Coronavirus olfacte i gust

Una tos seca i irritant, malestar general, febre, sensació d’ofec… Aquests són els símptomes que s’associen a un quadre típic d’infecció del nou coronavirus 2019. L’app Stop Covid 19 CAT de la Generalitat de Catalunya fa aquesta primera pregunta al test que pot fer tothom qui se la descarregui: ‘Tens algun d’aquests símptomes? Febre, tos continuada o persistent, dificultats respiratòries, malestar general’. La Generalitat Valenciana els defineix així: tos, dificultat per a respirar, mal de coll, febre de més de 37 graus. I el govern balear els descriu així: ‘Els símptomes més comuns inclouen febre, tos i sensació de falta d’aire. En alguns casos també hi pot haver símptomes digestius com ara diarrea i dolor abdominal’. Però molts dels contagiats pel coronavirus en desenvolupen uns altres, de símptomes, que fins fa ben poc no s’havien descrit ni tipificat: la pèrdua del sentit de l’olfacte i el del gust.

Tota la informació sobre el Coronavirus, minut a minut

Ho han experimentat alguns dels malalts de la Covid-19, al cap de poc temps d’haver presentat els primers símptomes, més típics i més descrits fins ara, de tos o febre. El viròleg de la Universitat de Bonn, a Alemanya, Hendrik Streeck, és qui ha fet l’estudi més detallat sobre aquest aspecte. El seu equip ha estat investigant els contagiats en un dels principals focus de la malaltia al seu país, a Heinsberg (Rin del Nord-Westfàlia), i ha trobat que dues terceres parts dels pacients examinats presentaven una pèrdua de l’olor i del gust que els durava uns quants dies. Streeck ho explicava en aquesta entrevista al diari Frankfurter Allgemeine: ‘Gairebé totes les persones infectades que vam entrevistar van descriure una pèrdua de l’olor i el gust que va durar uns dies. Fins al punt que una mare no podia percebre l’olor dels bolquers plens del seu fill. N’hi havia que no podien sentir l’olor del seu xampú, i el menjar va esdevenir insípid. No podem dir quan apareixen exactament aquests símptomes, però pensem que és una mica més tard del moment de la infecció’.

Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars

El viròleg explica que l’estudi el van fer a un centenar d’infectats, que no eren pas els més greus, perquè aquests eren ingressats a l’hospital. Diu Streeck: ‘El típic pacient de la Covid-19 només presenta símptomes lleus. Així ho diu també un estudi xinès segons el qual el 91% de les persones infectades només tenen uns símptomes que van de lleus a moderats, amb una tos seca i irritable i probablement amb febre. En el cas que hem vist, la pèrdua de l’olor i del gust s’afegien a aquests símptomes. I en el 30% dels infectats també vam veure que hi havia diarrea, que és més freqüent que no se suposava anteriorment.’

Com funciona el certificat autoresponsable de desplaçament dels Mossos? Totes les respostes

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.