Tribunal d'Estrasburg

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat l’estat espanyol perquè el seu Tribunal Constitucional va inadmetre els recursos d’empara dels presoners bascs Ismael Berasategi Escudero i Rufino Arriga Arruabarrena, que demanaven que els fos computada la condemna complerta a l’estat francès. El TEDH considera que l’estat espanyol ha violat l’article 6 del conveni dels drets humans que protegeix el dret d’un judici just, però no avala computar les penes complertes a l’estat francès.

El tribunal que ha examinat la demanda era presidit pel portuguès Paulo Pinto de Albuquerque i integrat també per la suïssa Helen Keller i l’espanyola María Elósegui. No han atès la petició dels querellants de ser indemnitzats per l’estat espanyol, perquè, segons que diuen, ho demanaven per la violació dels articles 5è i 7è del Conveni Europeu dels Drets Humans, relatius, respectivament, al dret de llibertat i seguretat i al dret de no ser condemnat per una pena més greu que l’aplicable en el moment en què es van dur a terme els fets castigats. La condemna d’Estrasburg és per la violació de l’article 6, i sobre aquest punt no hi havia una petició expressa de demanda d’indemnització.

És per això que el TEDH no dóna la raó als dos demandants en considerar que els anys de presó complerts a França no han de computar a Espanya. De fet, el tribunal reitera ara aquesta posició, que ja va expressar en una altra sentència fa poc més d’un any.

En les sentències, els dos demandants van ser condemnats per delictes comesos a França i relacionats amb la pertinença a ETA. L’any 2014 van demanar que les seves condemnes a França fossin computades a Espanya amb l’objectiu d’avançar la seva posada en llibertat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.