Teníem raó: no aplicaran el 155

  • «Un mes i mig abans del referèndum i de la possible proclamació de la independència, aquest fet és cabdal perquè l'estructura de la dominació basada en la por s'ensorra»

Vicent Partal
15.08.2017 - 22:00
Actualització: 16.08.2017 - 19:42
VilaWeb

Ahir Rafael Hernando, portaveu parlamentari del PP, va tancar el debat de manera definitiva: el govern espanyol no aplicarà l’article 155 de la constitució contra el govern de Catalunya. La declaració no és un gest solemne del govern espanyol, és cert. Com fa sovint, Rajoy ha preferit una declaració discreta del poder legislatiu que no pas haver de donar la cara. És típic d’ell i no ens hauria d’estranyar. Però és un gest que difícilment té marxa enrere, per no dir que és impossible que en tinga. Encara que l’hagen programat un 15 d’agost i, per tant, cercant la mínima repercussió possible en una decisió de tanta transcendència.

Per això avui és un bon dia per a recordar dues coses. La primera, i molt important, és que nosaltres, els independentistes, ja sabíem que això passaria i ja fa anys que explicàvem que això passaria. Aquest és un fet que parla per ell sol i que exemplifica de nou la diferència entre el rigor del projecte republicà i el desgavell i la improvisació monàrquics. La segona cosa a recordar és que, malgrat totes les evidències, l’article 155 ha estat, fins ahir mateix, la peça preferida de l’arsenal de la por unionista. Una peça que nosaltres ja afirmàvem que era inútil, malgrat que ells hi insistien una volta i una altra per veure si així ens espantaven. No ho han aconseguit, no ens hem espantat i la peça s’ha trencat tota sola. Enhorabona.

(Hi hauria un tercer recordatori possible, per als qui se’n reien cada vegada que alguns explicàvem que l’estat espanyol no podia aplicar el 155. O, més precisament, quan explicàvem que no li ho deixarien fer i que, si ho feien, això equivaldria directament a la independència. Aquests anys hem hagut d’aguantar molta prepotència ignorant, però no crec que tornar-s’hi siga gens sa. Deixem-ho estar.)

Ja és oficial, per tant: no hi haurà aplicació del 155. Un mes i mig abans del referèndum i de la possible proclamació de la independència, aquest fet és cabdal perquè l’estructura de la dominació basada en la por s’ensorra. Ara diuen, i ves què han de fer!, que no passa res i que continuen tenint un arsenal legislatiu enorme per a aturar el referèndum. Però, simplement, recordeu quantes vegades us havien dit, durant mesos i mesos, que ens aturarien fàcilment fent servir amb fermesa el 155 i mireu què acaba de passar. I no us els cregueu mai més.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
15.08.2017  ·  23:24

Crec que el 155 era el cavall de Troia. ‘imagine que era una maniobra de distracció. Caldrà estar ben desperts per a assolir l’objectiu. Jo deisxari de cantar victòries abans de tindre el blat dins del sac i ben lligat.

Jordi Serramià
Jordi Serramià
16.08.2017  ·  00:18

Crec que les úniques coses que poden fer és, d’una banda, intentar debilitar amb inhabilitacions individuals i concretes i, també, intentant declarar l’estat d’excepció Penso que cap de les dues opcions els hi donarà cap mena de resultat i que comencen a ensumar-ho, per tant, tot depèn de la nostra actitud, el nostre coratge i la nostra determinació per arribar al final!

Ramon Perera
Ramon Perera
16.08.2017  ·  00:20

De la mateixa manera que el govern espanyol diu que té tota una col·leció de mitjans per impedir el referèndum però no posa cap exemple, nosaltres hem de seguir creient-nos-ho i hem d’estar preparats per reccionar davant de qualsevol atzgaiada d’ells fins l’últim moment. Nosaltres sí que expliquem quines són les nostres fortaleses i sabem que són molt difícils de rebatre. Només hem de mantenir la nostra autoestima, la confiança en nosaltres mateixos i actuar amb intel·lígència. Com venim fent fins ara.

Josep Usó
Josep Usó
16.08.2017  ·  00:39

Segurament, continuaran amenaçant amb tot de mesures punitives i, preferentment, individuals. Com dels de la UE ja es va advertir que no es veuria bé que ningú anés a la presó per demanar votar, segurament faran poc. Bona notícia que hagen canviat de discurs tan aprop del 1 d’octubre. Per c ert. Per al final de setembre, només resten 45 dies. Això s’acaba.

Antoni López
Antoni López
16.08.2017  ·  01:16

Ara haurem d’endevinar com ens faran la punyeta. Si l’exercit no intervé ho hauran de fer a parells o sanassos? ens tiraran piules?, que faran?

Josep M. Armengou
Josep M. Armengou
16.08.2017  ·  06:26

Gràcies per estar de guàrdia, director, aquest estiu excepcional.
Com tantíssima gent: als despatxos de govern, del Parlament, debatent a les platges, a la muntanya, escrivint (Suso de Toro, Pere Pugès, gràcies especials), descansant, pensant i preparant-nos.
Ľedifici es va alçant, la solidaritat es reforça.

Josep Segura
Josep Segura
16.08.2017  ·  06:27

Després d’haver cridat mil cops que ve el llop, resulta que al final, com en Partal ja anunciava, que només era un xai que passava de llarg. A mi els que em fan pena de veritat són tots els suposats hereus revolucionaris del 15-M, els que no tenen les agalles de participar en la veritable revolució que el poble demana, que no és més que una cosa tan banalment “insurrecte” com posar urnes. Molts d’ells el 9N van arribar a votar Si-Si com a acte de rebel·lia extrema, diuen ells, però com que només eren “capsetes” i no s’havien de mullar el cul, doncs quedaven bé amb la seva petita consciència. Ara, quan de veritat s’ha de demostrar el coratge que s’atribueixen ostentosament com a transformadors de la societat, esdevenen un ramat de xais acovardits per l’imperio de la ley. Aquest imperio que no ha tingut tampoc prou agalles per a aplicar el cientocincuentaycinco. Els posarà la Història al lloc que els correspon ?

Lluís Paloma
Lluís Paloma
16.08.2017  ·  06:28

Aquí la part mig divertida, mig arriscada, és que a Madrid s’han passat tant de temps venent motos als seus, que renunciar al 155 els portarà problemes: amb els altres partits unionistes, amb els seus mitjans, amb l’exèrcit, amb els seus cossos de seguretat, amb les seves organitzacions de societat civil… Per alguna banda petarà. I si sabem marxar a temps, potser podrem veure fins i tot, ben arrepapats a la nostra butaca, com Espanya deixa d’existir. Tot i que admeto que per a la gent que s’hi vegi atrapada (i aquí ens hem de recordar del País Valencià, de ses Illes Balears, de la Franja i del Carxe) no serà agradable en absolut (a tots ells els recomano que també s’afanyin).

Albert Miret
Albert Miret
16.08.2017  ·  07:58

És evident que aquesta declaració d’ahir de la persona més emuladora del “xulo madrileny” de cal veí, els ha de doldre molt a les bandes més feixistes del “Gobierno de España”. Com que aquí tot el seu guió va d’odis i venjances, ara cal estar molt atents al què ens apliquen a continuació. Sempre ha de ser una cosa que els retorni a la seva situació d’idòlatres de “sus cojones”, pel que cal esperar-ne qualsevol animalada, però sempre serà a base d’utilitzar això que ells n’anomenen “la Justicia y las leyes” que no son més que “su Justícia y sus leyes”, mantenint-se ells a l’amagatall. Perquè la Merkel a qui amenaça és a ells de no fer massa el fatxa i passar-se amb la repressió, pero als Jutges no, sinó fos així, amb la seva manifesta iniquitat, ja els hauria picat la cresta a tots.
Si qui mana realment és la senyora Merkel, perquè no ve a negociar el referendum directament amb nosaltres? És ben sapigut que quan vols negociar, el primer pas és acordar una cita amb la persona de més poder dins de l’Ens amb qui vols de negociar, i no fer-ho amb càrrecs intermitjos, perquè no s’acaba mai resolent res. Per tant pregaria als senyors “càrrecs intermitjos” del “Gobierno de España” que surtin del mig i no emprenyin més, perquè qui pot resoldre la situació, clarament no son aquesta “troupe” de circ, sinó qui realment mana.

TEO Vidal
TEO Vidal
16.08.2017  ·  08:37

Personalment i per decisió, prefereixo -sense enraonar- no creue’m res del que afirmen els d’aquell bàndol.
Millor ser preparats a qualsevulgui possibilitat.

Però tanmateix comparteixi molt del que heu escrits uns i altres

T

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
16.08.2017  ·  08:56

Crec que a Castella ja han escollit l’arma, que han deixat l’espasa i han triat un punyal. Tot sembla indicar que la seva eina per aturar el procés és intentar atacar els bens d’uns quants personatges particulars dins l’estructura del govern de la Generalitat i de l’administració catalana. A això caldrà afegir la utilització dels talps instal·lats a la CUP i al govern català per generar divisions internes. Si a tots ens demanen responsabilitats, això ens fa més forts i solidaris, però si les demanen totes a un de nosaltres, llavors propicien la insolidaritat interna. És evident que això és tot menys just i legal però a ells tant els fa. En tot cas, això és el que tenim. Cal estar amatents.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
16.08.2017  ·  11:02

Ens tiraran moooltes més bombes considerades letals. De piules res.
Ara jugaran fort a dividir-nos. intentaran, amb suborns, que cap estat ens reconegui. Intentaran també desprestigiar el resultat del 1-O.

Ara és l’hora esperada quatre-cents anys. Esperada per molts catalans morts per les seves armes. España va néixer absolutista i somniant imperis dominats.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
16.08.2017  ·  11:25

Crec que el que pensen fer ja ho estàn fent. Treballant brut i de sotamà. Nosaltres també hauríem de tenir els antidiarreics ben a prop de la mà. Ells ja fa temps que han començat a fer-ne us. Que no se’ns vagi la força per la boca.

Delfí Sabartés
Delfí Sabartés
16.08.2017  ·  12:00

És per estar contents, però no confiats.
Espanya segueix amb la guerra bruta i fastigosa i l’ofec econòmic per cremar la terra i el país.
Si amb això no en tenen prou, a veure que trauran ara per espantar-nos o per fer-nos mal!

Pep Agulló
Pep Agulló
16.08.2017  ·  13:34

Pistes: era un argument per a fer por. Penso que ells ho han emprat sempre com amenaça, però que mai han pensat de posar-lo en pràctica. Això revela la prudència en utilitzar les lleis impositives per il·legalitzar estaments democràtics i que Europa no les utilitzi en la seva contra per legitimar encara més el referèndum. La repressió, doncs, serà selectiva, individual. Ara és l’hora dels fets. Faran tot el que puguin per bastir un boicot actiu en tot allò que serveixi per donar garanties i validesa als vots de l’1-O.

Però el boicot que em preocupa més, és la insidiosa, demagògica i sibil·lina campanya de boicot, de l'”esquerra unionista vergonyant”. Encara molts, moltíssim independentistes la interpreten com a indefinicions d’uns aliats despistats, quan és un atac a la linea de flotació: la participació. Els bolxevics no tenien pietat dels menxevics…

Agafem aigua amb el cistell de la candidesa.

Joan B. Gabarró
Joan B. Gabarró
17.08.2017  ·  00:59

Crec que les forces anti referèndum, i per tant, diguem-ho clar, antidemocràtiques, han caigut en la seva pròpia trampa. Ara mateix no saben si fer campanya en contra de l’1 d’octubre, si ho fan reconeixen que es farà, o en favor del NO, que també implica el reconeixement de la celebració del referèndum. Per tant, com s’ha dit manta vegades, només depen de la nostra voluntat. No tenen recursos per aturar-ho, a no ser que sigui per la força, (hauria de ser molt matusserament, atès que no tenen prou efectius per neutralitzar-ho tot de cop) cosa que ens permetria la DUI immediata i, per tant, el corresponent daltabaix sobtat de l’unionisme i de tot l’estat espanyol sencer sense possibilitat d’una esmena mínimament honorable.

Ramon Cambrils MORATÓ
Ramon Cambrils MORATÓ
17.08.2017  ·  16:04

Si fa cinquanta o cent cinquanta-cinc anys li expliques a un català que som a quaranta-cinc dies de poder votar la independència, i que a la meseta tenen por… imagineu la reacció?
doncs feliços i endavant!!!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes