El president de la Generalitat, Quim Torra, el del parlament, Roger Torrent, i la batllessa de Barcelona, Ada Colau, han vinculat aquest vespre la defensa dels drets socials amb la defensa de les llibertats públiques i polítiques i la democràcia en general. En la inauguració del sisè congrés de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, han dit que per lluitar contra les desigualtats socials cal també lluitar per una democràcia plena. Per fer-ho, s’han compromès a treballar administracions i entitats conjuntament.

En els seus discursos inaugurals, Torra i Torrent han recordat les víctimes de l’accident ferroviari de Vacarisses i l’exili i empresonament de l’anterior govern, sobretot de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. Torra ha elogiat la riquesa del teixit associatiu català, però ha instat les entitats a no conformar-se i a no oblidar el seu objectiu de lluitar a favor de les persones. Per això, ha instat els congressistes a repensar el model social, a no tenir por de l’statu quo i dels canvis profunds.

Torrent ha dit que els objectius de les entitats socials són els objectius del republicanisme: llibertat, igualtat i fraternitat. Vinculant la defensa dels drets socials amb la lluita política, ha lamentat que el govern espanyol i el Tribunal Constitucional hagin vetat iniciatives socials de la cambra catalana. Per això, ha agraït a la Taula la defensa dels drets socials de tots els catalans.

Colau ha dit que les desigualtats socials i la problemàtica política no són exclusives de Catalunya, sinó que les vincula a moviments globals. Per això, ha dit que cal lluitar contra el poder dels mercats, perquè la societat es juga la seva cohesió social, la democràcia i les llibertats. Per fer-ho, calen mesures de xoc, però també ‘canviar les regles del joc’, i alhora ser pragmàtics i aprovar pressupostos amb mesures socials.

La batllessa de l’Hospitalet, Núria Marín, ha dit que els ajuntaments s’han sentit sols durant la crisi i que cal que sumin totes les administracions i totes les entitats per ser més eficients.

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya organitza el sisè Congrés del Tercer Sector Social, que se celebra els dies 21 i 22 de novembre a La Farga de l’Hospitalet. Amb el lema ‘Desigualtats socials, solucions locals’, el congrés és un espai de debat i reflexió que aprofundeix en la relació entre el món local i les entitats socials. Les transformacions socials i les noves necessitats que se’n deriven són reptes que requereixen respostes integrals, transversals i el treball en xarxa de tots els actors implicats en el disseny i desenvolupament de les polítiques socials.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb