Tajani

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha desfermat un nou escàndol quan ha reivindicat que el dictador italià Benito Mussolini va fer ‘coses bones’. En una entrevista a Radio 24 ha dit que calia ser ‘objectius’ i reconèixer que el dictador feixista havia fet coses positives, com ara construir infrastructures i recuperar la indústria d’Itàlia durant el seu mandat sanguinari.

Tajani, ‘un gran amic d’Espanya’ al Parlament Europeu

El dirigent dels socialdemòcrates a la cambra, Udo Bullmann, ha criticat les paraules de Tajani.

Tajani ha assegurat que s’havien manipulat les seves paraules, però ha retirat de seu canal de YouTube l’entrevista on hom el podia sentir lloant Mussolini.

El president Carles Puigdemont també ha criticat Tajani, tot recordant que va censurar una conferència seva i del president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament Europeu i que, en canvi, va permetre un acte de Vox.

No és pas la primera vegada que Tajani flirteja amb el feixisme. Fou acusat de revisionista històric perquè en un acte de commemoració de la matança del règim feixista italià contra Eslovènia el novembre passat, va dir: ‘Llarga vida a Ístria, llarga vida a l’Ístria italiana, llarga vida a la Dalmàcia italiana, llarga vida als exiliats italians.’ Ístria és una península dividida en tres estats: Itàlia, Croàcia i Eslovènia. El feixisme italià va imposar un règim de terror a la regió després de la Primera Guerra Mundial, amb una persecució política, cultural i lingüística amb l’objectiu d’italianitzar la regió. Durant la Segona Guerra Mundial, Itàlia va ocupar Ístria i Dalmàcia.

Tajani va justificar-se en un comunicat en què assegurava que volia recordar els milers de víctimes, no solament les italianes, i que la seva referència no era pas una reclamació territorial.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb