‘Sota les cunetes. Justícia!’, l’espectacle sobre memòria històrica que VerdCel du al Teatre Micalet

  • Amb la col·laboració de Rusó Sala i Mireia Vives, Alfons Olmo fa un viatge per la Nova Cançó per retre homenatge a les víctimes del franquisme

VilaWeb
Redacció
04.04.2022 - 19:31
Actualització: 04.04.2022 - 20:46

Sota les cunetes. Justícia! és un espectacle amb què VerdCel vol retre un homenatge a les víctimes del franquisme. El títol fa referència explícita als centenars de persones víctimes de la repressió que encara romanen soterrades en fosses comunes o a les vores dels camins. Sense identificar, i sense poder ser plorades per les famílies. Per a bastir el concert, Alfons Olmo, VerdCel, es fa acompanyar del seu grup habitual i de les cantants Rusó Sala i Mireia Vives. Se’n farà una sola representació dissabte, dia 9 d’abril.

Cronologia històrica

Amb un recorregut per la música dels cantants catalans del segle XX, VerdCel traçarà un fil històric de les diverses etapes històriques: la república, la guerra, la postguerra, la dictadura, la transició i l’època de la democràcia plena. “En el concert qüestionem això perquè no pot ser que siguem una democràcia plena i que a la llista anem darrere de Cambotja en la relació de països que té més gent en fosses comunes. Això és una malaltia crònica que arrosseguem”, diu a VilaWeb. VerdCel matisa que no es tracta de fer revisionisme i dir si la transició es va fer bé o malament. “Es va fer allò que es va poder fer, d’acord, però ja han passat quaranta anys i es poden anar modificant les coses que no es van fer bé i posant-ho tot a lloc.”

A l’espectacle se sentiran una vintena de cançons dels cantants més coneguts, com ara Raimon, Ovidi i Maria del Mar Bonet, i d’alguns altres que no ho són tant. Però amb la intenció que el públic se n’impregne i les cante. “Volem compartir un concert que siga emocionant, que la gent el faça seu i que cante amb nosaltres. Raimon deia en l’època del franquisme que quan s’ajuntaven per cantar, se sentien més lliures. Ell ho deia en un context de dictadura, però nosaltres volem fer un clic i travessar el públic amb les emocions.”

La selecció de les peces és fruit d’un treball de recerca fet amb Antoni Batista i Juan Miguel Morales. Aniran ordenades cronològicament per provocar aquesta sensació de trànsit per la història. Ha volgut que hi haja un cert equilibri territorial, i també paritat, si bé reconeix que això últim és prou complicat.

Protagonisme de les fosses de Paterna

També hi participarà Maria Navarro, la presidenta de l’associació de familiars de la fossa 126 de Paterna, la més gran del País Valencià, on fa uns quants mesos van començar les excavacions. “Hi hem incorporat Maria Navarro perquè ella és la veu de la gent que ha patit, la gent que té històries de repressió directa per contar.” La presència de Navarro a l’espectacle és excepcional i hi tindrà un paper central, però solament participarà en l’espectacle de València. Farà de fil conductor. Donarà veu a aquells que han patit.

A banda aquest testimoni en directe, les cançons s’alternaran amb la projecció de vídeos de persones que han patit la repressió en la seua pell, com ara les germanes de Salvador Puig Antich i Neus Català.

 

 Emotiu homenatge a les víctimes del franquisme abans de l’exhumació de la fossa 126 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any