feminisme trans

La Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana ha redactat un protocol assistencial que estableix les directrius perquè les persones transsexuals puguin accedir a les tècniques de preservació de la fertilitat en les mateixes condicions que la resta dels usuaris del sistema sanitari públic. El protocol assistencial s’adapta a la cartera de serveis que la sanitat pública ofereix als transsexuals i que ja inclou atenció psicoterapèutica, teràpia hormonal i farmacològica i atenció quirúrgica. Segons que ha informat la Generalitat en un comunicat, l’assistència es presta en les tres unitats de referència per a la identitat de gènere: Doctor Peset de València, General d’Alacant i General de Castelló.

La normativa estableix el procediment i els criteris per a la prestació assistencial de preservació de la fertilitat, que inclou l’envidriament d’ovòcits i la congelació de semen per a la posterior recuperació en persones trans abans de l’inici de qualsevol tractament que pogués comprometre la seva capacitat reproductora i sempre previ a la cirurgia de canvi de sexe. ‘En les persones transgènere, tant el tractament mèdic hormonal com el quirúrgic poden afectar la seva fertilitat futura. Per tant, qualsevol persona transsexual en edat fèrtil podrà accedir a aquest tipus de tècniques, sempre que compleixi els criteris en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania ‘, ha assenyalat la consellera de Sanitat, Ana Barceló.

Aquesta igualtat de condicions implica que es podran beneficiar les persones majors de 18 anys i menors de 40 si tenen genitals femenins o de 55 si els tenen masculins, que no tinguin cap fill o filla previ i sa.

A les Unitats d’Identitat de Gènere s’informarà de les diferents opcions, es realitzarà l’avaluació clínica inicial i es remetrà a l’hospital de referència establert en cada cas perquè realitzi la tècnica de preservació de fertilitat corresponent. En el cas que la persona ja hagi iniciat el tractament hormonal creuat, l’ha d’abandonar durant un mínim de tres mesos per a procedir a l’obtenció i envidriament d’ovòcits (en homes trans) o l’obtenció i congelació de semen (en dones trans).

El protocol materialitza aspectes regulats en la Llei integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere al País Valencià, i recull l’esperit de la Llei d’igualtat de les persones LGTBI.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.