Sobirania quotidiana

  • “Tots recordem iniciatives que van assolir molt d’èxit, si bé al principi havien partit de la proposta d'uns quants bojos”

Martxelo Otamendi
28.01.2022 - 21:50
VilaWeb

Mentre Joe Biden i Vladímir Putin ens volen entretenir amb la seva aposta de carners, tan vana com aparent, he vist a VilaWeb, Vicent, que a Catalunya ha començat una iniciativa interessant, que us pot donar un cert ànim en aquest compàs d’espera en què viviu: Municipis de Catalunya a Favor de la Sobirania Fiscal. Fins ara, s’han reunit trenta municipis, entre els quals, Vic.

Algú pot pensar que trenta municipis són pocs, tenint en compte que a Catalunya hi ha 950 municipis. N’eren encara menys, perquè n’hi va haver un i prou, el setembre del 2009, quan van organitzar el primer referèndum sobre la independència, a Arenys de Munt; no obstant això, els mesos posteriors, es van organitzar referèndums en 549 municipis més. En tot hi ha un primer pas, i tots recordem iniciatives que van assolir molt d’èxit, si bé al principi havien partit de la proposta d’uns quants de bojos. Sovint, aquests bojos són els qui canvien el món i el milloren.

Aquests municipis ara proposen de pagar a l’Agència Tributària de Catalunya els imposts municipals, perquè creuen que el govern català és l’única institució legítima per a gestionar-los. Sense esperar a veure què fan els dirigents polítics partidaris de la independència, els responsables d’aquests municipis han decidit de moure’s en aquest terreny que també els competeix: si els diners procedents dels imposts es queden a Catalunya, les hisendes municipals tindran més diners.

Aquests municipis reivindiquen tant la sobirania fiscal com la sobirania energètica, per “aturar els abusos que les oligarquies energètiques han comès contra la ciutadania”, segons que han manifestat.

Aquesta darrera reivindicació, Maria, em porta al vostre diari Nós Diario, on he llegit una notícia molt aclaridora: que les empreses eòliques que treballen a Galícia paguen uns lloguers insignificants als propietaris de les terres, malgrat que els seus guanys són molt alts.

Ja és hora que els municipis ofereixin alternatives a la qüestió de l’energia. Com que són les entitats més pròximes a la ciutadania, tenen molta feina a fer per avançar en aquest àmbit que l’ex-dirigent sindical Jose Elorrieta anomena la “sobirania quotidiana”.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor