Puix és la taula de diàleg, Déu li’n don glòria…

  • És com si reunir la taula, i no el contingut d'allò de què s'hi parlarà, fos un objectiu per si mateix

VilaWeb

Supose que tots coneixeu més o menys aquella frase feta que diu: “Puix parla en català, Déu li’n don glòria.” És el final d’un sonet anònim replegat el 1609 en un llibre que es titulava Crònica universal del Principat de Catalunya. Durant la decadència, la frase va fer fortuna entre autors ben diversos que s’agafaven com un clau roent a qualsevol optimisme possible respecte del futur de la llengua. Perquè era una vindicació acrítica del català, però, en definitiva, era una vindicació.

Amb la seua intel·ligència única, Joan Fuster, el segle passat, va saber capgirar-ho, transformant el vell i tronat eslògan en un de nou, molt més d’acord amb la modernitat i el rigor intel·lectual. Contra el “Puix parla en català, Déu li’n don glòria”, Fuster va proposar: “Puix parla en català… vegem què diu.” L’escriptor de Sueca opinava que el senyor Bertrand Russell era un desinfectant intel·lectual poderós, però ausades que ell ho arribava a ser, també!

La referència literària ve a tomb de la taula de diàleg, que finalment es reunirà avui, ja veurem com i amb qui assegut, al Palau de la Generalitat de Barcelona.

La primera reunió d’aquesta taula es va fer el febrer del 2020 a Madrid i la pandèmia ha estat una excusa perfecta per a no tornar-la a reunir fins ara. D’aquella primera reunió, no se’n va traure pràcticament res. Tan sols va ser significatiu, és cert, que el govern espanyol acceptàs de parlar de la “seguretat jurídica” i no de la constitució espanyola com a límit del diàleg. Però, a efectes pràctics, això no ha servit de res. La delegació catalana, ben nombrosa, va ser formada, en aquella ocasió, per quatre membres del govern, encapçalats pel president Quim Torra, i quatre persones més que no ho eren: Marta Vilalta, Josep Maria Jové, Elsa Artadi i Josep Rius. Dos d’ERC i dos de Junts.

Curiosament, d’ençà d’aquella reunió i fins ara, el debat sobre cap on hauria de portar la taula s’ha oblidat de les qüestions polítiques i s’ha centrat més que res en els aspectes marginals, formals, gairebé anecdòtics. Fins a arribar a ahir, quan la cosa ja va ser apoteòsica. Junts, conscient que d’aquesta manera feia miques l’estratègia d’Esquerra, va proposar que Jordi Turull i Jordi Sánchez fossen dos dels interlocutors. I ho van explicar al president en la reunió de l’executiu, gairebé alhora que ho feien córrer entre la premsa –cosa que aconseguí d’irritar, comprensiblement, els seus socis de govern. Aleshores, el president Aragonès va decidir que no acceptava aquells noms i que solament podien assistir-hi membres de l’executiu, contra allò que havia passat en la primera reunió i contra allò que, de manera textual, diu l’acord de govern. Junts va reaccionar afirmant que la decisió de qui seia a la part catalana no la podia prendre Madrid, en allò que semblava ser, més que cap altra cosa, una picada d’ullet malèvola.

Perquè el maig d’aquest any mateix, la portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, va dir que els agradaria molt que Oriol Junqueras formàs part de la delegació catalana, però Pedro Sánchez va reaccionar de seguida en una entrevista radiofònica dient que de cap manera, que havia de ser una taula de governs. I ací sembla que es va acabar el debat, si més no per a Esquerra. Allò que cerca el govern espanyol canviant les regles de manera que els assistents a la reunió tan sols siguen membres del govern és ben evident: que semble una altra reunió tècnica bilateral, com menys política millor. Per què Esquerra s’hi doblega, fins a l’extrem d’estar a un pas d’originar la pitjor crisi del govern fins ara, és més difícil d’explicar.

Tan difícil que a mi, de fet, tan sols se m’acut, com a possibilitat, que els republicans hagen restat atrapats en la vindicació acrítica del presumpte projecte negociador: “Puix és la taula de diàleg, déu li’n don glòria”, com si diguéssem. Com si reunir la taula, i no el contingut d’allò de què s’hi parlarà, fos un objectiu per si mateix.

Però, en qualsevol cas, Pedro Sánchez haurà de dir alguna cosa, ni que siga de què han parlat o de què està disposat a parlar. O de què no vol parlar. Aleshores, i per més vindicació que s’hi vulga posar, arribarà de manera inevitable el moment Fuster, l’hora de veure què diu exactament aquest senyor. I d’entendre, per tant, si tot plegat té cap solta o és una sobirana ensarronada.

PS. La manifestació de dissabte pesa, i pesa molt. No vaig veure ni un sol cartell, ni un sol crit, no ja a favor de la taula de diàleg, sinó ni tan sols en contra. L’allunyament de la classe política respecte del carrer és immens, com vam tornar a veure amb l’espectacle partidista d’ahir.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
14.09.2021  ·  22:17

No crec que diguen res. D’una taula que ni tan sols sabem si té potes o no en té, no es pot esperar res. Pense que Esquerra (cada vegada sembla més un oxímoron) s’ha vist enganxada per la necessitat de “reunir la taula”. I Sánchez pot dir que no ha de dir res perquè la part contrària no té un criteri comú. Tant li fa. El veritable problema és que el dissabte, 400000 persones clamaven per la independència. I tota aquesta gent no cap a cap taula. Junts s’ha quedat al sec i a veure vindre les notícies que s’apropen del nord.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
14.09.2021  ·  22:26

No anem bé. Anirem pel pedregar.
Retardarem una generació la INDEPENDÈNCIA.
Culpables? Tots menys el poble.

Alfons Tur
Alfons Tur
14.09.2021  ·  22:36

Crec que la dirigència d’ERC ha ben perdut el nord. Simplement miren de dissimular per no posar en evidència que no gosen defensar i lluitar per la independència, però no ho poden reconèixer, i viure en aquesta mentida no és fàcil. Probablement Junts ha actuat de manera partidista, com altres cops, però a l’Aragonès se li ha vist el llautó deseguida.

Ramon Perera
Ramon Perera
14.09.2021  ·  22:37

Tota aquesta “taula de diàleg” no és res més que teatre [de pèsima qualitat]. Com si polítics i governs no estessin en contacte habitual, de manera més o menys discreta i sense necessitat d’esbombar el fet.
I al damunt amb el dubte justificadíssim de que s’arribi a parlar de res, de res que tingui valor.

Núria Coma
Núria Coma
14.09.2021  ·  22:37

És evident que la manera de fer de Junts no ha estat innocent i sabien que s’emprenyaria el President. I això sembla molt interessant, molt més que la taula que no interessa gairebé a ningú.
Amb aquest embolic de noms s’ha evidenciat nítidament que el cap de taula és Pedro i els altres són uns convidats d’un àpat. ( Potser d’aquí res convida els andalusos).
ERC volia l’Oriol i en Pedro diu no i ells callen. Diuen, no s’ho creuen ni ells, però diuen que parlaran d’amnistia, autodeterminació i referèndum, en Pedro diu no, no i no, però ells segueixen defensant la taula.
Junts, sense incomplir cap acord, però amb molta puteria posa uns noms sobre la taula, però a en Pedro no li agraden i ERC, els diu que no s’asseuran a la taulai en Pedro felicita Aragonès, perquè no és la taula de diàleg, és la taula d’en Pedro que només anirà a beneïrla. I a la seva taula només hi vol mediocres com els dos Presidents l’actiu Aragonès i el passiu Torrent, que callaran, claudicaran i diran que no ha anat massa bé però com que són els més independentistes, els més bons i els únics que tenen estratègia , no defalliran mai i hi aniran tantes vegades com calgui.
No han entès gaire de què va allò de Perseverança, paciència i prespectiva.
No ERC, no ens referíem a dinars de duro!

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
14.09.2021  ·  22:44

Molt em temo que tot és molt més senzill del que sembla: malgrat les manifestacions de no importa quanta gent (i per això no hi vaig anar), la classe política està entestada en l’estratègia suïcida i estèril d’aconseguir l’hegemonia.

Caldria preguntar-los per a admiistrar o per a fer què, però ni ells ho saben. Cao política, cap infraestructura, cap forma diferent de fer les coses pot créixer en. un país com Espanya, que no entén ni entendrà mai la diferència i, fins i tot si formalment prometen una cosa, ràpidament la desfan per altres camins (lleis de bases, infrafinançament, etc). L’incompliment espanyol és històricament legendari, i sembla mentida que els polítics d’ERC i JxCat no hagin llegit ni els llibres d’història de Batxillerat per saber amb qui se les han d’heure. Espanya mai ha respectat la negociació, perquè no l’entenen. Només la fermesa i la força fan que hom es guanyi el seu respecte. Portem 400 anys i no n’aprenem, i així ens va. Per tant la prioritat, abans de res, hauria de ser la fermesa i la unitat. No és així i aquesta estratègia de baralla a cops de garrot dins el govern no fa més que disminuir el poc respecte que encara ens tenen i desarmar a efectes pràctics fins i tot el petit poder de la generalitat. Ens estem cavant la pròpia tomba i ells s’estan fent un tip de riure.

Explicat això, tot va en funció del desig de ser hegemònics a l’independentisme: si JxCat ha sortit ara amb aquestes no és més que una operació per guanyar terreny a costa de l’adversari. És absolutament cert que una taula de diàleg hauria de comprendre els principals actors (al govern o no) de totes dues bandes. Per tant està clar que hi hauria d’haver gent com en Junqueras, Puigdemont, algun de la CUP, la cambra de comerç, etc. I de la banda d’Espanya pesos pesants i no ministres de tercera. Això si es volgués assumir algun resultat, encara que poc satisfactori. De què parlaran els 3 consellers i els 6 ministre de segona fila ? De la Ricarda ? Per tant, JxCat té raó: hi hauria d’haver personalitats dirigents. Ara bé, el que sembla clar és que ho han fet per tal de fer la guitza a ERC. ERC coincideix amb l’estratègia del PSOE de convertir això en una mera taula sectorial i per tant està fent fora JxCat seguint el joc al PSOE. Cosa que a JxCat ja els va bé per demostrat que ERC són uns venuts. Trist, molt trist, però és així. N’estic segur que si el president hagués estat de JxCat ara estaríem veient com ERC reclamaria que en Junqueras fos a la taula. Són tan enzes tots dos partits que no s’adonen al precipici a què ells mateixos s’estan arrossegant i a tots nosaltres amb ells.

Però és que fins i tot si abstraiem els cops de colze i assumim que tot és de bona fe, el panorama és dessolador: en 1.5 anys des de la darrera vegada, i 5 mesos de govern, de veritat no han trobat un moment per decidir d’entrada qui aniria a la famosa taula, plantejar una estratègia i dividir papers ? De veritat hem d’anar fins el dia abans dient qui anirà a una de les fites més trascendentals dels darrers anys segons els corifeus d’ERC ? No hi ha hagut temps en 6 mesos de parlar d’això i articular un front comú i una mínima coordinació ? Tan enzes són ?

En Tarradellas deia que l’única cosa que no ens podem permetre és fer el ridícul. Crec que tenim tots tanta dosi de ridícul diària que ja s’ha convertit en una segona pell per la classe política catalana. La mediocritat, l’enveja, la petitesa de mires, el provincianisme, la ganduleria s’han apoderat dels que havien de ser les nostres guies. Que déu ens agafi confessats !!

P.S. No defallim. Defensem la llengua i la cultura i anem entrant a les institucions. Hi haurà un moment que serem majoria i aquell dia els nostres indignes política tindran una gens agradable sorpresa i una jubilació anticipada de les seves actuals poltrones.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
14.09.2021  ·  22:45

Oh! Quanta intel·ligència política hi ha a la meva terra!
Oh, gran Deu!

Preferim barallar-nos per estupideses de noms en lloc de reclamar la nostra llibertat del nostre botxí.
En lloc de fer saber al món que som una Nació ocupada des de segles!!

¿Ens mereixem tanta grisor egoista?

josep soler
josep soler
14.09.2021  ·  22:56

Sr. Partal, per què en diu “taula de diàleg” a una “taula de rendició”?

No hauria vostè de contrastar el que li dieu per comprovar si és la veritat?

A mi em costa molt de creure que vostè es creu que el Gobierno del Règim té algo a dialogar amb el seu generalet Pètain de Pineda. En Pedro Sánchez ordena a l’Aragonès, ni li dialoga res de res… Ens cal un nou partit i urgent.

Jordi Parera
Jordi Parera
14.09.2021  ·  22:58

Sembla tot molt precipitat i maldestre, però hem de recordar que fins fa pocs dies no sabien qui vindria de Madriz i quin dia seria, aquest era la importància que li dóna el pedrito i encara va tenir el nassos de dir que era per parlar dels problemes entre catalans I que ell i serà per la foto pro poc més. I ara amb la comèdia dels noms ha pogut continuar dient es que no estan ni d’acord ni el govern.

jaume vall
jaume vall
14.09.2021  ·  22:59

Pena, molta pena del nivell polític que tenim.
Pot ser que si a Escòcia avancen més de pressa pot ser per la confluència entre una societat anglesa més democràtica que l’espanyola I PERQUÈ ELS ESCOCESOS PROVEN DE REDUIR AL MÀXIM EL RIDÍCUL?

En fi, quina manera d’abaratir el somni, quina manera de malbaratar unes victòries que hem merescut.

Per acabar amb una mica més de bon humor, tot llegint els darrers editorials, tan allunyats d’aquella equidistància imperfecta que el director provava de mantenir, no puc menys que dir : Partal unchained !!!!! Partal desencaneat !!!

Montserrat Canela
Montserrat Canela
14.09.2021  ·  23:03

Es curiós com aquests mateixos fets un any enrera m’haurien exasperat. Ara m’ho miro com quan em miro una pel·licula de terror de la sèrie B, amb i curiositat esperant el proper gir de guió i distància emocional. Mentrestant centenars de milers de persones vam sortir al carrer cridant “independència” i la justícia espanyola persegueix obsessivament els CDRs.

Jacint Pallejà
Jacint Pallejà
14.09.2021  ·  23:03

Durant l’ensarronada de la transició es parlava de l’Espanya real i l’Espanya oficial…
Per desgràcia a Catalunya anem pel mateix camí.
Ens tornarem a deixar enredar?

Carles Serra
Carles Serra
14.09.2021  ·  23:05

Gràcies Vicent per l’editorial; la grisor de la política catalana ja fa temps que hi és.
1er. Convergència sent còmplices d’aquesta espaÑa franquista.
2on, ER fa President un tal Montilla, col.laborant amb el franquisme.
3er, ER col.labora i apalanca l’espaÑa franquista que ens reprimeix, espolia i aniquila la nostra cultura/llengua.
Aquesta és part de la nostra història d’aquest últims 40 anys.
Tenim uns polítics/partits de Botiflers i traïdors, que hi ha una part de la nostra societat que els vota i els aplaudeix; l’exemple va ser 11 de Setembre;
Amb aquesta realitat Vicent mai tindrem la llibertat, només submissió fins arribar a la nostra aniquilació com a Nació.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
14.09.2021  ·  23:08

Com pot ser que el dia que la taula es reuneixi hagin d’anar al Jutjat part dels components de l’ultima taula del Parlament i no se,n parli i no s’anuli la taula per part del Govern catala. La data estaba fixada abans que la de la taula. El Sr. Torrent podra assistir a la taula ja que es un dels implicats de la taula del Parlament.?
Com pot ser que es torni amb el cas de Tamara Carrasco per part de la Fiscalia i la taula es reuneixi. Surt per sorpresa????? sabent que la taula es reuneix aquesta setmana.
Com pot ser que surti ara el cas dels CDR i la taula es reuneixi. Igual que el cas Tamara.
Potser podem pensar el mal que fan les manifestacions pacifiques.

Oriol Martí
Oriol Martí
14.09.2021  ·  23:11

Agraeixo moltíssim aquests darrers editorials de Vicent, per que ens ajuden a pensar molt. I gràcies pel teu discurs al Parlament.

Queda clar que sense Manifestació, lluny seriem d’on som ara.

Qui mana, mana, i diu qui ha d’anar a fer el que sigui, i qui mana és el PSOE.
Però la ignorància històrica, política i filosòfica dels nostres representants, és patètica.
Tota aquesta mitologia del dia a dia, del gestionar, no té sentit. Si volem ser independents ho fem per controlar rodalies, l’Aeroport etc.
Hem d’assumir sacrificis. Col.lectius I personals. Si no, no hi haurà esperança.
Oriol Martí

Jaume Bonet
Jaume Bonet
14.09.2021  ·  23:13

ERC està degradant TV3 i Catradio fins a nivells indignes, i Junts envia en Jordi Sanchez i en Puigneró a la mesa de negociacio, sembla que només en Castellà, de Demòcrates, ho tengui clar, EL REFERENDUM JA ESTÀ FET I GUANYAT ……dic només en Castellà referint-me als dirigents de partits amb qualque representant en el Parlament de Catalunya(n’hi tenen 1). S’hauria d’exigir que Junts es defineixin o se separin en dos partits diferents i,si els lleials al primer d’oct. guanyen les sigles, Junts, i si no… … els lleials al mandat del poble podrien acordar amb Demòcrates (per allò de que qui ja té representació ho té més fàcil presentar candidatura) i obrir un procés d’elaboració d’una candidatura àmplia de lleials al primer d’octubre convidant-hi repressaliats, CDRs, etc.

joan rovira
joan rovira
14.09.2021  ·  23:23

Comparteixo el to de l’editorial que dialoga perfectament amb el PS. final: de per què no va veure cap rètol ni a favor ni en contra de la taula de diàleg; probablement, perquè els que van ser-hi, dels 2.044.038 votants del SÍ, s’han descolonitzat de la mentalitat espanyola.

