Tot allò que heu de saber del MWC (i que no us costarà d’entendre)

  • Vegeu l'espai del consultor informàtic Joan Jofra a l'Internauta

Joan Jofra
04.03.2017 - 02:00

Si un passeja pel Mobile World Congress (MWC) es pot sentir traslladat a la cantina de Mos Eisley –oficialment, la Cantina de Chalmun– de Star Wars, allà a on Luke i Obi-Wan coneixen Chewbacca i Hans Solo. La diversitat de gent, d’idiomes i l’esperit que s’ha viscut aquesta setmana al MWC m’hi ha fet pensar. Sobretot, si comparem els personatges de la cantina amb els informàtics i periodistes que omplien el congrés de mòbils.

Dit això, el MWC és el lloc on es relacionen les grans figures del mercat de les comunicacions, on es poden decidir els futurs estàndards com el 5G, i on els fabricants de mòbil organitzen grans reunions per signar contractes a uns nivells que no ens podem ni imaginar.

El saló de l’automòbil

Això sí, hi ha estones que no saps si ets al MWC o al Saló de l’Automòbil. Sort dels cartells que deien MWC2017, perquè tots els grans protagonistes d’aquest gran mercat explicaven les seves tecnologies des del cotxe. A l’estand de Movistar em trobo en Josep M. Ganyet conduint un cotxe virtual a distància al Vendrell, demostrant que amb una xarxa 5G, encara en proves i no estàndard, es pot governar a distància un vehicle sense latència –ja us explicaré què és.

A Vodafone, en canvi, volen presumir de tenir les xarxes 5G amb més baixa latència. També hi trobem un cotxe virtual interconnectat en un simulador, i expliquen que el seu estàndard és el millor perquè una de les coses que es discuteixen és quin serà l’estàndard d’interconnexió per a afavorir que un cotxe d’una marxa pugui comunicar dades a un cotxe d’una marxa diferent.

A Mercedes, mostren des d’un Smart un bon sistema per a compartir cotxes amb el suport d’una app. Com? L’usuari pot deixar a algú altre el seu cotxe durant les hores que no el fa servir i fixant un preu. O bé convertir el vehicle en un sistema de recepció de paquets, autoritzant l’empresa repartidora a obrir el maleter per poder deixar el paquet que nosaltres recollirem més tard.

5G a tot arreu

Tots els operadors feien exhibicions de la seva 5G. Dic seva perquè encara no hi ha un estàndard universal i cadascú fa servir els seus sistemes. El Mobile serveix perquè les grans empreses, Ericsson especialment, es posin d’acord en un estàndard. Un altre problema és a quin espectre radioelèctric s’han de fer les emissions de 5G, per a la qual cosa s’ha de saber quines són lliures per a poder ser utilitzades.

 

Abans he dit que explicaria una mica què és això de la latència, perquè en sentireu a parlar molt. La latència és el temps de retard que hi ha des que s’envia un paquet de dades fins que arriba al seu destí. Un cas de latència que tots hem viscut és el retard que hi ha quan tenim una conversa telefònica per satèl·lit o quan ens connectem a internet via satèl·lit. Actualment estem per sota dels 100 mil·lisegons. Però alerta: les xarxes 5G aconseguiran de rebaixar la latència fins als 3-4 mil·lisegons. Per això és tan important la latència en els ginys del futur. Si conduïm un cotxe a distància, necessitem que quan pitgem el fre, el cotxe freni immediatament, no al cap d’uns segons, quan ja siguem precipici avall. Uns que coneixen bé la latència són els aficionats als videojocs en línia, però ells en diuen lag.

Telèfons

Anys enrere, era un clàssic veure presentacions de novetats mòbil. Ara això ja s’ha acabat, perquè tots els telèfons són més o menys iguals, i hi ha poques coses per a presentar. LG i Sony van fer alguna presentació, però ni Samsung, que no va voler presentar l’S8, ni Apple, que mai no ha tingut presència al MWC, no han aprofitat el congrés per presentar-hi mòbils.

Això sí, al MWC s’ha fet realitat la dita ‘el més beneit fa mòbils’. S’hi podien trobar aparells de totes les formes i colors i si en volies comprar, no tenies cap problema. Això sí, havies de fer-ne comandes de diversos milers.

Com ja deveu saber, una de les principals atraccions ha estat la presentació d’una rèplica del famós 3310, un mòbil retro de 50€ sense whatsapp, només SMS, però més de nyigui-nyogui que l’original. Inexplicablement, no funcionarà als EUA perquè no és compatible amb les xarxes d’AT&T i T-Mobile. Recordeu allò que deia dels espectres i per quines bandes de freqüència s’havia de fer servir el 5G? Doncs amb el GSM això ja passava. No tots els països fan servir les mateixes freqüències i això fa que no tots els telèfons hi funcionin.

I més

Per acabar, comentar totes aquestes inicials: VR, IoT, Drones, AI i Robots.
La realitat virtual, VR –Virtual Reality–, era per tot arreu. En tots els estands es podia veure gent amb ulleres enormes –com les de la fotografia– i fent moltes beneiteries, o almenys això semblava.

També hi havia molta preocupació per l’IoT, l’internet de les coses, però especialment en la seguretat de tots aquests milers i milers de dispositius que tindrem a casa nostra i la probabilitat que algú pugui entrar a casa nostra a través d’aquests dispositius.

I, finalment, els robots i l’AI –Intel·ligència Artificial, en anglès–, que demostren que els robots podran reconèixer la gent i els seus amos gràcies a programes de reconeixement visual. Fins i tot poden ballar el ‘gangam style’. Vaja, que aviat els tindrem fins i tot a la sopa. De fet, hi havia un robot al 4YFN –Four Years From Now– del qual parlaré la setmana vinent i que ens dóna conversa mentre sopem…

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any