De color vermell intens, textura carnosa i amb un gust molt dolç i un punt d’acidesa. Així són les maduixes del Maresme. El microclima i l’orografia de la part muntanyosa de la comarca, juntament amb una opció intencionada pel cultiu artesanal, fan d’aquestes maduixes un producte estrella dins la nostra gastronomia. Per això, quan n’arriba la temporada, són les protagonistes de la jornada gastronòmica Temps de Maduixes.

El cicle dura fins el 2 de juny i es fa a diverses poblacions de la comarca: Arenys de Mar, Arenys de Munt, Calella, Canet de Mar, Mataró, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Vilassar de Dalt. En les activitats que s’hi organitzen, tant es poden degustar menús i plats elaborats amb maduixes com comprar exquisideses a comerços locals o omplir el cistell directament dels productors a les fires.

Les jornades arrenquen diumenge a Sant Cebrià de Vallalta amb la Fira de la Maduixa, un mercat on els pagesos vendran directament. L’oferta es complementarà amb jocs infantils i activitats organitzades per diverses entitats del poble. Mentre duri el cicle, més poblacions de la comarca faran sengles fires: el 5 maig a Canet de Mar i a Sant Iscle de Vallalta i l’11 i 12 de maig a Sant Pol de Mar i a Arenys de Munt. En tots aquests indrets s’hi podran comprar maduixes directament als productors, descobrir més mostres tradicionals i gastronòmiques i aprendre el funcionament del procés de cultiu.

Mil i una maneres de menjar maduixes

Paral·lelament als actes, fins a començament del mes de juny uns quants restaurants de la comarca ofereixen menús amb maduixa del Maresme. N’hi ha d’estils ben diversos: des de fondes de tota la vida a establiments premiats per la Guia Michelin.

S’hi poden trobar tant els plats més tradicionals, com ara receptes especialment pensades per a donar protagonisme a les maduixes, com combinacions més atrevides: en un gaspatxo, en forma de tàrtar, per acompanyar un formatge de cabra o com a ingredient estrella d’una amanida. Alguns restaurants van més enllà i proposen combinacions insòlites com ara una hamburguesa amb quètxup de maduixa i una botifarra aromatitzada amb maduixes.

Però on es destaquen sobretot és en les postres: de les tradicionals maduixes amb moscatell o nata a mil fulls amb crema i maduixetes, bombons de maduixa o còctels. També poden acompanyar pastissos de xocolata, ser l’element principal d’una mousse o adoptar forma de coulis per aromatitzar iogurts.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb