrontar al màxim l’acció política del Procés des de les administracions espanyoles (ex. Generalitat o Ajuntament BCN), doncs nosaltres perseguim la sortida d’espanya, no la consolidació d’una societat catalana subjugada i finalment sotmesa al colonialisme espanyol.

Llista Cívica ja !!!
(o llistes / agrupacions d’electors sortides de la nova Organització Independentista del Poble en la forma guanyadora que acabi tenint i en el moment oportú… amb o sense l’ANC)

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
08.02.2023  ·  14:33

Crec que no és només “la dreta”…
El Trias representa allò que es diu un “catch all party”, o sigui, algú a qui gairebé tothom pot votar, en aquest cas, perquè Barcelona surti de la bogeria i del caos.

Carles Benito
Carles Benito
08.02.2023  ·  15:42

ÉS PER AQUEST MOTIU, PRECISAMENT,
QUE CAL

UNA NOVA VIA
NETAMENT
INDEPENDENTISTA

(SIGUI QUI SIA QUE L’IMPULSI)

LA POSICIÓ DE jxc
NO HA ESTAT MAI CLARA,
NI DINS DEL govern
NI FORA DEL govern…

UNA NOVA VIA
NETAMENT INDEPENDENTISTA
PENS
QUE FORÇARIA jxc
A PRENDRE POSICIÓ
A LA MANERA “SPD”
(QUE EN DIU EL SR PARTAL)

PENS QUE AMB UNA
NOVA VIA
NETAMENT INDEPENDENTISTA,

DINS L’AUTONOMISME
NO HI HAURIA “ESPAI” SUFICIENT PER A TANTS DE PESCADORS

(psoe AMB erd’ñ ES MENJARIEN jxc I DESPRÉS EL psoe SE’N DESFERIA D’erd’ñ)

Antoni Sans
Antoni Sans
08.02.2023  ·  15:46

Escriu Rosa:

Amb l’espectacle penòs que estan donant els partits “d’esquerra” en l’acord dels pressupostos, contradint-se uns als altres amb les pròpies propostes…
Amb la vergonya que fa veure els partits “esquerra” fer reformes legals per afavorir els seus, a canvi d’augmentar la repressió sobre la majoria…
Amb el ridícul espantós de veure com “les esquerres feministes” gestionen el país i fan les lleis “progressistes en favor de les dones”…

Em sembla que és un bon moment per què les dretes moderades es reivindiquin com alternativa a tanta incompetència i estupidesa.

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga
08.02.2023  ·  15:59

Com s’apunta en altres comentaris, les municipals són unes eleccions diferents i ara a Barcelona el que convé es aturar immediatament aquesta dinàmica de decadència en què està instal.lada, i si Trias ho pot aconseguir doncs benvingut sigui. No oblidem que Barcelona és la capital del país i que per això encara és més urgent treure aquesta colla d’ineptes que l’estan arruinant.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
08.02.2023  ·  17:16

D’acord amb el fons de la reflexió.
Després del temporal les aigües tornen al seu lloc. Això és llei natural.
L’evolució de la candidatura de Trias caldrà seguir-la, també, a La Vanguàrdia.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
08.02.2023  ·  20:06

Anem reflexionant tant com calgui, però jo tinc molt clar que el meu vot a Barcelona serà per a Trias. Puigdemont està al seu costat i cal atraure els altres partits minoritaris que només porten a la divisió del vot independentista. Ja hem vist el que ha passat amb ERC, PSC, Comuns i C’s a Barcelona, oi?

Josep-Oriol Serra
Josep-Oriol Serra
08.02.2023  ·  21:49

L’únic partit on els seu militants no viuen de la política , ni els seu el.lectes es perpetuen en el càrrec , ni té cap cas de corrupció és la Cup .
L’únic partit que no forma part del sistema criminal capitalista , rescatador de bancs i desnonador de treballadors , és la Cup .
I essent d’esquerres , ha fet possible la investidura dels tres predidents ” independentistes ” Puigdemont , Torra i Aragonès no esquerrans , per compromís amb el país i el procés .
No tots els partits són iguals .
Molts motius per a votar encara a la Cup .

Ramon Pamies
Ramon Pamies
08.02.2023  ·  22:14

Quina pila de abrandats en els comentaris! Com a conversa de cafè es cosa distreta. Quans aguantarien presó o exili de veri tat? Opinar a vegades es molt fàcil, fer es probablement massa cansat. Encara que es faci poc, els denostats que facin alguna cosa encara que petita GRACIES

Núria Navarro
Núria Navarro
08.02.2023  ·  22:29

Curiosa la necessitat malaltissa d’en Partal d’assimilar sense vergonya Trias i CiU per propis interessos polítics.
Força fastigos veure com l’editorial de VilaWeb s’alia amb les clavegueres de l’estat, comuns i altres engendres en la guerra bruta contra en Trias.
Em donen més ganes de votar Trias, si tanta gent el difama , deu ser bo

Pauli Morer
Pauli Morer
08.02.2023  ·  22:31

Després de 8 anys de Colau, que no ha fet res del que havia promès però tot amb el que havia amenaçat, cal un canvi, i el “canvi” ni poden ser els seus socis de govern, ni els que l’han recolzada per la cara, ni menys encara els fatxes, i qui queda?, en Trias, un senyor de Barcelona.
Esta be criticar “convergència”, el problema es que els “altres” encara son pitjors.

XAVIER FERNANDEZ
XAVIER FERNANDEZ
08.02.2023  ·  22:48

És que la Colau fa que fins i tot l’Hereu sembli que hagi estat un bon alcalde.
Hem de sortir del pou i recuperar Barcelona. I quasi tothom sap que en Trias és qui millor ho pot fer, per això podria arreplegar vots de diversos sectors per no passar 4 anys més de viacrucis. Potser en Trias no és qui millor encarna l’essència de Junts, però darrera hi ha Junts, no ho oblidem

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes