La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha obert la porta a formar una ‘aliança progressista’ després de les eleccions, tot i que ha deixat clar que no donarà suport a cap partit que impedeixi la celebració d’un segon referèndum independentista.

Sturgeon ha començat avui des d’Edimburg la campanya electoral del Partit Nacional Escocès (SNP), que aspira a treure una gran majoria en el seu territori en les eleccions del 12 de desembre. ‘Vota SNP per escapar del Brexit’, ha inclòs entre les consignes del seu discurs.

Tot i que una majoria de britànics va votar el juny del 2017 a favor que el Regne Unit sortís de la UE, les dades es van invertir a Escòcia, un extrem que Sturgeon ha remarcat en reiterades ocasions per defensar el seu pla de repetir el 2020 el referèndum d’independència.

El govern conservador, tant l’actual amb Boris Johnson com l’anterior, encapçalat per Theresa May, ha refusat aquesta segona votació. No obstant això, la primera ministra escocesa, que ha reconegut que no és especialment partidària del cap laborista, Jeremy Corbyn, ja ha advertit que no donarà suport a partits que s’interposin a aquest segon referèndum, i va donar a entendre quina serà la seva ‘línia vermella’ per negociar una hipotètica negociació postelectoral.

El Partit Laborista, de moment, prefereix no parlar d’un possible apropament al SNP o d’un diàleg relatiu a un nou referèndum independentista. ‘No estem en una altra cosa que no sigui guanyar i no estem arribant a acords’, ha matisat un portaveu d’aquesta formació, Keir Starmer, segons l’agència Reuters.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb