La taxa d’emancipació dels joves cau al 16,3 %, la xifra més baixa del segle

  • L'any 2007 la xifra de joves que podien independitzar-se era del 32,3% · D'ençà de la crisi econòmica, la tendència ha anat a la baixa

VilaWeb
Redacció
02.08.2021 - 21:50

L‘accés a un habitatge continua essent una fita inassumible per a molts joves, sobretot a la franja d’edat entre els 16 anys i els 29. Així ho destaca l’informe de la Direcció General de la Joventut, que detalla que la taxa d’emancipació d’aquesta franja és del 16,3%. La xifra de joves que pot independitzar-se és la més baixa del segle per quart trimestre consecutiu, amb una disminució respecte de l’anterior de gairebé dos punts percentuals (18%). El mateix trimestre de l’any passat, era del 20,9%.

La xifra d’emancipats més alta del segle, l’any 2007

El mateix trimestre del 2007, abans no comencés la crisi econòmica, la taxa d’emancipació del jovent era del 32,3%, la xifra més alta del segle. D’aleshores ençà, ha caigut setze punts percentuals. La taxa va continuar baixant durant la crisi i, a partir del 2015, es va mantenir al voltant del 24%, Tanmateix, les dades no van ser per sota del 20% fins que no va començar la pandèmia.

Els estudis, una alternativa a la desocupació

L’informe també revela que l’arribada de la crisi econòmica l’any 2008 va impulsar la població més jove a estudiar. Segons que detalla, la formació es va entendre com una alternativa a la desocupació i una estratègia per a posicionar-se més bé al mercat laboral. Enguany, la xifra de joves que estudien és del 54,9% –4,2 punts més que l’any passat– i es converteix en la més alta dels darrers vint anys. L’any 2011 era d’un 43%, gairebé dotze punts menys.

La taxa d’ocupació juvenil creix

La taxa d’ocupació juvenil respecte del total de la població és del 52,2%, més de deu punts percentuals per sobre respecte el mateix semestre de l’any anterior. Ara, la situació laboral d’ençà del començament de la pandèmia és excepcional perquè es van suspendre molts contractes temporals. Malgrat tot, abans de la crisi econòmica del 2008, la taxa d’ocupació era al voltant del 66%, gairebé quinze punts percentuals més que ara.

Per una altra banda, els joves que treballen són el 46,3% del total del jovent. Si s’hi afegeixen els desocupats, són el 60,8% de població activa laboralment. Quant a la resta de xifres, el 32,6% de joves són estudiants que no treballen, sinó que només estudien. El col·lectiu que combina simultàniament feina i estudis s’inclou dins el percentatge d’ocupats. La resta, un 6,6%, pertany al col·lectiu dels qui ara per ara ni estudien ni treballen.

El darrer trimestre del 2021 hi ha hagut un creixement del 16,3% de joves ocupats respecte de l’any anterior, és a dir, 75.100 més. En canvi, la taxa de desocupació de la franja entre 16 anys i 29 és del 23,9%. L’any 2020 era del 25,6%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any