Mentre, a la taula, tenen mentalitat espanyola els (7) del gobierno, encara que dos hagin nascut a Catalunya i, dels (7) catalans tots han nascut a Catalunya; però, pel que he vist últimament, 4 o 5 tenen mentalitat espanyola. Per tant, de (14), (11) o (12) tenen mentalitat espanyola.

PS. La catarsi del Primer d’Octubre va permetre alliberar-se de l’ancoratge mental espanyol a moltíssima gent. Mentre, hem comprovat que les elits polítiques no ho han fet i, catapultades per les elits econòmiques i la majoria de la premsa; volen repetir, a costa de la majoria del poble, el sistema colonial espanyol.

En definitiva, el “retaule de la taula” programat pel poder establert a la península pretén escenificar la cerimònia de la confusió amb què la mentalitat retributiva vol pal•liar-se, a costa del poble català alliberat, de la seva dependència a la dissonància cognitiva. Una altra generació, com ho demostra l’edat dels figurants.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
14.09.2021  ·  23:30

Si els polítics no saben escoltar la gent, ni complir els seus programes electorals, ni defensar els drets de la ciutadania, ni treballar pel bé de totes les persones,… perquè serveixen els polítics actuals?

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
14.09.2021  ·  23:32

Estic cansat de les bregues ERC i JuntsxCat. Lluitant constantment per fer-se la traveta. Crec que JuntsxCat hauria d’haver tengut més cintura i enviar qui sigui a la reunió.
Tots sabem que no en sortirà res especialment remarcable quan a l’avenç nacional de Catalunya. Precisament per això no haurien de posar-hi cap obstacle.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
14.09.2021  ·  23:43

La veritat és que em preocupa molt poc tot aquest soroll entorn d’aquesta taula de xerrameca o de diàleg o de distracció o com li vulguin dir.

Però a l’enigma de perquè Esquerra s’hi doblega, només hi trobo una explicació: Ja deuen tenir pactada alguna pastanaga de merda. Creuen que convenientment venuda amb tot el rebombori dels mitjans de comunicació de masses enganyaran als catalans per que els la comprin. Llavors es pensen que podran penjar-se la medalla i deixar en evidència a Junts i la CUP.

No s’adonen que el PSOE els trairà i no els donarà ni aquesta merda de pastanaga.

Berta Carulla
Berta Carulla
14.09.2021  ·  23:44

Sincerament em sembla més important el que fan avui els fiscals de Pedrito (i Pedrito):

https://twitter.com/FonsiLoaiza/status/1429137242333794305?s=20

no era Joan Tardà ideòleg del partit de Pedrito (i Pedrito) que va dir que si eren terroristes o quatre bojos que pa’dentro o quelcuna cosa així?

Jo crec que cal no menystenir l’ensenyança de Rajoy (un altre gran ideòleg):

Cuanto peor, mejor!

Jaume Riu
Jaume Riu
15.09.2021  ·  00:01

PUIG DESINFORMAT
La informació és la meva independència.
Ser independentista és marxar o prescindir de la informació oficial, i buscar la informació independent i contrastada.
Fa molts anys, cap el 1974 i 1975 quan va morir Franco, vaig estar gairebé un parell d’anys sense televisor a casa, i vaig descobrir un fenomen molt curiós. A l’hora d’esmorzar, en les tertúlies amb uns quants càrrecs professionals que també tenien estudis, em sentia el menys desinformat.
Ara torno a reviure aquella sensació quan veig de què es parla a la radio i la televisió públiques, en les emisores i canals privats i en els titulars de la premsa generalista d’aquí i d’allà. Tot alimenta la desinformació.
Aquesta mena de Taula de Pedro i Pere, és un fenomen virtual que només existeix mentre se’n parla.
Ja vaig recordar en un altre moment, que la guerra de Vietnam es va acabar quan en van deixar de parlar els diaris, tot i que les hostilitats seguien ben actives.
Puig desinformat, Déu li’n don glòria.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
15.09.2021  ·  00:05

Com diu la dita: ” Guarda’m Senyor dels meus amics que dels enemics ja me’n guardo jo”. Som uns independentistes en plena adolescència. “Carpe diem”, vivim el moment. Mai res tornarà a ser tant fantàstic i tant guai!.
Algun dia ens hi haurem de posar seriosament…si ens deixen els mags i les fetilleres que habiten al país de la boira daurada.
O potser, l’àngel de la guarda no ho petmeti, ens despertarem i descobrirem que tot era més sòrdid, més vulgar… més normal, vaja.

Victor Serra
Victor Serra
15.09.2021  ·  00:11

La taula de diàleg fracassarà abans del que ens pensavem . Miquel Gilibert descriu molt bé l’estupidesa dels nostres polítics. Potser algú se n’alegrarà, pero jo no riuria gaire. Si no som capaços de muntar una delegació potent amb una estratègia unitària per aquesta taula, com coi podem ser capaços d’aplicar la unilateralitat i implementar res de res ??
I de cara a la comunitat internacional, carregar-se la taula abans de que es reuneixi és d’una estupidesa estratègica que fa feredat.
Ara sí que poden riure a Madrid.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
15.09.2021  ·  00:20

Quina taula més ben parada, al gust dels comensals arribats de Madrid! I sabeu què? Les viandes que s’hi serviran seran els pobres membres de la part catalana, que els de Madrid es cruspiran sense remordiments. Per això han encarregat un menú al seu gust, sense amnisties, ni referenda, ni autodeterminacions, ni independències, ni cap puigdemontista, ni cap cupaire, ni cap membre de l’AMI. Només els obedients gestors del mentrestant!

Victòria Peris
Victòria Peris
15.09.2021  ·  00:30

Estic encuriosida de cap a on portará aquesta provocació de Junts.

Pere-Andreu Ubach
Pere-Andreu Ubach
15.09.2021  ·  01:12

Sr. Partal, l’article d’avui del Sr. de Jòdar és excels. Faria bé de prescriure’l; s’ho val!

Conxita Badia
Conxita Badia
15.09.2021  ·  01:20

Cap cartell i no és estrany, puix la taula del suposat diàleg està ben allunyada del sentir del poble. A mi l’únic sentiment que em genera és un avorriment infinit.

Antoni López
Antoni López
15.09.2021  ·  01:31

Oh! LA TAULA,,No volieu dialogar?…d’això si però d’allo no …amb aquest sí però amb aquell no. Hi haurà acord,segur, per a fer una altra reunió. Veig una inútil sesió de Putxinelis. Tant de bò m’equivoqui i arrepleguem quelcom aprofitable, però segueixo veient els Puccinellis. Irem veient. Bona nit

Enric Maçana
Enric Maçana
15.09.2021  ·  01:55

ERC es un partit col.laboracionista amb el colonialisme Espanyol, es somet a totes les imposicions del govern de la metropoli, i imposa als els seus socis de govern el mateix sometiment rastrer que ells soporten.
Tampoc podem dir que JuntsXCAT estiguin lliures de col.laboracionisme, fa no gaire varen regalar la Diputació de Barcelona al PSOE, dic PSOE perque PSC no existeix. També varen investir Sanchez un cop.
Cap partit català diu les coses pel seu nom, aqui enumero unes quantes veritats que els partits mesells eviten mencionar però que coneixen prou be:
1._ Catalunya es una colònia de Espanya, sotmesa a un procès de genocidi politic, economic i cultural.
2.- Les forces d’ocupació son GC, Policia Nacional i Exercit Espanyol.
3.- Els atemptats del 17 d’Octubre de 2017 varen ser atemptats de falsa bandera tal i com l’ex ministre Margallo va avisar, per radio, que passarian. El Imam de Ripoll, es viu i amagat i protegit a un lloc que desconec però potser sigui al Marroc.
N’hi han mes coses que callen, pero ho deixo per un altre dia.

Ed Garrido
Ed Garrido
15.09.2021  ·  02:25

MHP Quim Torra: “Nomes comencar la reunio, P Sanchez ja ens va dir que mai concediria ni l’amnistia ni l’autodeterminacio”. La taula es una farsa. ER, amb el de Pineda i el Maduro catala, ens prenen en pel. Pero tambe el bocamoll J Sanchez i la Cup. Cal un nou partit mes serios.

Núria Castells
Núria Castells
15.09.2021  ·  03:06

Que Espanya és un estat autoritari amb unes elits extractives intemporals i que Pedro Sánchez és un triler immensament cínic, successor digne de Felipe González i Rubalcaba, no admet discussió.
Crec que tota persona informada ho té clar.

El que hauríem de tenir clar, també, és que els “nostres” partits actuals NO SERVEIXEN per a l’objectiu que vam defensar l’1-O.
Ni uns ni altres.
Són partits enfocats a l’autonomisme…maquinàries antigues.
Dic els partits. No els polítics… perquè algun sembla que en queda en qui, potser, es podria confiar.
A ERC, no hi veig ningú, per desgràcia. És un bloc monolític i acrític. I Junts hauria de ser desmuntat, ja que és com una màquina feta de peces on les inútils anul·len la força de les vàlides.
Ha de sorgir una altra cosa. La gent hi és però els partits actuals no donen la talla. Ja fa temps que es veu i cada vegada serà més incontestable.

PS. Defensem la llengua, sobre tot, perquè és la veritable ànima del nostre país.
Que no sigui que, mentre no ens reorganitzem políticament, ens quedéssim sense nació…

Salvador Molins
Salvador Molins
15.09.2021  ·  04:56
Joan López
Joan López
15.09.2021  ·  05:55

El gran problema que teniu alguns,es creure que amb dialec es pot arribar enlloc amb espanya,jo tambè fa anys o vaig creura. Ara tinc molt clar que no mès hi ha un camì i es la confrontaciò,això ho va entendre la gent que va sortir el 11S i la que sortirem el 1-O, lo de mès,taulas,declaracions,etc no serveix per a res…..a nosaltres,a ells si,ja que donen a entendre que son un govern dialogant,mentrestant segueixen perseguint als cdrs,a la tamara a milers de independentistes .
A la merda aquesta taula de no res

PAU BOLDU
PAU BOLDU
15.09.2021  ·  06:20

Junqueras no el volen a la Taula del Sanchez.155 i el Gens Honorable Aragones del psoe.erc, acata i balla. Pobre erc, pura marca blanca del Psoe.155. Pero qui vota erc es d’esquerres espanyolissimes com junqueras mana

Carme Perello
Carme Perello
15.09.2021  ·  06:40

Diàleg:

-No m’agraden aquestes sabates
Si, zeñorito, quines vol?
-Les teves…gamarús¡¡¡¡
Els seus desigs són ordres per a mi.
-Ara Agenolla’t i posa-me-les.
Davant de tothom.
No home, no¡¡¡ Només davant dels meus ajudants, els periodistes ezpañols, el lesmes….. tranquil¡¡¡ Catalunya no s’enterarà.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
15.09.2021  ·  06:49

Envestim com un toro. I vinga tauleta…Però que bé que va per aparcar: manifestacions massives, xiulets a dojo, demandes, requeriments dÁNC,expoliació diaria(oblidada?), empobriment amb els serveis bàsics…Fins demà.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
15.09.2021  ·  07:13

Com ha dit el Sr. Josep Soler en el seu comentari.
Ens cal un nou partit, que miri pel poble

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
15.09.2021  ·  07:27

Amb aquesta colla de titelles, uff! perdó, de polítics, no anem enlloc.

