Torrent ofereix a Sánchez de consultar alhora per la independència i per la proposta que el seu govern presenti

  • El president del parlament diu que 'el referèndum és la clau que obre tots els panys'

VilaWeb
Redacció
13.09.2018 - 11:20
Actualització: 13.09.2018 - 12:12

El president del parlament, Roger Torrent, ha demanat a l’independentisme de fer tots els esforços possibles i ‘crear les condicions’ perquè es pugui convocar i celebrar un referèndum pactat amb l’estat espanyol, vinculant i ‘amb totes les garanties’. Així, ha demanat ‘donar-ho tot per passar del referèndum impossible al referèndum inevitable’ i omplir així de ‘legitimitat’ la solució per al conflicte de Catalunya. En un esmorzar informatiu del Fórum Europa-Tribuna Catalunya, Torrent ha ofert també al president espanyol, Pedro Sánchez, que en aquest referèndum que reclama celebrar es pugui preguntar alhora per la independència i pel projecte o la proposta que l’estat espanyol presenti per a Catalunya i Espanya, podent així ‘contraposar’ les dues opcions en una mateixa consulta.

Només dos dies després de la Diada, el president del parlament ha posat sobre la taula la necessitat de centrar els esforços de l’independentisme i de la ‘majoria social del 80% de catalans que vol decidir el seu futur’ en aconseguir que se celebri un referèndum acordat amb l’estat espanyol. ‘És la millor, i potser l’única, solució al conflicte’, ha dit. En aquest sentit, ha convidat especialment el sobiranisme a ‘impulsar tots els elements de pressió pacífica i democràtica’ i a ‘donar-ho tot per passar del referèndum impossible al referèndum inevitable’. ‘Negociació, diàleg i acord, sempre. Però també fermesa, determinació i convicció’, ha afegit.

Torrent ha dit que ‘el referèndum és la clau que obre tots els panys’ per poder assolir el futur polític que els catalans decideixin. És per això que creu que cal ‘orientar tota l’acció política a fer inevitable allò que avui sembla impossible’, en referència al referèndum acordat amb l’estat espanyol. ‘Hem de saber articular una gran confluència que no només estigui a favor del referèndum, sinó que a més estigui disposada a impulsar tots els elements de pressió pacífica i democràtica que facin falta per a assolir-lo’, ha afegit.

En aquest sentit, el president del parlament ha dit que és ‘en l’espai del 3 d’octubre on s’han de cercar les aliances per fer possible el referèndum; un referèndum amb tots els requisits per ser efectiu’. ‘I això interpel·la tothom, també al govern espanyol’, ha comentat per passar a dirigir-se a Pedro Sánchez.

I és que Torrent ha ofert al president espanyol que aprofiti i presenti una proposta pròpia per a Catalunya i la sotmeti a l’escrutini dels catalans en un mateix referèndum on es pregunti per la independència. ‘Si té una proposta que la sotmeti a votació conjuntament amb la independència. O és que Sánchez té por de la resposta? O és que té por de preguntar a la ciutadania?’, ha preguntat. I és que per al president del parlament, el govern espanyol hauria de ‘posar sobre la taula la seva proposta i sotmetre-la a referèndum dels catalans en contraposició a la independència, que és el que vol votar la gent de Catalunya’.

En aquest context, Torrent ha dit que Sánchez ha de ‘decidir si aborda el repte de Catalunya pensant en les pròximes eleccions o les properes generacions i en resoldre el conflicte’. ‘Només un referèndum que contempli la independència pot resoldre legítimament el conflicte’, ha conclòs, tot afegint que és el president espanyol qui haurà de decantar-se per ser ‘un estadista o un mal polític’ en afrontar la qüestió catalana.

‘Interpel·lar els no independentistes’
D’altra banda, el president del parlament ha cridat els independentistes a ‘pensar en la part del país que no comparteix els seus objectius’. ‘L’independentisme s’ha d’adreçar i interpel·lar aquesta altra part, sense renunciar a res, però ho ha de fer. I els no independentistes han d’entendre que l’statu quo només serà legítim si no és imposat. Es tracta de trobar la solució que pugui ser respectada per tothom’, ha dit.

Enmig de la polèmica per la moció que PSOE i PDECat havien pactat al congrés espanyol demanant als governs diàleg ‘dins el marc de la legislació vivent’ i que finalment ha estat retirada pels catalans, Torrent ha dit que ell sí creu que dins de la legislació actual ‘sí cap, evidentment’ fer un referèndum sobre la independència de Catalunya. Però ha matisat que, igualment cal ‘voluntat política’. Amb tot, respecte de la polèmica moció, ha volgut evitar entrar en el fons i s’ha limitat a dir que ‘el que busca l’independentisme és la via del diàleg i la negociació, però ha de ser sense limitació, tabú ni fre’. ‘Hem de poder parlar de tot i sobretot del que vol la majoria del poble de Catalunya’, ha afegit.

Un 1-O ‘per celebrar i reivindicar’
El president del parlament no és partidari de commemorar el primer aniversari de l’1-O ‘amb una visió melancòlica’, sinó que creu que ‘l’1-O s’ha de celebrar’. ‘Va ser molt potent des del punt de vista democràtic, històric i de condicionar el futur, i hem de ser capaços de recordar-lo com a punt de partida. Hem de tornar a plantejar el que plantejava 1-O la ciutadania, que vol votar, posar la democràcia al centre de tot, lliurement, i ha de servir sobretot per reivindicar-ho’, ha sentenciat.

D’altra banda, preguntat pels presos independentistes i el judici que aviat té previst iniciar-se contra ells per l’organització de l’1-O, Torret ha considerat aquesta fita judicial com ‘la prova del cotó de la democràcia espanyola, la que fixarà la qualitat democràtica de l’estat espanyol’. ‘En clau de legitimitat, una sentència condemnatòria faria irreversible el trencament entre la ciutadania de Catalunya i les institucions espanyoles’, ha avisat. A més, s’ha sumat de nou a les veus que consideren que el diàleg amb l’estat espanyol i la negociació s’haurien de donar ‘sense presos polítics’. ‘Si volen demostrar que el diàleg és honest i franc, no haurien d’estar a presó’, ha sentenciat.

Per últim, ha defensat que el parlament i el govern puguin desenvolupar una ‘legislatura llarga que permeti assolir tots els objectius que es planteja la majoria parlamentària’, però tot i això, és inevitable veure la possibilitat d’un avançament electoral a Catalunya si l’escenari es complica. És per això que, preguntat per si voldria ser el candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Torrent ha preferit respondre amb evasives i no descartar cap possibilitat. ‘És una decisió del partit i no meva, i a més no hi ha eleccions previstes. Jo estic a disposició del meu partit i del projecte polític sempre. Allà on sigui. He estat regidor, alcalde, diputat, portaveu i ara president de parlament’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any