En un moviment sorprenent, les autoritats de l’autoproclamada República de Donetsk han anunciat avui la proclamació de l’estat de la Petita Rússia, que comprèn tot el territori de l’actual Ucraïna excepte Crimea, annexionada a Rússia el 2014. Segons que recull l’agència de notícies del govern de Donetsk, s’ha proclamat la Petita Rússia com a estat successor d’Ucraïna.

La declaració va contra els acords de pau de Minsk i ha estat rebutjada immediatament per Rússia, que diu que no té cap valor legal. El líder de la República Popular de Donetsk,  Alexander Zakharchenko, ha dit, però, que la proclamació responia a la petició dels dirigents de diverses regions. L’ha qualificada de legal i ha assenyalat que era un gran pas endavant.

Des de fa anys, els pro-russos controlen dues àrees importants de les regions de Donetsk i Luhansk. La seva intenció era que aquestes dues regions fossin incorporades a Rússia, com ho ha estat Crimea, però Moscou no ha mostrat cap intenció de fer-ho, com a mínim a curt termini.

En aquest sentit, la proclamació d’un estat successor d’Ucraïna, que no serà efectiva perquè el govern de Kíev controla la major part del país sense problemes, és vista com un intent d’involucrar Rússia en el conflicte i obligar-la a prendre partit.

El president d’Ucraïna ha fet saber que l’anunci allibera el seu país del compliment dels acords de pau, cosa que podria fer que l’exèrcit ucraïnès tornés a intentar de reocupar les repúbliques de Donetsk i Luhansk.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]