MINUT A MINUT

Aragonès i Sánchez refusen que la taula de diàleg tingui terminis

Aragonès i Sánchez faran una reunió prèvia a les 15.00 i, posteriorment, començarà la taula de diàleg que s’allargarà durant la tarda

VilaWeb
Fotografia: Albert Salamé
Redacció
15.09.2021 - 19:59
Actualització: 15.09.2021 - 21:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, han acordat en la seva reunió prèvia a la taula que el diàleg no tindrà terminis concrets. “Caldrà perseverança, sobretot per la part catalana”, ha dit el president de la Generalitat. El president espanyol ha insistit que l’amnistia i l’autodeterminació no seran acceptades en cap cas pel seu govern, mentre que Aragonès ha dit que les continuaran reivindicant.

En canvi, Sánchez ha presentat allò que ha anomenat “agenda per al retrobament”, on hi figuren les propostes que els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont van fer a l’ex-president espanyol Mariano Rajoy, i els punts de la declaració de Pedralbes del 2018. Sánchez també ha dit que a la taula s’hi tractaran qüestions com les infrastructures, el creixement econòmic, l’educació, la sanitat, els serveis socials i la gestió de la crisi ambiental.

La reunió de la taula de diàleg entre el govern català i el govern espanyol avui al palau de la Generalitat ha arribat amb l’executiu de Pere Aragonès dividit, arran de la polèmica pels membres proposats per Junts i que el president va vetar. En la reunió no hi haurà cap representant de Junts. Aragonès i Sánchez han fet una reunió prèvia a les 15.00 i, posteriorment, ha començat la reunió de la taula de diàleg que s’allargarà durant la tarda.

18.52h

Compareixença de Pere Aragonès

El president de la Generalitat diu que participarà en les noves trobades de la taula "en els termes en què hi participi el president del govern espanyol". Avui tots dos han fet una reunió prèvia a la trobada de les delegacions i s'hi han assegut per a fer-se una fotografia, però no han participat de la reunió de treball de la taula. "Volem deixar l'espai als equips negociadors. Hi haurà moments que hi haurà resultats i altres en què no. Moment que tindrem la sensació que s'avança i altres que no", ha dit.

18.41h

Compareixença de Pere Aragonès

Aragonès diu que ha demanat a Sánchez el final de la repressió. També diu que compartirà amb Junts per Catalunya el contingut de la reunió i que espera poder ampliar la delegació catalana, tot i que no concreta si acceptarà la proposta de membres de Junts, la qual va refusar ahir perquè hi havia membres que no eren del govern. També insisteix que la seva proposta és l'amnistia i l'autodeterminació tot i que Sánchez ha dit fa uns minuts que per part seva són del tot descartades.

18.29h

Compareixença de Pere Aragonès

En al·lusió a Junts, sense esmentar el partit directament, Aragonès diu que cal enfortir i recuperar la unitat d'acció catalana. "La delegació catalana és encapçalada pel govern de la Generalitat, i tinc la voluntat d'ampliar-ne els membres en qualsevol moment, tal com vaig dir ahir", diu. "Hi hem anat amb la voluntat d'expressar els grans consensos, perquè venim a representar Catalunya sencera", ha reiterat Aragonès. En aquest sentit, també ha dit que la proposta més inclusiva és un referèndum d'independència acordat en què tothom pugui "fer escoltar la seva veu".

18.26h

Compareixença de Pere Aragonès

El president Aragonès diu que a partir d'ara les reunions han de ser "periòdiques i discretes" i que cal reconstruir les confiances amb el govern espanyol. "Avui, totes dues delegacions mostrem la voluntat de recomençar el procés de negociació per a crear un context més favorable que no el d'avui per a avançar cap a la resolució del conflicte", diu. Celebra que el govern espanyol hagi reconegut que hi ha un conflicte polític. "Fem valdre allò que la societat catalana ha aconseguit. El mèrit que es formuli el reconeixement del conflicte polític en aquests termes i que puguem començar a treballar és fonamentalment de la societat catalana", ha dit.

18.24h

Compareixença de Pere Aragonès

Aragonès també confirma que les posicions són molt allunyades de les del govern espanyol. "Però també subratllem la voluntat de treball i el consens que la taula de negociació és l'instrument adequat per a avançar en la resolució del conflicte", ha dit, amb gairebé els mateixos mots que Sánchez. Aragonès també diu que cal que no es marquin terminis gaire concrets. "Caldrà molta perseverança, sobretot per la part catalana", ha insistit.

18.22h

Compareixença de Pere Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reivindica allò que anomena el "recomençament de la negociació". Diu que la ciutadania va demanar el sit and talk i que això finalment s'ha aconseguit amb la represa de la taula de diàleg. "La d'avui no és una segona trobada sinó un recomençament del procés de negociació després de la inactivitat, fruit de la pandèmia, però també de la repressió", ha dit Aragonès. Ha afegit que en la reunió amb el president espanyol havien constatat de nou que el problema requeria una solució política basada en el diàleg i que hauria de ser referendada per la ciutadania.

18.10h

Reunió entre Sánchez i Aragonès

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha difós un document la seva proposta per a la taula de diàleg, que ha anomenat "agenda per al retrobament", i que no inclou ni l'amnistia ni l'autodeterminació, les quals avui ha tornat a refusar. L'agenda de Sánchez inclou els vint-i-tres punts que el president Artur Mas va presentar a l'ex-president espanyol Mariano Rajoy el juliol del 2014, els quaranta-sis que el president Carles Puigdemont va presentar-li l'abril del 2016, i la proposta del president Quim Torra per a la Declaració de Pedralbes.

17.48h

Compareixença de Pedro Sánchez

El president espanyol també respon qüestions sobre el preu de la llum a l'estat espanyol en la compareixença sobre la taula de diàleg, i diu que no pot actuar per a rebaixar-lo. Sánchez també diu que el govern espanyol sempre respectarà l'ordre constitucional i que l'acord que ha de sortir de la taula serà perquè es retrobin els catalans.

17.44h

Compareixença de Pedro Sánchez

"Ni el referèndum ni l'amnistia no són possibles. No tan sols perquè la constitució no ho inclogui, sinó perquè la societat catalana no pot patir més fractures", ha dit Sánchez. "Hem de començar a treballar per les qüestions en què tenim posicions més pròximes", ha insistit. "Allò que hagi de ser Espanya ho decidirem tots els espanyols, i no tan sols una part", ha afegit el president espanyol.

17.40h

Compareixença de Pedro Sánchez

El president espanyol diu que les delegacions, reunides ara, acordaran la metodologia de la taula a partir d'ara. Sánchez també dóna suport a la decisió d'Aragonès d'excloure els membres proposats per Junts perquè no són del govern: "Respectem la delegació del govern", ha dit. A més, explica que Aragonès li ha demanat l'amnistia i l'autodeterminació, "tal com fa sempre que ens reunim", però torna a dir que, en aquest sentit, les posicions són molt allunyades. "Demà no solucionarem una crisi que fa més de deu anys que dura", ha dit.

17.35h

Compareixença de Pedro Sánchez

El president espanyol explica que han presentat al govern de la Generalitat una "agenda per al retrobament" en què es tracten qüestions com les infrastructures, el creixement econòmic, l'educació, la sanitat, els serveis socials i la gestió de la crisi ambiental. Sánchez també diu que les prioritats a partir d'ara a Catalunya i a l'estat espanyol haurien de ser la superació de la pandèmia, la recuperació justa i la modernització l'economia amb els fons europeus. Insisteix que també cal que hi hagi un diàleg entre catalans.

17.32h

Compareixença de Pedro Sánchez

Després de la reunió amb el president Pere Aragonès prèvia a la taula de diàleg, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha agraït l'hospitalitat de la delegació catalana i ha dit que volia expressar en nom de la societat espanyola "l'afecte" que tenen a la societat catalana. Ha dit que valorava positivament la reunió perquè permetia d'encarrilar el diàleg i les solucions pactades als obstacles, tot i que diu que han constatat que tenen posicions molt allunyades. "Hem coincidit que la taula de diàleg és el millor camí per a acostar aquestes posicions", ha dit. Sánchez també ha remarcat que la taula continuaria avançant sense terminis ni dates a la resolució del conflicte.

16.57h

S'acaba la reunió dels presidents

La reunió entre el president Pere Aragonès i Pedro Sánchez al palau de la Generalitat s'ha acabat poc abans de les cinc de la tarda. La trobada ha durat gairebé dues hores i ha servit per centrar el que es tractarà a la taula de diàleg.

16.31h

Canvis en el protocol de la taula

Després de la reunió dels presidents, Aragonès i Sánchez es trobaran amb les dues delegacions i es faran una fotografia, segons que han explicat fonts de Presidència a VilaWeb. Posteriorment, els presidents faran cadascun una conferència de premsa. Llavors començarà la reunió de la taula de diàleg sense Aragonès i Sánchez.

16.02h

L'ANC qualifica la taula de diàleg de distracció

15.43h

Quan començarà la taula de diàleg?

Després de la reunió de presidents, Aragonès i Sánchez faran una conferència de premsa cada un. Posteriorment rebran els dos equips negociadors a la galeria gòtica del palau, on es faran una fotografia conjunta. Llavors amb dos equips, encapçalats pels presidents, es dirigiran a la sala Torres Garcia, on es farà la reunió que és previst que duri tota la tarda.

15.33h

Qui formen els equips negociadors de la taula de diàleg?

El vet del president Aragonès als membres de JxCat a la taula de diàleg ha modificat considerablement els equips negociadors. Al costat català, a part del president, hi haurà la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d'Empresa, Roger Torrent. JxCat vol asseure a la taula Jordi Sànchez, Jordi Turull, Jordi Puigneró i Míriam Noguera.

Al costat espanyol, a part de Sánchez, també hi haurà el ministre de Presidència, Félix Bolaños, la vice-presidenta segona del govern, Yolanda Díaz, la ministra de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez, i el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta.

El vet als membres de JxCat ha fet que Sánchez hagi decidit de reduir també el seu equip negociador, de manera que no han viatjat a Barcelona la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i el ministre d'Universitats, Manuel Castells.

15.23h

Trapero rep Sánchez abans d'entrar a palau

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha rebut Pedro Sánchez a la plaça de Sant Jaume i l'ha acompanyat fins a l'entrada del palau de la Generalitat, on l'esperava el president Pere Aragonès.

15.15h

Reunió prèvia

Aragonès i Sánchez mantenen ara una reunió prèvia per acordar la guia sobre la qual transitarà la segona trobada de la taula de diàleg. Després de la reunió prèvia, que és previst que duri una hora, Aragonès i Sánchez faran una conferència de premsa cadascun des de la galeria gòtica.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

15.11h

Rebuda a Sánchez

Els Mossos d'Esquadra han blindat la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on la CUP i altres col·lectius de l'esquerra independentista han convocat una concentració a les 18.30 per expressar el seu rebuig a la taula de diàleg.

El president Pere Aragonès ha rebut Sánchez al pati dels carruatges acompanyat de la formació de gala dels Mossos d'Esquadra. Després ambdós mandataris han pujat a la galeria gòtica, on han posat pels mitjans abans de reunir-se.

14.42h

Sánchez arriba al palau de la Generalitat

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha arribat al palau de la Generalitat, on l'ha rebut el president Pere Aragonès, amb qui mantindrà una reunió prèvia abans de donar el tret de sortida a la segona trobada de la taula de diàleg.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes