Sis escumosos per a tastar per la revetlla

La nit de Sant Joan és nit de foc i de soroll, i les bombolles per a l’àpat de revetlla i per a acompanyar la coca no poden faltar

VilaWeb
Montserrat Serra
18.06.2022 - 21:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nit de Sant Joan, nit de foc i de soroll, també és una nit lligada a les bombolles. Per a celebrar el solstici d’estiu, per a omplir de bons desigs el brindis, per a acompanyar l’àpat de revetlla i acabar amb la coca. Us fem sis propostes d’escumosos, diverses en territori (el Penedès, Alella i Moixent) i en l’elaboració (DO Cava, escumosos de Corpinnat i ancestrals).

Vins el Cep, Claror Paratge Qualificat Can Prats 2014

És un dels sis caves de Paratge Qualificat reconeguts fins ara. És elaborat amb 43% de xarel·lo, 33% de macabeu i 24% de parellada de les vinyes més velles de les finques del celler. Criança de seixanta mesos en ampolla, 12% de grau alcohòlic. Maite Esteve és la directora executiva de Vins el Cep, petits productors que van començar l’elaboració en agricultura biodinàmica a Catalunya i al món del cava. Esteve se sent representant dels petits cellers de la DO Cava.

Juvé & Camps, Milesimé

Aquesta marca cavista del Penedès enguany celebra el centenari. Fa poques setmanes va organitzar el Magnificat, en què es van poder tastar alguns dels escumosos més destacats de tots els que elabora: Reserva Familiar, Milesimé, la Sibèria i la Capella. Juvé & Camps té 271 hectàrees de vinya pròpia cultivada ecològicament. Us proposem un cava monovarietal de chardonnay de les vinyes de Can Rius, dins la seva finca d’Espiells. Un reserva brut que té 12% de grau alcohòlic i s’està al voltant de vint-i-quatre mesos en ampolla.

Sabaté i Coca, Reserva Familiar 2012

Aquest Corpinnat és elaborat 100% amb xarel·lo de la finca Terroja, d’una vinya plantada fa noranta-cinc anys. És un dels tres vins més ben puntuats de la Guia de Vins de Catalunya i del Rosselló 2022. Marcel Sabaté, copropietari del celler Sabaté i Coca, destaca que és un premi a la constància, per a fer un vi de finca, que en el món dels escumosos no és una pràctica tan estesa. Recordem que Corpinnat és una associació de cellers del Penedès que eren adscrits a la DO Cava i que l’any 2017 en van sortir per aplegar-se sota aquesta nova marca.

Leopardi de Llopart

Un altre escumós de Corpinnat, un brut nature d’11,8 graus, amb setanta-dos mesos de criança, fet amb macabeu, xarel·lo i parellada, amb una mica de preponderància del xarel·lo, per a afrontar la llarga criança. És un homenatge a la història de la família Llopart. El nom prové del primer avantpassat documentat, Bernardus Leopardi, segons consta en un pergamí manuscrit en llatí del 1385, trobat casualment a la casa familiar.

Celler del Roure, les Prunes i les Danses

El Celler del Roure és enclavat en l’altiplà de les Alcusses, terme municipal de Moixent, comarca de la Costera, amb Xàtiva de ciutat de referència. Pablo Calatayud n’és el fundador. El Celler del Roure s’alça en un mas als peus del poblat iber de la Bastida de les Alcusses (segle IV dC). El mas conté un celler antic subterrani típic d’aquestes terres, excavat fa dos-cents anys, una “bodega fonda”, que en diuen, en forma de lletra u, amb noranta-set grans gerres de fang clavades a terra, en què es feia el vi i s’hi guardava l’oli. És un patrimoni arquitectònic únic per la seva grandària, que Calatayud ha recuperat i on elabora la gamma dels “vins antics”, tal com els anomena, que fermenten i es crien en aquestes velles àmfores, amb raïm d’agricultura ecològica. En aquestes gerres s’elabora la gamma “Les filles d’Amàlia”, en homenatge a la seva mare, amb dues referències, que són escumosos fets segons el mètode ancestral i amb raïm madó, una varietat recuperada: el rosat les Prunes té sis mesos de criança i les Danses, quaranta.

Alta Alella, Aus, Rosé Pét-Nat

L’escumós més popular dels que us proposem és un ancestral (vi d’una sola fermentació, que comença a la tina, es para, s’embotella, i s’acaba a l’ampolla) elaborat al Celler de les Aus d’Alta Alella. Un escumós rosat de mínima intervenció fet a partir de raïm de la varietat mataró. Té 11,5 de graduació alcohòlica. El Celler de les Aus és el projecte del celler Alta Alella que aplega tots els seus vins de mínima intervenció. Del primer escumós sense sulfits que es va comercialitzar a l’estat espanyol, el Bruant, també molt recomanable, fins a aquests ancestrals. Es poden distingir perquè porten noms d’ocells del territori.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes