La Plataforma per la Llengua ha denunciat dos agents de la Guàrdia Civil de la caserna de Tavernes de Valldigna (la Safor) per un nou cas de discriminació lingüística i abús d’autoritat. La denúncia, segons que informa la plataforma, ha estat presentada davant la subdelegació del govern espanyol a València, i també a l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana.

La plataforma explica que els fets van passar el 29 de desembre, quan una patrulla d’agents de la Guàrdia Civil van aturar un vehicle per un control d’alcoholèmia i de drogoaddiccions. El conductor, Raúl Diego, diu que va saludar l’agent en català amb un ‘Bona vesprada’ i l’agent li va contestar: ‘A mi em parla en espanyol, que som a Espanya’. Diego li va respondre: ‘Podem parlar en valencià, som a València’, i l’agent el va amenaçar de portar-lo a la caserna si continuava parlant en català.

Diego va haver de desplaçar-se fins al cotxe patrulla per a fer els tests, que van durar més de vint minuts perquè els agents van acusar-lo de no salivar prou per a realitzar la prova, mentre una altra persona que parlava en castellà al costat la va fer en cinc minuts. L’agent no li va permetre d’agafar una jaqueta, malgrat el fred, i va continuar amb les amenaces, dient que no l’entenia: ‘Si no em parla en espanyol el portarem a la caserna fins que vingui un intèrpret.’

Mentrestant, el cap de la patrulla de la Guàrdia Civil va anar cap al cotxe i va preguntar als acompanyants de Diego per què no parlaven en espanyol, segons que informa la plataforma. Anna, amiga de Diego, va replicar que els tenien aturats per no parlar espanyol i es va dirigir a un altre cotxe per informar del cas a unes altres persones i demanar-los que parlessin en català. ‘Si els inciten a parlar en valencià obstrueixen l’autoritat i els portem a la caserna (…) Com segueixi així, tindrà problemes’, va dir-li l’agent, que també va amenaçar-los de detenir-los mitjançant la llei Mordassa. ‘Més enllà dels abusos descrits, l’actitud dels guàrdies civils va ser constantment d’arrogància i supèrbia, fins al punt d’intimidar i envair l’espai personal d’una altra amiga que estava al cotxe’, conclou el denunciant.

Vegeu ací el fil complet a Twitter que ho explica:

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb