Tribunal d'Estrasburg

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat l’estat espanyol perquè el seu Tribunal Constitucional va inadmetre els recursos d’empara dels presoners bascs Ismael Berasategi Escudero i Rufino Arriga Arruabarrena, que demanaven que els fos computada la condemna complerta a l’estat francès. El TEDH considera que l’estat espanyol ha violat l’article 6 del conveni dels drets humans que protegeix el dret d’un judici just, però no avala computar les penes complertes a l’estat francès.

El tribunal que ha examinat la demanda era presidit pel portuguès Paulo Pinto de Albuquerque i integrat també per la suïssa Helen Keller i l’espanyola María Elósegui. No han atès la petició dels querellants de ser indemnitzats per l’estat espanyol, perquè, segons que diuen, ho demanaven per la violació dels articles 5è i 7è del Conveni Europeu dels Drets Humans, relatius, respectivament, al dret de llibertat i seguretat i al dret de no ser condemnat per una pena més greu que l’aplicable en el moment en què es van dur a terme els fets castigats. La condemna d’Estrasburg és per la violació de l’article 6, i sobre aquest punt no hi havia una petició expressa de demanda d’indemnització.

És per això que el TEDH no dóna la raó als dos demandants en considerar que els anys de presó complerts a França no han de computar a Espanya. De fet, el tribunal reitera ara aquesta posició, que ja va expressar en una altra sentència fa poc més d’un any.

En les sentències, els dos demandants van ser condemnats per delictes comesos a França i relacionats amb la pertinença a ETA. L’any 2014 van demanar que les seves condemnes a França fossin computades a Espanya amb l’objectiu d’avançar la seva posada en llibertat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb