‘Sororitat’, ‘cassolda’ o ‘empoderar’ s’incorporen al diccionari de l’IEC

S'han introduït setanta-vuit unitats lèxiques noves i hi ha hagut una trentena de modificacions

VilaWeb
EFE
01.10.2020 - 16:14
Actualització: 01.10.2020 - 18:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Sororitat’, ‘cassolada’ o ‘empoderar’ són tres de les paraules que s’inclouen en la nova actualització del volum de lèxic de la Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), segons s’ha fet públic avui.

En total, s’han introduït setanta-vuit unitats lèxiques noves i hi ha hagut una trentena de modificacions, com els tres termes ja esmentats, així com altres com ‘etilòmetre’, ‘impactant’, ‘llegit’ (que té coneixements fruit de les lectures que ha acumulat) i ‘maleducat’.

Així mateix, d’ençà d’ara apareixeran les locucions ‘a jutjar per’, ‘de l’ordre de’, ‘ni parlar-ne/ni pensar-hi’ i ‘picar alt’.

En aquest volum de lèxic en línia, d’altra banda, s’ha acordat d’incorporar altres paraules que encara no estan en el Diccionari de la Llengua Catalana 2 (DIEC2) com ‘animalista’, ‘emergència’, ‘climàtica’, ‘imaginari’ (conjunt d’imatges i estereotips d’un grup social), ‘cúpula’ (conjunt dels màxims dirigents d’un partit, organisme o empresa) i ‘retallada’ (conjunt de mesures econòmiques destinades a reduir la despesa pública).

Respecte de les modificacions aprovades, l’IEC ha informat que són conseqüència de la publicació de les dues últimes actualitzacions del DIEC2, quedant ja sense marques, termes com ‘bitcoin’, ‘Capaltard’, ‘supremacisme’, ‘halal’, ‘migrant’ o ‘sobiranista’.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes