El conseller Toni Comín ha participat en un nou debat a VilaWeb i ha respost a les preguntes dels subscriptors sobre les últimes novetats relacionades amb el Consell per la República, especialment el llançament de la Identitat Digital Republicana i l’anunci del desplegament d’una xarxa de representants internacionals que cerquin suports futurs al reconeixement de Catalunya com a estat independent.

Com funciona la Identitat Digital del Consell per la República i què hi podem fer?

Comín ha dit que les eleccions a l’Assemblea de Representats serien a final de juny i ha destacat que es vol seguir un procés impecable. La norma electoral –ha afegit– recull el sistema d’elecció per circumscripcions que asseguraran la paritat, i els territoris dels Països Catalans hi seran representats. També ha anunciat el naixement ben aviat de la delegació del Consell per la República a les Illes, amb un grup promotor que ja ha començat a treballar-hi.

Respecte de la Identitat Digital, ha dit que volen que sigui “l’embrió” de la futura identificació catalana. Ha agraït irònicament al president espanyol, Pedro Sánchez, que n’hagi parlat al congrés espanyol: “Aquest home ens ha fet un favor immens. Ens acaba de donar carta de naturalesa i ens ha fet la millor campanya de promoció possible.” “Quan vam llançar la Identitat Digital sabíem que corríem el risc que ens diguessin freaks, des d’una part residual de l’independentisme”, ha afegit.

Ací podeu recuperar el debat.

Comín ha reivindicat que el Consell per la República és “l’única manera possible de salvar el mandat i el capital polític de l’1-O” i ha justificat la lentitud del desplegament de la institució per la falta de suport. “Que el Consell sigui una eina més poderosa depèn de vosaltres. Per més feina que fem, nosaltres sols no podem. Som en un punt que comença a dependre poc de nosaltres i molt de vosaltres. Si el Consell tingués un milió d’inscrits, les regles de la partida i la correlació de forces amb l’estat espanyol serien unes altres. Depèn de vosaltres. Si voleu, podem”, ha insistit.

Quant a la xarxa diplomàtica, ha remarcat que avançaria segons els recursos disponibles. “Les representacions exteriors del Consell s’han de triar amb tota la intencionalitat geopolítica, ens han de permetre de construir aliances útils”, ha dit. Ha destacat que farien la feina que no poden fer les delegacions de la Generalitat, sotmeses al marc legal autonòmic: “Volem trobar aliances internacionals per a aconseguir que Catalunya, al final, sigui reconeguda com un estat.”

Respon a les crítiques

Comín també ha respost a les crítiques contra la falta de transversalitat del Consell per la República. “Si no és transversal és perquè no hi són. És una profecia autocomplerta. Que simultàniament no hi siguin i retreguin la falta de transversalitat em grinyola.” També ha defensat el lideratge de Carles Puigdemont: “El Consell neix al voltant del govern de l’1-O. Em sembla d’una obvietat màxima. És d’una lògica aclaparadora que el president fundacional sigui Puigdemont, però això no vol dir que sigui vitalici.”

Quan li han demanat si és coherent de continuar defensant la legitimitat del govern a l’exili, Comín ha assegurat que sempre s’ha reconegut la legitimitat del govern autonòmic i ha afirmat que van deixar-se de reunir com a govern quan Quim Torra fou investit president de la Generalitat i es va formar govern a Catalunya. Ha afegit que no es posaria en dubte la legitimitat de Pere Aragonès si és investit president de la Generalitat. També ha recordat que el govern de l’1-O va ser destituït amb el 155 “de manera il·legal”.

Per acabar, Comín ha criticat la cultura política hereva del franquisme de l’estat espanyol. “Abans afusellaven i ara no ho poden fer, ara tanquen deu anys a la presó. Però l’ideal franquista és el mateix”, ha dit. “El problema és la violència d’Espanya. Hauríem d’analitzar tot això que passa d’aquest punt de vista. Som el desgraciat estat d’Europa en què el feixisme no s’ha derrotat”, ha dit. Per ell, el mirall del Quebec i d’Escòcia ha de permetre que Catalunya expliqui al món que el problema d’Espanya és la violència.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.