Stoltenberg evita de manifestar-se sobre la cobertura de l’OTAN a Ceuta i Melilla

  • El tractat garanteix la protecció dels membres de l'OTAN quan l'atac passi a Europa o a l'Amèrica del Nord

VilaWeb
Redacció
27.06.2022 - 18:34
Actualització: 28.06.2022 - 23:30

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha evitat de valorar si Ceuta i Melilla estan cobertes pel paraigua de l’Aliança Atlàntica en cas d’atac i ha recordat que la hipotètica aplicació de l’article 5 depèn del Consell de l’Atlàntic Nord i és una decisió política.

Stoltenberg s’ha limitat a dir en compareixença de premsa que l’article 6 ja estableix l’abast territorial de la clàusula de defensa col·lectiva, però ha evitat al·ludir de manera específica al cas de les dues ciutats autònomes, que en principi Espanya sí que considera cobertes perquè entén que és responsabilitat de cada aliat establir-ne els límits geogràfics. El Tractat de l’Aliança Atlàntica garanteix la protecció dels membres de l’OTAN quan l’atac tingui lloc a Europa o a Amèrica del Nord, cosa que en principi deixaria fora Ceuta i Melilla, que s’ubiquen a territori africà. També inclou els territoris insulars que se situïn al nord del Tròpic de Càncer, cosa que sí que garanteix, per exemple, la protecció de les Illes Canàries.

Alhora, el cap de l’OTAN ha assenyalat avui que correspondria al Consell, l’òrgan executiu de l’aliança, de determinar en un moment donat la validesa de la invocació de l’article 5 i que aquest aspecte seria, en tot cas, una decisió política dels trenta estats membre.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any