El TC tomba la llei catalana que limita el preu dels lloguers

  • La regulació ha beneficiat més de 160.000 arrendadors l'últim any a Catalunya, segons el Sindicat de Llogateres

VilaWeb
EFE
10.03.2022 - 17:51
Actualització: 05.05.2023 - 17:34

El Tribunal Constitucional espanyol ha anul·lat per unanimitat bona part de la llei catalana que regula els preus del lloguer. El Constitucional ha estimat el recurs presentat pel PP contra la Llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatges, que establia que els lloguers havien de respectar el preu de referència en el mateix entorn urbà i no podien pujar respecte a l’anterior contracte. Considera que la Generalitat envaeix competències de l’estat espanyol, que ha de garantir un “mercat únic”.

En concret, el TC declara inconstitucionals els articles, 1, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15 i 16.2, així com diverses disposicions. Remarca que la constitució espanyola reserva a l’estat la potestat de fixar les bases de les obligacions contractuals i li atribueix la competència per establir els criteris d’ordenació general del sector de la contractació privada. I això és així, continua, perquè hi ha la “necessitat de garantir un comú denominador en els principis que han de regir les obligacions contractuals”.

Ara bé, aquesta resolució no afecta les situacions jurídiques consolidades. Els contractes celebrats amb anterioritat al moment de la present resolució es mantenen en els seus termes.

El Sindicat de Llogateres ha condemnat que el TC hagi estimat el recurs d’inconstitucionalitat i “retalli el dret a l’habitatge en benefici dels interessos del lobby immobiliari”. La regulació de lloguers ha beneficiat, ha afirmat aquesta entitat, més de 160.000 arrendadors l’últim any a Catalunya i ha aconseguit abaixar els lloguers una mitjana del 5% a les ciutats regulades, en les quals viu el 70% de la població catalana. Aquest dissabte dia 12, s’ha convocat una concentració de rebuig a la plaça de Sant Jaume, de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any