Les 46 demandes i incompliments que Puigdemont ha lliurat a Rajoy [document complet]

  • Reivindica el resultat de les eleccions del 27 de setembre amb un mandat democràtic per al govern de la Generalitat

VilaWeb
Redacció
20.04.2016 - 19:55
Actualització: 20.04.2016 - 23:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha lliurat aquesta tarda al president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, un document amb quaranta-sis punts, el doble dels que va lliurar-li Artur Mas en la reunió que van tenir l’estiu del 2014. La carpeta de Puigdemont concreta els quatre blocs que ell mateix va anunciar que presentaria a Rajoy: el primer és el del procés independentista i el referèndum; el segon és el que fa referència als drets bàsics (objectiu de dèficit, pobresa energètica, refugiats); el tercer se centra en els incompliments; i el quart és el de la judicialització de la política, centrat especialment en el procés judicial del 9-N.

El primer punt –la relació Catalunya-Espanya– diu: ‘Les eleccions del passat 27 de setembre van establir una majoria al Parlament de Catalunya favorable a la creació d’un nou estat per Catalunya.’ Afegeix: ‘La voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya, expressada a través del seu vot, confereix legitimitat a l’acció política i parlamentària dels seus representants.’ I acaba: ‘És obligació, per tant, dels demòcrates de cercar les vies de negociació i diàleg que facin possible una sortida a les aspiracions democràtiques de la majoria, que pot incloure, com a mínim, la celebració d’un referèndum vinculant.’

Puigdemont ha denunciat a Rajoy el dèficit estructural de finançament del sistema públic de salut. També li ha explicat les mancances en l’assistència sanitària universal bàsica. Concretament ha denunciat que la Generalitat destina 170 milions d’euros a donar cobertura sanitària als col·lectius que el govern espanyol vol excloure. També li ha retret la reducció del finançament de polítiques socials, a més de la insuficiència del finançament de la llei de dependència.

Així mateix, li ha explicat la importància del decret de pobresa energètica que el govern espanyol va impugnar i la llei del dret d’habitatge i pobresa energètica, també amenaçada per l’estat. A més, li ha explicat la voluntat de Catalunya d’acollir refugiats provinents de la crisi a les costes de Grècia i li ha demanat d’arribar a un acord sobre aquesta qüestió.

Un altre dels punts que ha presentat entre les 46 demandes és el de l’objectiu de dèficit del 2016, que el president català considera excessiu. En aquest sentit, també li ha parlat dels dèficits del model de finançament de les autonomies que s’hauria d’haver revisat el gener del 2014.

Puigdemont ha exigit a Rajoy el respecte al model d’escola catalana i una solució del conflicte per les beques universitàries. També li ha presentat un punt dedicat a l’incompliment sistemàtic de la inversió prevista per Catalunya al pressupost de l’estat. I, en aquest sentit, ha demanat un compromís clar i directe amb el corredor mediterrani, entre més inversions prioritàries. Li ha presentat un punt sobre la transferència de la gestió de la infrastructura de la xarxa de rodalia de Renfe. Li ha demanat un model de gestió de ports i aeroports descentralitzada i també la retirada del nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre.

El president de la Generalitat ha demanat a Rajoy que retirés el recurs interposat al Tribunal Constitucional contra la Conselleria d’Exteriors, i que no es repetissin les traves al vot dels residents a l’estranger a les eleccions al Parlament de Catalunya. També ha exigit de complir els acords sobre el retorn dels ‘papers de Salamanca’. I ha reclamat així mateix el traspàs de les competències pendents.

Podeu consultar ací el document que Puigdemont ha presentat a Rajoy:

El document vegeu el PDF 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes