El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una intervenció molt dura contra el govern espanyol, que ha descrit com a ‘irresponsable‘, i contra el decret de l’estat d’alarma, que el considera ‘insuficient’. Per això ha demanat a la població que es confini i que només surtin de casa els qui treballen en l’alimentació, l’atenció i assistència sanitària i els serveis essencials.

‘Us demano a tots els ciutadans, treballadors i empresaris, un acte de responsabilitat i de generositat, un compromís cívic i solidari. Hem de fer una aturada de país solidària‘, ha dit Torra, que ha afegit que ja no som en la fase de prevenció, sinó de mitigació.

Després d’una reunió amb el seu executiu, s’ha comunicat per videoconferència amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents autonòmics. Ha estat llavors quan li ha expressat que el decret de l’estat d’alarma ‘només serveix per a recentralitzar competències’. Creu que amb aquesta decisió, Sánchez es posa ‘al servei d’una idea antiga d’Espanya i d’un pla de mesures insuficient, ineficaç i perillós’.

Torra també ha lamentat que no s’hagi comptat amb el govern de la Generalitat per definir les competències i ha tornat a reclamar que atengui les peticions de confinament domiciliari total, tancament de ports, aeroports i trens, tancament de fronteres i isolament dels focus principals.

Podeu llegir ací el discurs complet.

Tota la informació sobre el Coronavirus, minut a minut

Coronavirus 2019: Què ha passat avui? El report diari de VilaWeb

Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb