Detingudes 26 persones per defraudar més de 300.000 euros a bancs mitjançant el frau per devolucions

  • Els arrestats contractaven a entitats bancàries TPV amb els quals feien càrrecs ficticis amb targetes genuïnes o falsificades.

VilaWeb
Redacció
07.07.2017 - 09:49
Actualització: 07.07.2017 - 09:59

Agents de la Policia Nacional i dels Mossos d’Esquadra han detingut 26 persones que presumptament van defraudar més de 300.000 euros a bancs mitjançant el conegut frau per devolucions. Els arrestats, que en la seva majoria són de nacionalitat italiana, operaven a Catalunya i València. Segons ha informat la Policia en un comunicat, l’organització tenia un àmbit d’actuació internacional i ha quedat acreditada la seva participació a l’estat espanyol, França i Itàlia, des de l’any 2015.

Els investigadors segueixen analitzant informació recuperada als domicilis dels detinguts i analitzant el frau que la xarxa ha efectuat a financeres i companyies de telefonia amb les identitats utilitzades de manera fraudulenta, per la qual cosa no es descarten més detencions.

CÀRRECS FICTICIS AMB TARGETES FALSES

Els arrestats, que comptaven amb documentacions falses, contractaven a entitats bancàries TPV amb els quals feien càrrecs ficticis amb targetes genuïnes o falsificades. Posteriorment, deixaven el compte associat al descobert i retornaven els imports carregats dins el termini per retrocedir les operacions, reintegrant els diners a la targeta compradora i generant així un perjudici per als bancs.

La investigació es va iniciar l’agost del 2016 quan va ser detingut a Tarragona un home de nacionalitat italiana i de 39 anys per portar documentació falsa. Els agents van trobar entre els seus objectes personals una sèrie de comprovants d’operacions fetes amb Terminals Punt de Venda (TPV) de dos comerços a nom d’un mateix titular. Els justificants es referien a principalment pagaments i devolucions duts a terme per terceres persones.

Això va fer sospitar els agents i, després d’això, la Unitat Central d’Estafes i Mitjans de pagament de l’Àrea Central de Delictes Econòmics dels Mossos va iniciar una investigació per esclarir els fets. Les perquisicions policials van determinar que el detingut pertanyia a un entramat criminal que havia estafat diverses entitats bancàries situades al Garraf.

En el mes de gener del 2017, la Policia Nacional va rebre la denúncia d’una entitat bancària de València per un frau semblant. Davant la coincidència d’objectius i les accions contínues del grup entre Barcelona i València, es va establir un equip conjunt d’investigació entre la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra.

VUIT PERSONES AL CAPDAVANT

Els investigadors van comprovar que l’organització disposava d’una estructura ben definida, amb un nucli central que ocupava la posició predominant i una sèrie de grups satèl·lit subordinats que participaven únicament durant la comissió dels actes delictius concrets. Dins els grups existia un clar repartiment de tasques i rols.

El nucli principal estava integrat per vuit membres. Al capdavant del qual hi havia dues persones que dirigien i organitzaven les accions delictives i controlaven els beneficis, rebent un percentatge de la resta de l’entramat. La resta d’integrants del grup central tenien rols de coautors o col·laboradors, perquè participaven directament en l’execució dels fets i es repartien el botí a parts iguals.

A més, amb el suport de comerços connivents; dels passadors i dels coneguts com a ‘logístics’, que subministraven els documents d’identitat falsos necessaris per a les seves activitats il·lícites.

MODUS OPERANDI

Els membres de la xarxa contractaven Terminals de Punt de Venda (TPV) amb documentació falsa per a una societat mercantil o comerç autònom, ja fos real o inexistent. Un cop disposaven dels terminals, els integrants del grup passaven les seves pròpies targetes o de tercers –sense el seu consentiment o falsificades–, simulant així la venda de serveis o productes.

Abonat els diners al compte associat al TPV, el titular de la seva contractació efectuava reintegraments fins a deixar-la sense saldo. A continuació, i dins els terminis habilitats, es feia la reculada de les operacions carregades prèviament en el terminal, simulant la devolució de la compra i la cancel·lació del pagament per part de l’establiment.

D’aquesta manera, deixaven la compta amb un saldo negatiu, la qual cosa provocava un perjudici directe a l’entitat bancària i permetia als arrestats disposar dels diners en efectiu.

RESPONSABLES DETINGUTS A CATALUNYA I VALÈNCIA

Un cop identificats els principals responsables del grup, es va establir un operatiu que va culminar amb l’arrest dels principals responsables de la xarxa a València, Sitges i Barcelona. En una segona fase del dispositiu es va produir la detenció de vuit persones més, i finalment, l’últim membre de la banda va ser localitzat i detingut a Sitges.

Els 26 detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 9 de Vilanova i la Geltrú, que va decretar l’ingrés a la presó per a quatre d’ells i llibertat amb càrrecs per a la resta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any