Tensió entre la Xina i els Estats Units pels dubtes sobre si la Covid-19 es va originar en un laboratori

  • Diplomàtics nord-americans van advertir fa dos anys de problemes de seguretat en el laboratori de Wuhan

VilaWeb
Redacció
17.04.2020 - 15:09
Actualització: 17.04.2020 - 16:28

Durant uns quants dies, el debat va tenir lloc només en els cercles de l’extrema dreta i entre partidaris de teories conspiratives. Però els dubtes sobre l’origen de la Covid-19 han saltat a la política internacional, ara que el secretari d’Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, ha reclamat a les autoritats xineses que aclareixin la possibilitat que l’origen del virus no fos el mercat d’animals de Wuhan, com s’ha dit fins ara, sinó l’Institut de Virologia de Wuhan, un laboratori de màxima seguretat, situat a prop del lloc que es creu que en va ser l’origen.

Hi ha acord en el fet que el virus no ha estat creat artificialment, com les teories més conspiratives defensaven, però la polèmica ha esclatat pel nivell de seguretat d’aquest laboratori, on podria haver-hi hagut un accident que hagués desencadenat la pandèmia. Serà molt difícil aclarir aquesta qüestió, per les implicacions polítiques del cas, que serien catastròfiques per a la Xina, però la polèmica amenaça de fer pujar molt la tensió entre Washington i Pequín, precisament en un moment tan difícil com aquest. El govern australià també ha demanat explicacions al govern xinès.

Pompeo ha anunciat que els Estats Units havien començat una investigació exhaustiva per a saber ‘tot allò que sigui possible sobre la manera en què aquest virus s’ha propagat i ha contaminat el món’. El cap de la diplomàcia dels Estats Units ha dit que era evident que no ho sabien tot i ha assenyalat directament aquest laboratori com una de les diverses hipòtesis possibles.

L’origen de la polèmica cal anar-lo a cercar a una informació publicada aquesta setmana a The Washington Post basada en material confidencial enviat per diplomàtics nord-americans a la Secretaria d’Estat. En els seus informes, aquests diplomàtics, amb preparació científica, es mostraven preocupats per la seguretat del laboratori. Segons el Post, fa dos anys, el Departament d’Estat nord-americà va decidir d’enviar-hi una delegació oficial, la qual va visitar el laboratori unes quantes vegades i va advertir que la seguretat de les instal·lacions no era l’apropiada i que s’hi feien experiments amb virus procedents de ratpenats, uns experiments que els científics nord-americans consideraven perillosos.

De manera poc habitual, l’article de The Washington Post no és publicat com a informació sinó com a columna d’opinió d’un dels seus periodistes, Josh Rogin, conegut pel seu treball en política internacional.

L’Institut de Virologia de Wuhan és un laboratori BSL-4, de la màxima seguretat, que va ser construït amb l’ajut de França i que investiga virus, especialment d’animals, considerats extremadament perillosos. Els científics xinesos han dit que la seqüència genètica del SARS-CoV-2 no es correspon amb cap coronavirus de la seva col·lecció per defensar que no pot haver sortit d’allà, però s’han negat a permetre l’accés d’investigadors occidentals al seu biobanc. L’actitud de les autoritats xineses, que han restringit la informació sobre els primers casos i han prohibit de compartir les dades als seus científics, no ajuda gens a aclarir la situació.

Una contaminació accidental, que podria haver estat la causa de l’inici de la pandèmia segons la hipòtesi, és extraordinàriament difícil en un laboratori d’aquest nivell de seguretat, però no es pot descartar de manera absoluta. Els científics estan d’acord que aquest virus és natural i recorden que virus semblants han saltat d’animals a humans en el passat, cosa que fa la teoria del laboratori difícil de comprovar.

Tampoc no es pot descartar que la Casa Blanca miri de crear un conflicte polític amb la Xina per descarregar part de la tensió que s’acumula contra el govern nord-americà per la mala gestió de la crisi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any