Josep Roure
Josep Roure
15.09.2021  ·  07:52

Totalment d’acord amb en Joan Rovira: mentre molta gent ja s’ha descolonitzat mentalment, sembla que la majoria dels nostres polítics encara no ho han fet. El parlament va declarar l’independència de Catalunya, per tant, ja oficialment estem ocupats pel país veí. No veig cap polític, excepte els exiliats, que denunciï aquesta situació tant bèstia!

Danilo Pelucchi
Danilo Pelucchi
15.09.2021  ·  08:20

Queden dos anyets, i despres?
Res a votar els mateixos inutils!

Pep Vinyals
Pep Vinyals
15.09.2021  ·  08:20

Gran comentari del Sr. Miquel Gilabert al molt encertat editorial d’avui. Els subscric tots dos.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
15.09.2021  ·  08:29

No es pot afegir gairebé res més a l’editorial d’avui que altres comentaristes ja han fet, solament assenyalar, com ho fa de manera molt discreta el Sr. Partal, que caldrà escoltar les declaracions de Pedro Sànchez per saber que s’ha parlat a la Taula de la xocolata amb xurros, ja que de ben segur que ER voldrà fer passar bou per bèstia grossa.

Jordi Torres
Jordi Torres
15.09.2021  ·  08:41

Exactament, Vicent, ben descrit. Tota la misèria política que envolta la constitució de la molt solemne ‘taula de diàleg’ ha sortit a la llum a les primeres de canvi, amb una crisi de Govern en la modalitat de: tempesta en un got d’aigua. És el que passa quan es pretén endegar un projecte comú sense abans haver parlat tots plegats de com es vol dur a terme i de què vol obtenir-ne cadascú. Aquesta taula és un engendre malgirbat del qual tothom vol treure’n fruits diferents:

– El govern espanyol la vol per cobrir l’expedient internacional i afluixar una mica la vigilància de la UE sobre el conflicte català. Mentre aquesta taula d’attrezzo estigui parada, el conflicte esdevé de nou un afer intern espanyol. Amb prou temps (compte que en Pedro Sánchez ahir ja parlava de que necessitarien 2,3 o 4 anys com a mínim per a resoldre el conflicte català) les coses tornaran al seu lloc i Espanya ens podran seguir maltractant a plaer, com sempre, sense aquesta atenció externa sobrevinguda tan molesta.
– ER espera treure’n temps de Govern, o el que bé a ser el mateix: poder. Per això ha de mantenir viva aquesta comèdia tant com li sigui possible, i si li cal aplicar la respiració assistida o posar a tots els membres en coma induït, doncs es fa. Però ER és conscient també que aviat haurà d’obtenir alguna concessió tangible, per guanyar una mica més de temps i provar de consolidar la seva estratègia com a ‘independentisme possibilista’ (o de peix al cove, tant se val). Molt interessant el que comenta en Joan Ramon Gomà: Podrien ER i Pedro Sanchez haver pactat amb anterioritat alguna concessió, donat que això beneficiaria als dos partits?
– Junts espera que la taula rebenti, quan abans millor, per alguna de les seves múltiples costures i així poder encetar accions que vagin en la línia de la unilateralitat. I si, pel que fos, en el moment de rebentar s’emporta per davant la credibilitat d’ER, millor que millor.

Tots els actors d’aquest sainet saben que aquesta taula NO ENS AJUDARÀ DE CAP MANERA a que Catalunya pugui esdevenir un estat independent.

I el poble, que ens ho mirem escèptics i fastiguejats des de la distància.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
15.09.2021  ·  08:54

El tema principal a cercar ja ho diu, independència.

La taula aquesta ha de ser una taula de negociació entre països, Catalunya i Espanya, no una altra reunió bilateral Generalitat-Moncloa. D’aquestes, de bilaterals entre membres dels governs, ja s’en fan de tant en tant.

Sota aquesta perspectiva, d’entrada ER, si realment volia negociar el camí cap a la independència, no hauria d’haver pidolat que fos a la taula de negociació n’Oriol Junqueras, hauria d’haver dit que hi seria, i punt.

També sota aquesta perspectiva és lògic fugir d’una reunió tècnica de membres de govern, i per tant trobo molt coherent que hi hagi polítics de pes dels partits independentistes, siguin o no al govern. Fins i tot JxCat podria haver proposat la presència telemàtica del MHP Carles Puigdemont, i de l’altra banda, si volien, podien convidar al Pablo Casado.

Però clar, això, una reunió política entre Catalunya i Espanya, és algo que de cap manera vol Pedro Sànchez i els espanyols, perquè significaria un reconeixement de la entitat Catalunya, de la qual no volen sentir parlar. Per això els espanyols, representats ara pel PSOE/Podemos, volen que la taula sigui, tan si com no, una altra reunió bilateral per parlar de temes tècnics, no d’autodeterminació i independència.

Lluís Casas
Lluís Casas
15.09.2021  ·  08:54

Bon dia, tothom està de acord que Espanya és un estat corrupte però per descontat totes les autonomies en formen part de aquesta corrupció, no volgem demanar als que es diuen partits catalans un imposible.
Mentre la ciudadanía no vegi que tots aquets corruptes ens fan viura en una dictadura ECONÒMICA el poble no es mourà per prescindir de aquets partits del règim del 78, que J ja molta feina per fer, però primer és fregar os i rentar-nos bé els ulls, un cop tinguem la vista clara pudé ens donarem conta que aquets anys em estat visquen un mal són.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
15.09.2021  ·  09:04

Els mínims requerits per maximitzar l’efectivitat d’una reunió com la d’avui és tenir un guió i un argumentari molt ben treballat (cobrint els diferents escenaris i casos que es puguin anar presentant), així como una bona preparació i/o simulació prèvia de la reunió amb tots els participants del teu equip.

Si el mateix dia de la reunió encara no sabem qui anirà del nostre equip i no hi ha consens ni en el propòsit de la reunió (uns diuen de “diàleg”, uns altres “de negociació” i al carrer no ens la creiem)… el que tenim és la “taula de la GRAN FARSA” i una nova pixada a la cara de la comunitat indepe.

La durada d’aquesta Immensa Farsa donarà la mida de la força o la feblesa de l’Independentisme real i de la capacitat de regeneració que tenim.

PERE SIO
PERE SIO
15.09.2021  ·  09:08

La taula de la rendició no té ordre del dia, no li cal, l’important és fer-se la foto i dir que s’han reunit.
La reunió només servirà perquè Pedro Sánchez pugui vendre a Europa i al món una falsa imatge negociadora. Així el supervivent pot anar tirant, i a ERC, el suport del PSOE, per culminar el seu somni negociador de dir que l’han assegut a la taula i que ja reconeix el conflicte polític.
El teatre o reunió hauria de durar cinc minuts: amnistia no, autodeterminació i referèndum, no, fi de la repressió i retorn dels exiliats, no. Però ERC i el PSOE-Comuns la volen fer durar dos anys.

Albert Miret
Albert Miret
15.09.2021  ·  09:28

A mi em sembla que Esquerra Republicana de Convergència i Unió no té cap altre programa que adorar al govern madrileny per veure si li llencen algun cacauet. El tema de la taula ja és patètic, perquè ara resulta que és el triler que ja ha endarrerit tot el que ha pogut la data, el que diu no només de què es pot parlar i de què no, sinó també amb qui s’ha de parlar i amb qui no. El feixista ensenya clarament que l’única sortida que tenim és la desobediència, l’enfrontament directe i la Declaració Unilateral d’Independència. Tot altre camí el tanquen i el tancaran sempre.

Pep Agulló
Pep Agulló
15.09.2021  ·  09:36

PUIG PARLA AMB EL BOTXÍ…

Esperem quina gloria li’n donem el poble…

Allò important és quan durarà aquest govern d’aragonès i quan trigarà ERC a rebentar. Perquè el junquerisme només admet el recolzament del que li passi pel cap al malabarista Sánchez perquè no té capacitat de poder per oposa-li. I això no sé si es pot aguantar gaire temps…

Josep Sendra
Josep Sendra
15.09.2021  ·  09:41

M’ha encantat el comentari de Joan F Ruiz, molt d’acord amb l’anàlisi. Taula tècnica o política? De que va? I quants més convidats, millor, els CDR’s també.
Esquerra Republicana confon cintura amb poca personalitat. I tampoc serveix qualsevol cosa. La cosa va d’independència, no d’amnistia.

JORDI SEDÓ
JORDI SEDÓ
15.09.2021  ·  09:41

No serà per que no hagin sortit alternatives a la mediocritat política catalana que en aquests moments tenim que aguantar. “El poble salva al poble”, diuen, però a les eleccions voten ER i JUNTS, enlloc de votar a formacions noves que han nascut amb l’ambició d’avançar com a país i com a societat, com poden ser el FRONT REPUBLICÀ o PRIMÀRIES CATALUNYA. Ara tenim el que s’ha triat i no veig aturador a la vergonyosa política catalana que ens porta a la decadència més trista, com a país sotmés i com a ciutadans enganyats i menyspreats per propis i estranys.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
15.09.2021  ·  09:52

Fenomenal! Taula de diàleg! Només que el president Pedro Sánchez ja ha dit de què no es podrà parlar. Ni abans d’ahir, ni huí, ni demà ….. Qui mana, mana.Quí s’apunta? Prenem el que és nostre. Espanya mai s’avindrà ni a parlar-ne.
Estic amb l’opinió de J. MARIA MARTIN (22,45h)

Muntsa Navarro
Muntsa Navarro
15.09.2021  ·  10:05

Per què perdem el temps parlant d’aquesta trobada inútil? Tenim coses més positives a fer per tirar endavant. No ens deixem engatussar!

Josep Carreras
Josep Carreras
15.09.2021  ·  10:17

Prepareu manis pel 1, 2, 3 d’octubre. Si ara algú és disponible es passegi davant Palau amb estelada i agulla d’estendre roba al nas. Gràcies…

Enric Emo
Enric Emo
15.09.2021  ·  11:14

Sra Brasó, totalment d’acord amb vostè.

Taula de diàleg? Taula d’enganyifa.

Polítics incapaços? Sí, però nosaltres a lluitar per la indpendència i a guanyar.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
15.09.2021  ·  11:20

D’acord amb Berta Carulla 23:44 i amb Jordi Torres 8 : 41

Tardà que es dedica a titllar d’estùpides paraules d’altres no s’ha vist ell mateix parlat en la seva estupidesa. ¡Tantas i tantes vegades al congreso de los Diputados i fora d’allà!

El que està passant no es ridicul . Aquesta no es la paraula . Pel que fa a P.Sanchez es exercici dictatorial de poder. Pel que fa a Pere Aragonés submissió a l’ocupant. Pel que fa a Junts …. veurem pròximament . Res d’això es ridicul es una forma de veure i viure des de l’àmbit de la política. Política que està anys llum del poble.

Josep Soler
Josep Soler
15.09.2021  ·  11:50

En definitiva tota l’estratègia del Junquerisme es basa en fer la “independència” dins d’aquesta “Taula de diàleg”, que pel govern central representa l’instrument mes idoni pel sotmetre la Nacio Catalana , dins del Regne de Castella, d’una manera definitiva.
Uns diuen que si i altres diuen que no, mentre fem creure que la gent esta completament dividida (els medis audiovisuals junt amb la premsa en tenen molta cura de propagar aquesta idea).
En canvi la manifestació del dia 11 va deixar pales, el que realment vol el poble, que no es ni la “Taula de diàleg”, de “negociació” o cap dels “trágalas” que ho han de deixar tot, tal com deia aquell Príncep de Lampedusa : “canviem-ho perquè tot segueixi igual”.

Jaume Bosch Camps
Jaume Bosch Camps
15.09.2021  ·  12:16

Bon dia a tothom. Junts ens té acostumats a no concretar els temes fins l’últim moment. Ho ha fet ara i ho va fer amb l’acord d’investidura. Els acords sempre es poden interpretar de diferents maneres i aquí no m’hi fico.
Però Junts sabia com a mínim des de juliol que el Sr. Aragonès plantejava reunió entre governs, i pel que es veu no posa sobre la taula la discrepància per arribar a consens amb temps sinó que espera a l’ultim moment i així forçar la seva posició, encara que això debiliti el govern.
Quan veia les notícies que no es concretava si el Sr. Sánchez vindria o no, i veia que Junts tampoc concretava, no us feia mal als ulls? No us feia vergonya?
Esperar a saber si hi va el Sr. Sánchez per designar els propis no té a veure amb què es vol plantejar, perquè això és independent de l’interlocutor si s’hi va honestament. Ara, si l’objectiu és un altre, passa això que al final Junts que acusa de seguidismes cau en un seguidisme per oportunisme.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
15.09.2021  ·  13:04

Les noticies van tan accelerades que fas un editorial per la nit i al mati ja ha quedat desfasat. Aquesta crisi per la “taula de rendició” com l’ha titulada algun comentarista era completament innecessària. Un suspens per Pere Aragonès que no sap ni capejar una situació relativament simple. tindrà raó Jordi Sànchez que el veto és realment de Pedro Sanchez per fer “la negociació” més fàcil? això si no és de botiflers si assembla molt.
Ens quedem a la espera d’aquesta tarda “Puix parla en català… vegem què diu.”

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
15.09.2021  ·  13:43

Molt bona l’editorial d’avui.
Avui he escoltat Catalunya ràdio i he comprovat com la majoria de tertulians compra el relat d’ERC.
Una taula de diàleg en si no vol dir res: en limiten els participants i els temes a tractar. És una enganyifa. Llàstima que ERC compri el relat.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
15.09.2021  ·  13:52

Certament, sr. Partal: la desvinculació entre el carrer i els seus polítics és immensa, ja insalvable. Hi farem alguna cosa? Els deixarem de votar? I encara més, la sr. Paluzie, fent referència a la sots-manidestació de les “esquerres” va dir que l’important era que hi fossin. Què voleu que us digui: ser-hi per anar a la teva ‘bola’ no crec que sigui la millor manera d’aconseguir res. Però, en fi, ja hi estem fets a tanta disgregació.

Ah, i una pregunta. Algun periodista d’algun mitjà va criticar les paraules que vàreu pronunciar en el Parlament “renyant” els polítics. Què hi dieu a això? Merci

Ricard Pons
Ricard Pons
15.09.2021  ·  13:57

Sotmetiment de ER a Pedro Sànchez, implícit quant en Sànchez li diu al Aragonés que Junqueres a la taula mai de la vida i que es una reunió de governs….i el de Pineda a callar i obeir …cosa que no va fer el “bilipendiat” MHP Torra quant va passar el mateix i va portat consellers i gent de partit. Tota una vergonya .. jo no vull un país amb aquesta colla d’acollonits dirigint res de res. Cal foc nou i que els indepes ens fixem bé qui pot conduir el país a la llibertat i qui no, i a qui tenim que votar.

Albert Reinoso
Albert Reinoso
15.09.2021  ·  14:57

L’altre dia, en el pròleg de la reunió d’avui, el Pedrito va dir que si es feia un referèndum d’autodeterminació havien de votar tots els ciutadans espanyols. A que no hi ha “dallonses” a preguntar a tots els espanyols si volen independitzar-se d’Espanya! Que és això el que s’hauria de preguntar si tots han de votar, no?

David Mascarella
David Mascarella
15.09.2021  ·  15:37

Algú ha tret profit d’aquesta situació, sigui amb una provocació, o amb una plantada

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
15.09.2021  ·  16:41

“Un dia sortireu de la taula de diàleg emmanillats i no quedarà poble per defensar-vos perquè us l’haureu venut tot”.

Marcel Vivet
Activista represaliat (amb una condemna de 5 anys de presó), que no va assistir a l’Entrega de la Medalla d’Honor del Parlament per protestar contra la Generalitat.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
15.09.2021  ·  17:03

Miri sr Partal, la fanfàrria aquesta de la taula no interessa a gairebé ningú, excepte als protagonistes i els que viuen d’aquest momo, que per això la fan. Pa i circ. El pa, que ha d’alimentar l’independentisme, és tota la xerrameca que hi posa ER i que ni tan sols convenç els seus (almenys als espavilat) i el circ ja el fa TV3.

I permeti’m respondre, humilment, la seva pregunta: “per què Esquerra s’hi doblega, fins a l’extrem d’estar a un pas d’originar la pitjor crisi del govern fins ara?.
Dons perquè “el rei va nu” i la majoria ja ho sabem i no tenen res més per dissimular que no tenen cap estratègia. Que l’únic que volen és mantenir-se al poder encara que sigui per gestionar la misèria. Però com que necessiten els vots “independentistes” han de seguir enganyant-los.

El que jo em pregunto és per què VW segueix parlant d’aquesta fanfàrria com si fos alguna cosa important i contribuint a l’espectacle?.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any