Aquest any sí: s’acaba d’estrenar al Teatre Lliure de BarcelonaEl somriure al peu de l’escala’, de Henry Miller. L’espectacle es va haver d’ajornar la temporada passada arrel d’un accident que va patir el seu protagonista, Jordi Martínez. L’actor i clown català és August, el pallasso a través del qual Miller parla sobre la relació entre la persona i el personatge en la vida de tota persona. Ramon Simó ha adaptat la narració original de l’obra, on s’hi combina el relat i l’element teatral amb recursos propis del món del circ oferint una barreja de llenguatges.

‘El somriure al peu de l’escala’ és una narració llarga escrita per Henry Miller l’any 1948 protagonitzada per un pallasso a la recerca de la seva identitat. Un professional del circ que veu com el seu intent de provocar alguna cosa més que rialles al seu públic és incomprès i acaba essent acomiadat. Aleshores comença un viatge íntim per saber qui és realment i com pesa la màscara rere la qual amaga la seva pròpia veritat.

El director teatral Ramon Simó ha adaptat aquesta narració amb l’ajuda de Màrius Serra, i han convertit un relat en tercera persona en un llarg monòleg expressat en primera persona per Jordi Martínez, el clown imaginat per Henry Miller. Un pallasso que, en opinió de Simó, va ser l’aproximació més sincera que l’escriptor va fer d’ell mateix. Simó també ha volgut explicar la història a través de la poètica del circ però sense intentar fer un espectacle de circ en sentit estricte. ‘El repte era com encaixar les tècniques teatrals i les circenses’, reconeix el director.

Així l’espectacle compta amb música en directe creada per Joan Alavedra, col·laborador habitual de Simó. La interpreten els mateixos protagonistes i de forma especial Tanja Haupt. Al costat de Jordi Martínez, protagonista indiscutible de l’obra, interpreten petits papers els actors Joan Arqué i Oriol Boxader i l’acròbata Griselda Juncà.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb