08.04.2025 - 16:12
|
Actualització: 08.04.2025 - 19:16
Una treballadora d’una empresa de Barcelona que modera els continguts de la plataforma Tiktok ha presentat una querella contra cinc directius i càrrecs de la companyia Majorel SP Solutions per un delicte contra els treballadors, un altre contra la integritat moral i un tercer per lesions greus per imprudència. L’escrit acusa l’empresa d’imposar a aquests treballadors unes “condicions laborals absolutament inhumanes” i “inaguantables per a qualsevol ésser humà”, segons l’escrit avançat per El Periódico i confirmat per l’advocat a TV3. Com a responsables civils subsidiaris figuren les empreses Majorel, Tiktok Technology Limited, amb seu a Dublín, i la seva filial Tiktok Information Technologies Spain.
L’empresa per a la qual treballava i encarregada de filtrar els vídeos no va acreditar que li donés cap formació prèvia en matèria de prevenció de riscos laborals; tampoc que li oferís el suport psicològic adequat per aguantar les atrocitats que passaven pels ulls. En un dia podia veure entre 800 i 1.200 vídeos, 55 minuts cada hora de la jornada. La querella sosté que els cinc directius i càrrecs de l’empresa Majorel acusats “coneixen perfectament” que els moderadors “estan sotmesos a greus riscos per a la salut mental”, tant pels continguts audiovisuals que han d’analitzar, “com per les conduccions laborals en què treballen” i les “exigències de qualitat i productivitat”. Precisa que aquests directius també saben que els empleats que es dediquen a aquesta tasca “emmalalteixen amb greus patologies psíquiques”, tractant-los “com un objecte que s’ha de substituir quan el treballador dimiteixi o abandoni la seva feina”.
La querella d’aquesta treballadora arriba després que Inspecció de Treball hagi proposat sancionar Majorel amb 15.000 euros per incomplir les seves obligacions en matèria de prevenció de riscos laborals. Diversos treballadors, entre ells l’ara querellant, van denunciar que no se’ls va informar prou ni se’ls va protegir dels riscs laborals, tampoc se’ls van donar prou eines per abordar-los i gestionar-los. L’autoritat laboral va certificar que les mesures que pren la companyia per esmorteir les conseqüències a la contínua exposició d’aquest material crític són insuficients. A la divisió de moderadors d’aquesta companyia hi treballen unes sis-centes cinquanta persones, segons fonts sindicals.
La querellant va començar a treballar el 2019 a Majorel, sense que l’empresa li requerís estudis previs ni se la formés a “nivell preventiu davant dels riscos psicosocials inherents al lloc de treball que exerciria”, segons recull la querella. Primer, va moderar els continguts del mercat alemany, en conèixer l’idioma, i després l’espanyol. A més, va exercir altres funcions, com la de revisar tiquets reportats per usuaris amb vídeos “amb un nivell de violència extrem”. Molts d’ells duraven més d’un minut, n’arribaven alguns fins als quatre minuts. A banda de no rebre cap formació prèvia, aquesta empleada tampoc va obtenir, segons la querella, informació sobre el dany per a la salut mental i el risc de contraure malalties psíquiques que comportaven la seva activitat, ja que “mai” se li va indicar que havia de visualitzar contingut “summament violent i, encara menys, de forma constant al llarg de la seva jornada”.
L’empresa, segons al·lega l’acusació, “minimitzava aquest extrem, tant en entrevistes com en posteriors sessions d’entrenament que fan” als treballadors una vegada contractats. “S’ocultava també que el lloc de treball era per moderar contingut de la plataforma Tiktok”, puntualitza. La querella detalla que la funció d’aquesta treballadora era visualitzar i moderar contingut gràfic “pertorbador que els usuaris pugen” a Tiktok, per classificar-lo i eliminar-los d’aquesta xarxa social, tot això “com més aviat millor”, per tal de moderar el màxim nombre de contingut durant la jornada. Un cop els vídeos eren vistos, el moderador és el que ha d’identificar si complia les polítiques de la xarxa social o no.
Fa uns dies la moderadora de continguts de Facebook i Instagram a Barcelona, Telus Digital, va anunciar que deixa de prestar serveis per a Meta i queda en l’aire el futur dels més de dos mil treballadors.